Ochi roșii sau senzație de nisip în ochi, semnele acestui sindrom!

Ochi roșii sau senzație de nisip în ochi, semnele acestui sindrom!

Vântul, fumul de țigară, aerul uscat, poluarea, statul pentru mult timp în fața laptopului sau a televizorului afectează capacitatea ochilor de a mai produce lacrimi, ducând la apariția sindromului ochilor uscați. Cele mai afectate sunt femeile deoarece ele iau pentru perioade lungi de timp anticoncepționale, dar și din pricina modificărilor hormonale care apar odată cu înaintarea în vârstă, în special la menopauză. Netratat, sindromul ochilor uscați poate duce, în timp, la afecțiuni grave.

Ochi sensibili la atingere sau lumină, iritați, senzație de arsură sau de nisip sub pleoape sunt numai câteva dintre simptomele sindromului ochilor uscați.

Specialiștii spun că sindromul ochilor uscați este în ultima vreme principala cauză de prezentare la medicul specialist oftalmolog.

Lacrimile joacă un rol esențial în vederea clară, în prevenirea infectării și menținerea suprafeței frontale a ochiului curată și umedă.

Principalele simptomele de ochi uscat sunt:

Senzația puternică de arsură sau de nisip în ochi,
Excesul de lăcrimare, urmat de perioade de uscare a ochilor,
Vedere neclară sau vedere dublă,
Sensibilitate la lumină,
Roșeața ochiului,
Scăderea toleranței la activități care necesită perioade prelungite de atenție vizuală (cum ar fi citirea sau lucrul la calculator),
Disconfort la purtarea lentilelor de contact

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de a avea ochi uscat crește, dar există și anumiți factori de risc care duc la dezvoltarea acestui simptom.

Principalii factori de risc sunt:

-Administrarea unor medicamente precum antihistaminice, decongestionante nazale, terapie de substituție hormonală, pilule contraceptive, antidepresive, diuretice, unele medicamente pentru tensiunea arterială.

-Existența unor alergii netratate care îți afectează ochii.

-Statul pentru mult timp în fața calculatorului sau a televizorului. Explicația este aceea că atunci când stăm mult la calculator uităm să clipim.

-Orice diminuare a frecvenței cu care clipim duce la accentuarea uscăciunii ochilor. Lucrul la calculator este prima activitate responsabilă de perturbarea reflexului de a clipi.

-Utilizarea pentru mult timp a lentilelor de contact.

-Complicațiile rezultate în urma diagnosticării cu artrită reumatoidă, Lupus, sindromul Sjogren, alte boli autoimune.

-Conjunctivită cronică.

-Prezența psoriazisului.

-Deficiențe nutriționale – deficitul de vitamina A sau vitamina B12.

-Fumatul și consumul de alcool în exces.

-Anumite afecțiuni tiroidiene sau prezența diabetului zaharat.

Iată două remedii naturale care îți pot fi de ajutor:

Cură cu ulei de pește. Capsulele cu ulei de peşte conţin vitamina A, vitamina D şi acizi graşi Omega 3, toţi aceşti nutrienţi ajutând organismul să producă lacrimi.

Spălături cu infuzii din plante. Se poate atenua disconfortul produs de acest sindrom cu ajutorul spălăturilor cu infuzie din albăstrele, silur sau din muşeţel.

Ce poți face dacă ai sindromul ochilor uscați:

Clipește des! Clipește frecvent și ai mare grijă să iei pauze atunci când desfășori activități care necesită perioade lungi de atenție vizuală, cum este de exemplu, munca la calculator.

Hidratează-te corespunzător. Pentru unii oameni, pur și simplu consumul de lichide suficient pe parcursul zilei poate ajuta la reducerea simptomelor ochiului uscat prin menținerea membranelor mucoase în ochi umede.

Poziționează-ți monitorul. Dacă lucrezi la un computer desktop, poți să-ți aranjezi calculatorul astfel încât privirea ta să fie în jos. Ochii nu trebuie să fie larg deschiși, fiindcă așa se usucă mai repede.

Aerisește des în încăperea în care te afli. Evită uscarea aerului prin aerisire. De asemenea, de ajutor poate să fie și un umidificator care crește umezeala aerului din interior.

Poartă ochelari de soare atunci când ești în aer liber, afară și este soare.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
50

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
64

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
88

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...