Copii modificați genetic, în China: "O cutie a Pandorei a fost deschisă" - VIDEO

A fost depășită o linie roșie? Anunțul unui cercetător chinez legat de nașterea primilor bebeluși modificați genetic a fost caracterizat de numeroși oameni de știință drept un act "periculos" și "iresponsabil", scrie AFP.

He Jiankui, profesor la Universitatea din Shenzhen, în sudul Chinei, a anunțat într-un videoclip difuzat pe YouTube nașterea "în urmă cu câteva săptămâni" a două gemene al căror ADN a fost modificat pentru a deveni rezistente în fața virusului SIDA. 

Acest anunț a stârnit un val de critici în comunitatea științifică, inclusiv la Universitatea de științe și tehnologie din Sud, unde predă cercetătorul chinez, și care s-a declarat "profund șocată".

He Jiankui, care a învățat la prestigioasa Stanford din Statele Unite și care conduce un laborator specializat în genom în Shenzhen, spune că a folosit tehnica Crispr-Cas9, denumită "foarfecele genetic", și care permite înlăturarea și înlocuirea părților nedorite ale genomului.

Gemenele, supranumite "Lulu" și "Nana", s-au născut după o fecundare in vitro, plecând de la embrioni modificați înainte de implantarea lor în uterul mamei. 

"Imediat după ce am injectat sperma soțului în ovule, un embriolog a injectat o proteină Crispr-Cas9 însărcinată cu modificarea unei gene pentru a proteja micile fete de o viitoare infecție cu VIH", a susținut He Jiankui.

Operațiunea a "suprimat poarta prin care HIV intră pentru a putea infecta persoanele", a adăugat el. Forma mutantă a genei antrenează o rezistență la infecția cu virusul.

Părintele bebelușilor este seropozitiv, precizează cercetătorul, în înregistrarea video, subliniind că scopul său a fost înainte de toate să împiedice răspândirea infecției la cei doi copii. Această autoproclamată premieră medicală nu a putut fi verificată de manieră independentă, rezultatele echipei chineze nefiind publicate în vreo revistă științifică, arata Hotnews.

Peste o sută de cercetători chinezi, în principal biologi și doctori, au acuzat într-un comunicat o "nebunie" care aduce "o mare lovitură reputației mondiale și dezvoltării cercetărilor biomedicale în China". Tehnologia este cunoscută de mult timp, dar nici un om de știință nu a folosit-o până acum pe oameni, deoarece "nimeni nu poate prezice impactul acestor modificări genetice nesigure", subliniază ei, estimând că "o cutie a Pandorei a fost deschisă".


China ordonă deschiderea imediată a unei anchete

Beijingul a ordonat deschiderea unei anchete după ce cercetătorul chinez a spus că a creat primii bebeluși editați genetic din lume, o premieră revoluționară în medicină ce a atras un val de critici, scrie Guardian. 

După ce unii experți au cerut verificarea afirmațiilor lui He, iar alții au acuzat că este o formă modernă de eugenie, Comisia Națională pentru Sănatate din China a ordonat deschiderea ”imediată a unei investigații”, potrivit Xinhua. 

Editarea genelor e o potențială unealtă in cazul bolilor moștenite genetic, dar este extrem de controversată din cauza modificărilor care pot fi transmise generațiilor viitoare și, până la urmă, să afecteze întregul fond genetic. 

Activitatea lui He a fost criticată serios și de instituții și savanți chinezi, 100 dintre ei semnând o scrisoare în care, printre altele, cer o legislație mai restrictivă în domeniu. 

Universitatea unde lucrează He a spus că el este în concediu fără plată din februarie și a acuzat că realizarea anunțată de el este ”o încălcare gravă a normelor și eticii academice”. 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Meteorologii ANM anunță un miez de iarnă cum n-am mai avut de ani de zile!

astăzi, 09:30

În ultimii ani, lunile ianuarie și februarie ne aduceau episoade de iarnă, cu frig și în multe zone ale țării cu ninsori abundente. Anul acesta, meteorologii ANM anunț...

Ținutul secret al codrilor și al haiducilor. Zonele turistice incredibile din Botoşani dominate de codrii seculari, podgorii și natură sălbatică!

astăzi, 09:00

România încă ascunde locuri de o frumusețe greu de imaginat. Sălbatice și nedescoperite, mărturii ale unui trecut îndepărtat, încărcat de povești și legende fabuloase....

Medicul Alexandra Ciobanu: ”Niciodată nu vă comparați cu alte femei când vine vorba de sănătate!”

astăzi, 08:34

Medicul botoșănean atrage atenția că diagnosticul de sarcină incipientă nu este același lucru cu sarcina în evoluție. În primele 3-4 săptămâni, diagnosticul se stabilește ...