Dr. Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, a vorbit de Ziua Mondială a Sănătății și despre problema obezității. Cadrul medical susține că excesul de greutate a devenit o problemă de sănătate publică la nivel mondial.
Făcând o comparație, medicul botoșănean arată că o persoană cu exces de greutate trebuie să care zilnic un rucsac de 25 sau 30 de kilograme. În acest sens, organismul obosește cărând aceste kilograme în loc să caute soluții pentru a avea mai multă energie.
„Din păcate, la nivel mondial devine o problemă de sănătate publică acest exces de greutate. Ne reduce mobilitatea, organele sunt îngreunate în funcție, vă puteți imagina că trebuie să cărăm în fiecare zi un rucsac de 25 – 30 de kilograme. Clar, obosim mai repede, ne limitează anumite mișcări sau anumite activități pe care ne-am dori să le facem, iar organismul în loc să se ocupe să avem mai multă energie, se ocupă să care acele kilograme în plus”, a declarat dr. Irina Alecu, medic epidemiolog în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani.
Mai mult decât atât, grăsimea se depune și pe unele organe vitale ale corpului nostru sau chiar le poate afecta capacitatea normală de funcționare.
„Pe lângă asta, tot ce înseamnă grăsime depusă pe vase, intraabdominală care comprimă organele interne, inima, plămânii și nu le putem folosi la capacitate maximă. Clar că este o problemă de sănătate publică excesul de greutate”, a mai spus cadrul medical.
De asemenea, medicul susține și că grăsimea se depune mult mai ușor pe corp decât are organismul puterea de a se adapta unor noi condiții de trai.
„Se pare că este o problemă extrem de complexă pentru că trebuie să mergem în tandem cu stilul de viață. Dacă trebuie măcar trei generații ca un organism să se adapteze la noile condiții în care el trebuie să trăiască, grăsimea nu are nevoie de trei generații. Depunerea de grăsime este mult mai rapidă și trebuie să luăm măsuri toți ca societate”, a conchis dr. Irina Alecu.