UPU se confruntă în continuare cu deficit de personal, iar corpul medical este îmbătrânit (video)

UPU se confruntă în continuare cu deficit de personal, iar corpul medical este îmbătrânit (video)

Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” se confruntă în continuare cu un deficit de personal major, a declarat, joi, coordonatorul UPU-SMURD, medicul Ramona Guraliuc.

Potrivit sursei citate, în compartiment activează 14 medici, în condițiile în care organigrama prevede încadrarea a 26 de cadre superioare pentru rularea optimă a pacienților.

„Să știți că am rămas în același număr, nu ne-am modificat. Suntem puțini, dar buni, așa zic eu. Deficitul este unul major cu adevărat, dar în continuare ținem ștacheta sus și ne desfășurăm activitatea cu profesionalism. Bineînțeles că scoatem de fiecare dată posturi la concurs pentru cadrele medicale superioare, pentru că pe partea de asistenți medicali și personal auxiliar suntem aproape de normal (...) În speranța că medicina de urgență e o specialitate în continuare atractivă pentru tineri, ne dorim să avem personal tânăr, specializat, profesionist, care să crească în continuare calitatea actului medical botoșănean”, a afirmat Guraliuc.

Medicul spune că media zilnică a pacienților care se adresează UPU este de 170-200 de pacienți, iar media internărilor se situează la circa 40% din aceasta.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că există o criză națională de specialiști și că, în ceea ce privește medicina primară, corpul medical este îmbătrânit.

„Este un fenomen la nivel național pentru anumite tipuri de specialități care sunt deficitare. Strategia de resurse umane trebuie să țină pasul cu strategia legată de dezvoltarea serviciilor de asistență medicală. Nu putem să construim clădiri fără personal medical calificat. Sigur că avem niște instrumente acum la îndemână, digitalizarea, telemedicina, acordarea de la distanță de servicii medicale, mai ales pentru zonele mai puțin accesibile, dar pe de altă parte sunt specialități care deservesc puncte critice, cum ar fi unitățile de primiri urgențe, cum ar fi serviciile de ambulanță, asistența medicală primară, pentru că, în ciuda numărului aparent mare de 11.000 de medici de familie, nu sunt toate localitățile, ci sunt sute de localități din România care nu au asistență medicală primară, iar corpul medical este îmbătrânit, are o medie de vârstă de peste 55 de ani”, a afirmat ministrul Rafila.

Ministrul Sănătății a inaugurat, joi, noua UPU a Spitalului Județean „Mavromati”, care a fost extinsă și modernizată în baza unui proiect în valoare de 12,5 milioane de lei.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Primarul asigură că 22 de tronsoane din periferia orașului devin șantiere anul acesta (video)

Vineri, 3 Februarie 2023
716

Zeci de străzi din periferia municipiului Botoșani vor intra anul acesta în procesul de modernizare, a anunțat primarul Cosmin Andrei, vineri, într-o conferință de presă.Potrivit...

Trei străzi de piatră intră în procesul de modernizare. S-a semnat contractul de lucrări (video)

Vineri, 3 Februarie 2023
997

Trei străzi din municipiul Botoșani devin șantiere luna aceasta. Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat, vineri, de primarul Cosmin Andrei și constructorii care au câștigat lic...

Percheziții într-un dosar de braconaj cinegetic; polițiștii au aplicat amenzi de 9.000 de lei

Vineri, 3 Februarie 2023
516

Polițiștii din cadrul Secției Rurale nr. 9 Vlăsinești efectuat, pe 20 ianuarie a.c., patru percheziții la adresele unor persoane din comunele Manoleasa și Mihălășeni, bănuite de practicarea...