Pandemie la pachet cu criza de sânge

Pandemie la pachet cu criza de sânge

Județul Botoșani se confruntă cu o criză acută de sânge, iar donatorii s-au redus numeric cu circa un sfert într-un an de pandemie, susțin reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS).

Potrivit managerului instituției, în prezent, media este de 13 donatori pe zi, majoritatea acestora fiind rude ale celor aflați în nevoie. În plus, măsurile de siguranță sanitară impuse în timpul pandemiei au îngreunat procedurile.

„Deficitul mare a fost pe B3, dar practic toate grupele de sânge sunt necesare în această perioadă. Suntem cu rezervele la minim. Acum avem cerere mare concentrat trombocitar pe A2 şi B3. Foarte puţini donatori. De un an de zile este scăzut, cam cu 25% în medie. Acum avem 12-15 donatori pe zi în medie. Şi faptul că nu mai putem face acele caravane de donare în judeţ ne afectează mult cantitatea pe care o putem recolta, per total. Plus condiţiile de siguranţă care se impun, din cauza pandemiei, reduc şi ele din numărul de donatori. Lipsa acestor echipe mobile înseamnă peste 10% scădere în recoltări pe tot anul”, a spus medicul Paraschiva Temneanu, coordonatorul CTS Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta