Premieră medicală la Iași. Medic: „Pacienții au șanse reale la viață”

„Avem un pacient pe care îl așteptăm acum și care vine din Botoșani. Adresabilitatea este foarte mare. Avem mai mulți pacienți decât putem procesa”.

Premieră medicală la Iași! O pacientă bolnavă de leucemie acută limfoblastică a primit un tratament inovator cu celule modificate genetic. Procedura a avut loc la Institutul Regional de Oncologie și reprezintă o șansă în plus la viață pentru toți cei care nu mai au nici o speranță, printre pacienți aflându-se și numeroși botoșăneni.

„Terapia celulară CAR-T a fost administrată pacientei acum două săptămâni. În prezent, tânăra este externată, se află acasă și vine periodic la monitorizare”, a declarat dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul compartimentului de Transplant Celule Stem Hematopoietice IRO Iași.

Iulia se află în evidența Institutului Oncologic din Iași de doi ani. „Este o pacientă foarte tânără, diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică la vârsta de 21 de ani. A făcut chimioterapie, imunoterapie, transplant de celule STEM hematopoietice. Însă, aceste proceduri nu au funcționat. Practic, acest tratament cu celule modificate genetic este unica ei speranță. Este vorba, mai exact, despre limfocite B educate să recunoască celulele tumorale și să le elimine”, explică medicul Angela Dăscălescu.

Tratamentul este considerat a fi un medicament pentru că recepția lui se face prin farmacia spitalului, a precizat pentru Adevărul și dr. Alexandra Ionete, medic primar hematolog. „Putem vorbi chiar despre un medicament personalizat care, însă, în urma administrării produce evenimente adverse neplăcute. Abia după ce pacientul iese din acest episod al efectelor adverse, el poate fi externat, este trimis acasă, dar revine periodic la control. Sau, dacă intervine ceva neprevăzut, el ar putea fi internat din nou în spital pentru supraveghere permanentă”.

„Avem un pacient pe care îl așteptăm acum și care vine din Botoșani”

Dacă România este pionieră în ceea ce privește această procedură - la Spitalul Fundeni din București se practică de doar doi ani - în alte state europene tratamentul se efectuează de cel puțin șapte, chiar opt ani. „Este o terrapie foarte importantă pentru pacienții care suferă de aceste boli. Mai mult, pentru că aceste terapii se dezvoltă, în curând vor fi indicate și pentru alte forme de cancer”, a mai declarat dr. Angela Dăscălescu.

La Spitalul Regional Oncologic Iași vin pacienți din întreaga Moldovă, dar nu numai. „Avem un pacient, de exemplu, pe care îl așteptăm acum și care vine din Botoșani. Însă, în funcție de dosarele pacienților și de locurile disponibile noi primim bolnavi din toată țara. La noi la Institut au venit și din Cluj, și din Alba, și din Hunedoara. Adresabilitatea este foarte mare. Avem mai mulți pacienți decât putem procesa. Ca să vă faceți o idee, într-o zi pot veni la noi la consultații și 100 de bolnavi”, a mai precizat medicul ieșean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii botoșăneni au respins 2.650 euro mită de la un conducător auto prins beat la volan! (Video)

astăzi, 10:34

Duminică, 27 octombrie, în jurul orei 2.30, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au fost sesizați de către...

Andrei Tcaciuc, un spectacol despre ”oamenii care se grăbesc” într-un oraș al energiilor culturale (Video)

astăzi, 09:58

Coregraf și performer botoșănean de origine ucraineană, Andrei Tcaciuc a urmat cursurile programului Coregrafie din cadrul Universității Națională de Arte „George Enescu” din Iași...

Peste o sută de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European: oferta AJOFM

astăzi, 09:56

Angajatorii din Spaţiul Economic European oferă, prin intermediul reţelei EURES România, 142 locuri de muncă vacante, după cum urmează: Germania 60 locuri de mun...