O suspiciune de meningită duce la imunizarea a zeci de cadre medicale de la Mavromati

O nouă suspiciune de meningită meningococică creează probleme personalului medical din mai multe secţii ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, din cauza protocolului ce se impune în astfel de situaţii.

După ce în urmă cu o săptămână, zeci de cadre medicale şi personal auxiliar au fost imunizate cu antibiotic după ce au intrat în contact cu un pacient cu meningită, situaţia s-a repetat.

Cum protocolul de prelucrare a pacienţilor cu boli infecţioase este depăşit, medici, asistente, infirmierer, brancardieri şi chiar alţi pacienţi sunt expuşi bolii, pentru că pacientul este plimbat cu ambulanţa de la Contagioase la Urgenţe la Imagistică, Reanimare, după care înapoi la Infecţioase.

Aşa s-a întâmplat şi în cazul unei botoşănence de 43 de ani care a fost adusă cu ambulanţa şi internată prin Urgenţe direct în Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, unde medicii au decis să i se recolteze lichid cefalorahidian pentru stabilirea unui diagnostic. Ulterior, femeia a fost supusă şi unor examinări la computerul tomograf şi RMN. În aceste condiţii, a intrat în contact cu tot personalul din secţiile prin care a trecut, astfel că s-a decis imunizarea cadrelor medicale cu antibiotic.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean susţin că protocolul este creat în folosul pacientului. Astfel, pentru că la Secţia de Boli Infecţioase nu se fac puncţii pentru extragerea de lichid cefalorahidian pentru confirmarea sau infirmarea infecţiei cu meningococ, un pacient cu suspiciune de meningită este dirijat la Spitalul Judeţean unde se efectuează examenul la computerul tomograf şi, la nevoie, puncţie din coloana vertebrală, care este efectuată de către medicii din secţia de Terapie Intensivă. Ulterior, dacă laboratorul confirmă infecţie cu meningococ, pacientul este dirijat înapoi în secţia de boli infecţioase pentru tratament specific, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul femeii de 43 de ani.

Potrivit unor medici din cadrul UPU-SMURD, la un moment dat s-a încercat înființarea unei camere de gardă la Infecțioase în urmă cu câţiva ani, însă Ministerul Sănătăţii nu şi-a dat acordul. Acum speranţa stă în viitoarea extindere a Unităţii de Primiri Urgenţe, care va cuprinde şi acces direct din afară către o cameră de izolare.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prezidențiale 2025: Comuna din Botoșani cu cea mai mică prezență la urne!

Tuesday, 6 May 2025

Comuna Vârfu Câmpului din județul Botoșani, în care și-au stabilit domiciliile în mod fictiv aproximativ 10.000 de cetățeni ucraineni, din Republica Moldova ori Federația...

Acuzații grave de manipulare și discriminare! Cine a depus contestație pentru ANULAREA alegerilor!

Tuesday, 6 May 2025

Sebastian Constantin Popescu, candidat la alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 și președinte al Partidului Noua Românie (PNR), a depus o contestație la Curtea Constituțională a Româ...

Ruben, botoșăneanul care la 17 ani conduce tractoare de sute de cai putere: “Agricultura nu este pentru oricine“!

Tuesday, 6 May 2025

Într-o lume în care majoritatea adolescenților visează la like-uri și city-break-uri, Ruben Tisoveanu din Todireni, Botoșani, visează la lanuri de grâu, tractoare puternice și ...