În aproximativ două luni de când Spitalul Județean din Suceava a devenit spital COVID, numeroși pacienți au fost direcționați către Spitalul de Pediatrie din Botoșani astfel că, în aceste momente, sunt internați peste 150 de copii suceveni.
Aceștia sunt veniți însă fără niciun aviz, fapt ce ar putea conduce la o contaminare a Spitalului de Pediatrie. Acest aspect nemulțumește conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) din Botoșani, care intenționează ca, în cursul acestei săptămâni, să se întâlnească cu managerul Județeanului din Suceava și reprezentanții DSP Suceava, pentru a stabili un protocol în urma căruia bolnavii să poată veni în cadrul Spitalului de Pediatrie din Botoșani doar pe baza unui aviz.
„Sunt copii care vin de la Rădăuți, Câmpulung sau Fălticeni fără nici un aviz. Eu am luat legătura cu managerul Spitalului din Suceava iar săptămâna aceasta mă voi întâlni personal cu dumnealui să încheiem un protocol pentru a nu mai trimite bolnavi fără aviz. Sunt cazuri care depășesc și resursele Spitalului Județean iar atunci pacienții sunt redirecționați către spitalul din Iași, ceea ce ar fi trebuit să facă medicii din Suceava încă de prima dată. Sunt pacienți cu fracturi deschise, probleme imunologice, probleme hematologice care depășesc și competența Spitalului Județean și a Secției de Pediatrie. Noi avem pediatri competenți dar sunt pacienți care pot fi tratați numai la Iași. Vin foarte mulți copii din Suceava și nu sunt testați, cum a fost și cazul adolescentului de 17 venit din Rădăuți cu teste negative și confirmat pozitiv la Botoșani. Ar fi păcat să aducem la Botoșani copii contaminați, sau măcar să fim înștiințați despre acest lucru și să dăm primul ajutor în condițiile legii”, a explicat medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoșani.
(Anca Savel)