O botoșăneancă a mers la spital pentru că nu mai distingea culorile, ce spune medicul despre afecțiunea întâlnită la femeile tinere!

O tânără femeie de 29 de ani s-a prezentat la medic din cauza unor dureri oculare. Vedea în ceață și nu mai distingea bine anumite culori.

Sora botoșănencei a cerut părerea unui specialist în privința tratamentului potrivit, astfel încât tânăra să își recupereze vederea.

”Sora mea are 29 de ani și locuiește într-o comună din județul Botoșani. Pentru că, în ultimul timp, mai ales de când este foarte cald, avea probleme destul de importante cu vederea – vede în ceață, uneori are dureri oculare, nu mai distinge bine anumite culori – a mers la un control oftalmologic la un cabinet din oraș. Medicul care a văzut-o i-a pus diagnosticul de ”observație nevrită optică” dar i-a spus că trebuie să se interneze să facă mai multe investigații. Ne-am dori să știm dacă își poate recăpăta vederea dacă face tratament și în ce constă acesta”, spune Loredana Ștefan, din Iași.

Răspunsul a venit de la șef lucrări Dr. Ciprian Danielescu, medic primar oftalmolog, șef Clinică Oftalmologie, Spitalul Clinic de Urgențe „Prof. Dr. N. Oblu” Iași.

„Într-adevăr, tot ce ați descris dumneavoastră ne poate duce cu gândul la o neuropatie optică inflamatorie, sau pe scurt nevrita optică – o inflamație a nervului optic, cel care transmite informația de la ochi la creier. Aceasta afectează mai frecvent persoane de sex feminin și vârstă tânără. Scăderea vederii poate fi moderată sau severă, rapid progresivă, adesea pe parcursul câtorva zile. Durerile ușoare la nivelul sau în jurul ochiului afectat apar frecvent, dar nu sunt tipice doar acestei afecțiuni. Odată cu încețoșarea vederii, pacienții acuză și reducerea percepției culorilor, precum și pierderea contrastului imaginii percepute de ochi. Un fenomen destul de tipic este agravarea temporară a simptomelor în momentul expunerii la căldură (sau la efort fizic intens)”, a transmis medicul ieșean.

Medicul recomandă prezentarea urgentă la spital, întrucât efectul tratamentului este mai bun dacă se începe în primele două săptămâni de la debutul simptomelor.

Medicul oftalmolog va efectua un examen complet. În majoritatea cazurilor însă, scăderea importantă a vederii nu este însoțită de modificări la nivelul fundului de ochi (ceea ce a creat – în „folclorul” oftalmologilor – expresia „nici pacientul, nici doctorul nu văd nimic”). Efectuarea examenului de câmp vizual, simțul cromatic, modificările reacțiilor pupilare ne ajută la punerea diagnosticului.

”Vom cere ajutorul colegilor imagiști pentru o examinare în rezonanță magnetică nucleară (RMN) cranio-cerebrală. Aici este posibil să se vadă leziuni demielinizante (mielina este substanța care „izolează” fibrele nervoase, cam ca niște cabluri electrice). De asemenea, colegii neurologi vor examina pacientul și putem cere și alte explorări, precum potențialele evocate vizuale”, arată medicul.



Demielinizarea este un fenomen autoimun, adică sistemul imun al pacientului atacă unele componente ale propriului organism. Un procentaj important din nevritele optice se asociază (de la primul diagnostic sau în timp, după ani de zile) cu o boală autoimună redutabilă, demielinizantă, care poate afecta diferite zone ale sistemului nervos – scleroza multiplă. Este unul din cazurile când noi, oftalmologii, putem diagnostica o boală care are răsunet asupra întregului corp. Atunci vom colabora cu colegii neurologi, care vor trebui să trateze pe termen lung această afecțiune. Tratamentele cu diferite variante de interferon, precum și glatiramerul au ameliorat mult prognosticul pacienților.

Există însă și multe nevrite optice izolate, care nu vor fi niciodată asociate cu scleroza multiplă. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm să căutăm cauze infecțioase ale nevritelor, precum mediatizata boală Lyme (cea transmisă de căpușe), dar și sifilisul, toxoplasmoza, precum și boala ghearelor de pisică. Uneori o viroză banală se poate complica, după 1-3 săptămâni, cu nevrită optică (dar evoluția de regulă este bună).

”Odată diagnosticul stabilit, vom interveni cu perfuzii în doze mari de antiinflamator (de tip corticosteroid), continuate cu tratament oral (cu aceeași substanță). Acuitatea vizuală ar trebui să revină destul de rapid și complet, chiar în zilele următoare începerii tratamentului. Adesea însă pacienții care citesc bine literele după vindecarea unui asemenea episod se pot plânge pe termen lung de culori mai “spălăcite” sau un contrast imperfect al imaginii la ochiul care a avut nevrita. Chiar și la cei pe care îi considerăm vindecați, menținem atenția și controalele periodice pentru a nu omite un posibil debut al unei scleroze multiple în viitorii ani”, a mai precizat Dr. Ciprian Danielescu, medic primar oftalmolog, potrivit Ziarul de Iași.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Poli Iași astăzi, de la ora 17:30

astăzi, 11:02

FC Botoșani și Poli Iași se întâlnesc în această după-amiază pe "Municipal", în etapa cu numărul 17 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Poli...

Plângeri „întoarse” de la BEJ, ce au sesizat social democrații botoșăneni!

astăzi, 11:00

Partidul Social Democrat (PSD) – Filiala Botoșani, prin vicepreședintele formațiunii, a formulat o plângere la Biroul Electoral Județean prin care reclamă că Partidul Național Liber...

Ce pățești dacă nu plătești întreținerea imediat după afișarea listelor cu cheltuieli!

astăzi, 10:40

Adoptată în 2018, noua legislație prevede sancțiuni clare pentru cei care întârzie achitarea sumelor afișate pe lista de cheltuieli comune. Spre deosebire de reglementările ante...