Medicul Kiss Petre Attila a declarat în cadrul unei conferințe de presă că patologia cu care se confruntă adesea pe compartimentul său este cea spinală, iar traumatologiile reprezintă urgențe.
Mai mult decât atât, cadrul medical arată faptul că în ultima perioadă au ajuns să se ocupe și de partea oncologică, deoarece se ajunge la un diagnostic oncologic concret după constatarea unor aspecte neurologice.
„Patologia spinală predomină. Traumatologiile sunt pe partea de urgențe. Din păcate, și partea oncologică. Săptămâna asta am deja un pacient programat pentru intervenție și se ajunge la diagnosticul oncologic prin deficitul neurologic care apare (...)”, a declarat dr. Kiss Petre Attila, medic specialist pe neurochirurgie în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
S-a ajuns la diagnosticarea patologiilor oncologice și pentru că a crescut eficiența diagnosticării, susține medicul din Botoșani.
„Avem posibilitatea de a diagnostica precoce, astfel pui și diagnosticul mai repede al afecțiunii oncologice. Înainte dacă exista nu se cunoștea”, a completat medicul.
„Foarte mulți pacienți de-ai mei vin din diaspora”
Medicul Kiss Petre Attila susține că mulți pacienți de-ai săi provin din diaspora. Botoșănenii lucrează peste hotare și vin acasă să se trateze pentru diferite afecțiuni.
Cadrul medical arată că programul de la muncă și activitatea zilnică la care ne supunem ne afectează mai mult decât ne dăm seama.
„Ne afectează și viața de zi cu zi. Foarte mulți pacienți de-ai mei vin din diaspora, care sunt șoferi sau lucrează în construcție. Sunt două grupe ocupaționale care se expun la suprasolicitare și atunci apar aceste degenerative”, a completat dr. Kiss Petre Attila.
Pe de altă parte, medicul spune că trebuie să privim lucrurile și din alt unghi. Acela al faptului că acești cetățeni au totuși încredere în sistemul medical din România din moment ce aleg să se trateze acasă.
„Este importantă și încrederea acestor oameni care vin să se trateze la noi. Au încredere în Spitalul „Mavromati”, în condițiile din țară, din România chiar dacă vin din Anglia, din Spania, Germania. Avem foarte mulți din Irlanda și vin la noi să se trateze”, a precizat cadrul medical.
În plus, acesta arată că vina cea mai mare o poartă oamenii care ajung să fie puși în astfel de situații, deoarece nu este nimeni obligat să lucreze fiind suprasolicitat.
„Medicina perfectă este prevenția, adică să nu ajungem. Eu cred că lucrurile sunt expuse foarte bine în occident, doar că se fac aceste excese. Nu te obligă nimeni, tot greșeala ta este și nu putem da vina pe altcineva”, a conchis dr. Kiss Petre Attila.