Județul Botoșani deține un număr de 16.300 de persoane diagnosticate cu diabet, dintre care doar 11.000 sunt din municipiul Botoșani, iar 3.000 sunt cu insulină, anunță specialiștii. Îngrijorător este faptul că mulți dintre ei sunt tineri, iar factorii care duc de cele mai multe ori la această boală sunt obezitatea și stresul, informează specialiștii.
Potrivit medicului diabetolog Ioan Petrescu, numărul real al persoanelor care suferă de diabet este mai mare, doar că nu toți se prezintă la spital pentru diagnostic și intervenții medicale.
„Se spunea pe vremea când am învățat eu diabetul și a rămas valabil procentul, că la unul descoperit sunt încă trei nedescoperiți. Eu sunt diabetolog din anul 1983, iar când am venit eu în Botoșani erau 700 de diabetici în evidență. Vă asigur că era mai mulți, de fapt, dar nu erau nici investigați, nici cunoscuți, nici catalogați. Ei, acum avem un număr de 16.300 pe tot județul, din care 11.000 sunt în municipiul Botoșani”, a precizat medicul Ioan Petrescu.
Factorii îngrijorători care duc la apariția diabetului sunt, în principiu, alimentația nesănătoasă, sedentarismul, lipsa activității fizice și obezitatea. Dar, specialiștii avertizează că, în ultimii ani, stresul și supărările joacă un rol decisiv în diagnosticarea cu diabet.
„În principiu, alimentația care este total nesănătoasă, sedentarismul, lipsa activității fizice și, asistăm la această creștere a incidenței și prevalenței persoanelor cu suprapondere și obezitate. Aceștia sunt factori de risc în apariția diabetului. Sunt extrem de mulți cu obezitate și, ce este îngrijorător, este faptul că este prezentă tot mai des la tineri. Aceștia reprezintă și ei pacienții care vin la noi hiperglicemie”, a declarat Simona Sava, medic pe nutriție și boli metabolice.
Medicul Ioan Petrescu a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește stresul ca și factor provocator al apariției diabetului. Acesta a declarat că sunt foarte mulți copii care au făcut diabet, deși nu aveau vreo afecțiune în familie, ci prin simplul fapt că părinții au plecat și au rămas în grija bunicilor.
„Înainte se spunea că diabetul este o boală a directorilor, adică a celor care trăiesc foarte bine. După 1990 am constatat o incidență foarte mare la persoanele care trăiesc la țară, într-un mediu sănătos, tocmai din cauza grijilor și problemelor vieții cotidiene. Am avut în anii anteriori pacienți care au făcut diabet după un accident de circulație. Și-au pierdut un copil sau pe cineva care era în mașină. Nu este de neglijat și mai ales în condițiile în care lucrurile se desfășoară așa cum se desfășoară în jurul nostru, cred că ponderea acestui factor psihic va fi și mai mare. Înainte am considerat minoră partea psihică și chiar îi ironizam pe unii colegi care luau prea în serios și aveau temere exagerată față de covid-19”, a adăugat cadrul medical.