Problema cadrelor medicale specializate pe medicină de urgență a fost pusă pe foaie și de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a fost prezent anul trecut la inaugurarea Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean „Mavromati”. Atunci, acesta declara că problema este la nivel de țară, nu doar la Botoșani.
Șefa UPU – SMURD, Ramona Guraliuc a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, în ultimii cinci ani au părăsit unitatea sanitară un număr de șapte cadre medicale, printre care se numără și doi radiologi.
„Avem medici care nu și-au mai putut desfășura activitatea din diverse motive. O dată că nu am putut noi să ne adaptăm la cerințele lor și, în alt unghi, sunt medici care nu au mai putut avea contract de colaborare în baza legii. Avem și colegi care din cauza navetei nu au reușit să se adapteze și să reușească să își desfășoare activitatea în UPU Botoșani, vorbesc despre un drum Botoșani – Iași, care trebuia să fie efectuat aproape zilnic. Probabil că opțiunea inițială pe care o are fiecare medic atunci când se prezintă într-un serviciu este în primul rând de acomodare a lui la serviciul respectiv și apoi a noastră. (...) În ultimii cinci ani am avut medici care au venit și au plecat, undeva la șapte medici, din care au fost și doi medici de specialitate radiologie încadrați în serviciul de urgență, care nu au reușit să se adapteze raportat la navetă și unul dintre cei doi nu s-a adaptat la volumul de muncă care este unul destul de mare. Noi mereu am fost deschiși și primitori, dar sunt lucruri pe care nu le putem rezolva în totalitate”, a adăugat cadrul medical.
Totodată, șefa UPU-SMURD mai spune că în momentul actual sunt trei medici rezidenți care activează la Botoșani pe această specialitate.
„Ne mândrim că avem un serviciu frumos atât ca spațiu, cât și ca personal chiar dacă este numeric vorbind un deficit destul de mare (...) Ne mândrim că avem toate categoriile de personal începând de la personal cu specialitate în medicină de urgență, medici care sunt și primari, adică cu gradul suprem de studii în acest domeniu, avem și medici care sunt cu competență pe medicină de familie și avem rezidență care își desfășoară activitatea pe Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă. (...) În acest moment, în cadrul serviciului nostru activează trei medici rezidenți, dintre care doi își desfășoară activitatea pe Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă, sunt medici rezidenți an terminal, și mai avem un medic rezident în anul patru, care își desfășoară activitatea în Unitatea de Primiri Urgențe sub îndrumarea unui medic coordonator”, a declarat Ramona Guraliuc, șefa UPU-SMURD.
Mai mult decât atât, cadrul medical spune că sunt rezidenți care și-au exprimat dorința de a rămâne la Botoșani după finalizarea stagiului.
„Din partea doamnei doctor chiar avem dorința, solicitarea ca ea să își desfășoare în viitor activitatea pe acest serviciu pentru că a luat un feedback bun din partea întregului colectiv din spital. Noi ne dorim acest lucru și trebuie să materializăm acest lucru prin scoaterea la concurs a posturilor”, a completat dr. Ramona Guraliuc.
Organigrama prevede încadrarea a 26 de cadre superioare pentru rularea optimă a pacienților, iar la Botoșani activează în total 18 medici. Potrivit șefei UPU, în 24 de ore se prezintă la urgențe un număr minim de 170 de pacienți, însă sunt zile și cu 200, chiar 220 de prezentări.