Doi medici rezidenți, unul dintre ei originar din Darabani, din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași, au murit la distanță de două săptămâni unul față de celălalt.
(Emanuel Mirel Luca și George Ștefan Tilă)
Vineri, 28 martie 2025, George Ștefan Tilă, 31 de ani, originar din Bârlad, județul Vaslui, aflat în ultimul an al rezidențiatului, la Institutul de Gastroenterologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, s-a stins din viață în timp ce se afla acasă. Din surse juridice, Ziarul de Iași a aflat că acesta suferea de o afecțiune medicală pre-existentă care i-a grăbit sfârșitul.
Comunitatea n-a reușit să-și revină din șoc pentru că două săptămâni mai târziu, duminică, 13 aprilie 2025, Emanuel Mirel Luca, 28 de ani, din Darabani, județul Botoșani, a murit. Era, de asemenea, rezident la Institutul de Gastroenterologie din același spital. Surse medicale au explicat pentru Ziarul de Iași că, deși inițial era suspectat infarctul drept cauză a morții, primele rezultate ale autopsiei au arătat leziuni la nivel pulmonar, care puteau fi produse în urma unor infecții respiratorii severe. De altfel, aceleași surse spun că tânărul a fost găsit în camera sa, acasă, încercând să deschidă geamul, simțind, cel mai probabil, că nu mai poate respira.
Șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan, a recunoscut că este un mediu de lucru în care „se muncește groaznic de mult”. Dar nu de astăzi sau de ieri, ci dintotdeauna: la gastro sunt cei mai mulți pacienți în majoritatea spitalelor din țară.
„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?”, a declarat dr. Anca Trifan pentru Ziarul de Iași.
Posibil cauză a morții: infecții virale care au afectat major plămânii
Aceasta spune că a făcut un „inventar” aprofundat al vieții tânărului care s-a stins duminică din viață. Un inventar care se suprapune și cu informațiile pe care ziarul le-a strâns, în paralel, din surse diferite. Emanuel Mirel Luca avea o viață liniștită, nu era consumator de alcool sau droguri, de altfel nici la autopsie nu au reieșit rezultate în acest sens. Mai mult, tânărul nu era nici un băutor înrăit de cafea.
Deși încărcarea pe personalul de la Gastroenterologie este una ridicată, el nu făcuse gărzi în ultimele două săptămâni. Următoarea gardă era programată joi, iar sâmbătă, cu o zi înainte de a muri, fusese liber. A avut unele probleme medicale minore, care l-au determinat să își facă investigații imagistice și analize în profunzime: acestea nu au arătat vreo problemă majoră.
„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…”, a declarat dr. Anca Trifan.
Ce știm însă aproape sigur: atât Emanuel Mirel Luca cât și colegii săi de pe secție au avut în ultimele luni atât gripă, cât și COVID-19, poate chiar simultan. Au fost teste pozitive în rândul personalului, dar nu au fost cazuri grave: mulți au dus boala pe picioare venind la muncă, încercând să îi protejeze, pe cât posibil, pe cei cu care au interacționat. Dar leziunile pulmonare descoperite la autopsie pot fi asociate cu urmele luptei corpului cu infecții respiratorii grave.
Dr. Anca Trifan a mai menționat că studiază ca, în perioada următoare, să ia mai multe măsuri pentru a evalua încărcarea rezidenților de la Institutul de Gastroenterologie și pentru a vedea ce se poate face pentru evaluarea stării acestora de sănătate, mai scrie sursa citată.