O vitamină prelungește viața cu cel puțin o treime. Incredibil ce se întâmplă în organism când o iei

O vitamină prelungește viața cu cel puțin o treime. Incredibil ce se întâmplă în organism când o iei

Biologii au efectuat experimentele pe viermi nematozi (rotunzi), deoarece procesele de îmbătrânire în organismul acestora decurg aproape ca la om. În cadrul experimentelor savanții au divizat viermii în două grupe: una era alimentată cu vitamina D în cantități mari, iar din rația celei de-a doua grupe această vitamină a fost exclusă. Cercetătorii urmăreau care este impactul prezenței sau lipsei vitaminei D asupra viermilor. În cadrul studiului s-a demonstrat că vitamina D are un rol primordial în nimicirea și neutralizarea „deșeurilor proteice” – a proteinelor, moleculele cărora au căpătat o formă neregulată.

Asemenea dereglări în organism se produc, de obicei, cu înaintarea în vârstă a omului și provoacă boli neirodegenerative și moartea masivă a celulelor. Anume de aceea boala Alzheimer, de exemplu, este răspândită printre persoanele în etate, or, capacitatea lor de a elimina proteinele afectate din organism este redusă. O asemenea dereglare sporește, de asemenea, riscul apariției cancerului. Acum savanții speră să efectueze asemenea cercetări asupra mamiferelor și oamenilor.

Vitamina D, aceasta a fost supranumită „vitamina Soarelui”

Discuția despre vitamina D devine o necesitate în perioada rece a anului, când zilele însorite sunt din ce în ce mai rare. Putem primi vitamina D atât prin intermediul alimentelor, cât și în urma proceselor de sinteză ale corpului, localizate la nivelul pielii, sub influența radiațiilor UV-B. Pentru că expunerea la razele soarelui favorizează producția de vitamina D, aceasta a fost supranumită „vitamina Soarelui”.

Ideal ar fi ca fiecare dintre noi să beneficieze de 2.000 UI de vitamina D pe zi. Așa s-ar putea ridica nivelurile vitaminei în sânge de la o medie de 50 până la aproximativ 110 nanomoli pe litru. Cercetătorii au constatat că aceste valori sunt asociate cu creșterea speranței de viață.

 

„Vitamina Soarelui” este recunoscută în general pentru rolul pe care îl îndeplinește în echilibrarea nivelului calciului și fosforului în organism. Scopul este susținerea proceselor celulare normale, a funcției neuro-musculare optime și a sistemului osos.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Vești sumbre pentru bugetari: din ianuarie anul viitor revine impozitarea progresivă!

Luni, 18 Martie 2024
267

Salariile bugetarilor ar putea îngheța pentru a reduce cheltuielile. Mai mult, anunță Marcel Boloș, ministrul de finanțe, impozitarea progresivă ar putea fi implementată în Rom&acir...

Mama lui Ayan, mesaj emoționant către comunitate: ”Este pentru prima dată când mă mândresc ca sunt româncă!”

Luni, 18 Martie 2024
5265

Ayan locuia la Tudora, cu bunicii, iar părinții munceau în Londra. Duminică, o veste cruntă i-a năucit: copilul lor nu era de găsit.Au urmat mai bine de 24 de ore de căutări, cu o mo...

Patru tineri din Botoșani, deținători de droguri, depistați și sancționați de jandarmi!

Luni, 18 Martie 2024
203

La finalul săptămânii trecute, în urma acțiunilor executate de jandarmii botoșăneni împreună cu Serviciul Județean de Combatere a Criminalității Organizate Botoșani î...