Premieră medicală la Iași. Medic: „Pacienții au șanse reale la viață”

„Avem un pacient pe care îl așteptăm acum și care vine din Botoșani. Adresabilitatea este foarte mare. Avem mai mulți pacienți decât putem procesa”.

Premieră medicală la Iași! O pacientă bolnavă de leucemie acută limfoblastică a primit un tratament inovator cu celule modificate genetic. Procedura a avut loc la Institutul Regional de Oncologie și reprezintă o șansă în plus la viață pentru toți cei care nu mai au nici o speranță, printre pacienți aflându-se și numeroși botoșăneni.

„Terapia celulară CAR-T a fost administrată pacientei acum două săptămâni. În prezent, tânăra este externată, se află acasă și vine periodic la monitorizare”, a declarat dr. Angela Dăscălescu, coordonatorul compartimentului de Transplant Celule Stem Hematopoietice IRO Iași.

 

Iulia se află în evidența Institutului Oncologic din Iași de doi ani. „Este o pacientă foarte tânără, diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică la vârsta de 21 de ani. A făcut chimioterapie, imunoterapie, transplant de celule STEM hematopoietice. Însă, aceste proceduri nu au funcționat. Practic, acest tratament cu celule modificate genetic este unica ei speranță. Este vorba, mai exact, despre limfocite B educate să recunoască celulele tumorale și să le elimine”, explică medicul Angela Dăscălescu.

Tratamentul este considerat a fi un medicament pentru că recepția lui se face prin farmacia spitalului, a precizat pentru Adevărul și dr. Alexandra Ionete, medic primar hematolog. „Putem vorbi chiar despre un medicament personalizat care, însă, în urma administrării produce evenimente adverse neplăcute. Abia după ce pacientul iese din acest episod al efectelor adverse, el poate fi externat, este trimis acasă, dar revine periodic la control. Sau, dacă intervine ceva neprevăzut, el ar putea fi internat din nou în spital pentru supraveghere permanentă”.

„Avem un pacient pe care îl așteptăm acum și care vine din Botoșani”

Dacă România este pionieră în ceea ce privește această procedură - la Spitalul Fundeni din București se practică de doar doi ani - în alte state europene tratamentul se efectuează de cel puțin șapte, chiar opt ani. „Este o terrapie foarte importantă pentru pacienții care suferă de aceste boli. Mai mult, pentru că aceste terapii se dezvoltă, în curând vor fi indicate și pentru alte forme de cancer”, a mai declarat dr. Angela Dăscălescu.

La Spitalul Regional Oncologic Iași vin pacienți din întreaga Moldovă, dar nu numai. „Avem un pacient, de exemplu, pe care îl așteptăm acum și care vine din Botoșani. Însă, în funcție de dosarele pacienților și de locurile disponibile noi primim bolnavi din toată țara. La noi la Institut au venit și din Cluj, și din Alba, și din Hunedoara. Adresabilitatea este foarte mare. Avem mai mulți pacienți decât putem procesa. Ca să vă faceți o idee, într-o zi pot veni la noi la consultații și 100 de bolnavi”, a mai precizat medicul ieșean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FlixBus, Uber-ul cu autocarul, anunță primele zece rute în România, pe listă e și Botoșaniul!

astăzi, 07:48

”Estimăm că, pentru început, aproximativ 20 de autocare vor fi alocate acestor rute naţionale”, spune directorul companiei. FlixBus, compania care administrează cea mai extins...

Val de căldură în Botoșani, intră în vigoare Codul Galben de caniculă!

astăzi, 07:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza și a emis o atenționare de caniculă pentru județul Botoșani, valabilă de vineri, de la ora 10:00, până sâmbătă, la...

Ce fete a adus un bărbat la o petrecere (Foto, Video)

astăzi, 07:15

Doi prieteni discutau despre petrecerea ce urma să aibă loc la unul dintre ei in acea seară. Unul din ei a promis să aducă două tipe. - Dar ele cum sunt, OK? - A mea e frumoasă, iar a ta, da...