Laboratorul de Microbiologie de la Secția de Boli Infecțioase din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani a fost inaugurat, vineri, 25 octombrie.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 4 milioane de lei, din care contribuția Consiliului Județean Botoșani este de 345 de mii de lei, adică de 9% din total proiect.
Complementar, prin proiectul finanțat prin PNRR, în valoare de 4 milioane de euro, se va achiziționa aparatură de laborator de ultimă generație, care să permită identificarea microorganismelor și determinarea sensibilității la antibiotice, într-un timp mai scurt și cu o acuratețe mai ridicată.
Laboratorul este construit în curtea Secției de Boli Infecțioase.
„Este un laborator nou, modern, în care au fost investite peste 4 milioane de lei. Suntem bucuroși că, în acest moment, laboratorul funcționează în această clădire nouă, modernă, dotată cu aparate de înaltă performanță. Putem doar să sperăm că în viitor investițiile în cadrul Spitalului Județean „Mavromati” vor avea aceeași cadență și vor fi de aceeași importanță”, a declarat Corneliu Prepeliță, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.
Aflată la câteva zile distanță de finalul mandatului de președinte al Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici a precizat că investițiile în sănătate au fost realizate ca urmare a unei promisiuni făcute cetățenilor la începutul mandatului, în 2020.
„Beneficiul real este pe partea pacienților care vin cu încredere la specialiștii din domeniul sanitar din tot județul Botoșani și cred că această investiție aduce un nou plus în această zonă. Am ținut extrem de mult să avem o clădire nouă pentru laboratorul de microbiologie și iată că s-a întâmplat acest lucru, este dotat cu toate cele necesare. Investițiile în sănătate nu au fost o datorie, ci o promisiune pe care am făcut-o botoșănenilor la începutul mandatului”, a precizat și Doina Federovici, președintele în funcție al Consiliului Județean Botoșani.
Beneficiarii acestui laborator vor fi atât pacienții, cât și personalul medical care va activa pe acest compartiment.
„Este un vis împlinit acest laborator, iar dotarea cu aparatură de ultimă generație și performantă este un plus și un beneficiu în ajutorul atât al medicilor, cât și a pacienților. Gama vastă de investigații care va fi efectuată în acest laborator va fi în beneficiul pacienților. Partea de biologie moleculară va scurta timpul de diagnosticare al multora dintre patologiile specifice, iar pe partea de microbiologie avem analizoare automate de identificare și antibiogramă care, clar, vor scurta cu cel puțin 24 de ore un diagnostic”, a precizat un cadru medical.