Mii de copii cu afecțiuni cardiace sunt tratați anual la Iași, unii sunt din Botoșani!

Prof.dr. Alina-Costina Luca, șefa Clinicii de Cardiologie Pediatrică Iași trage un semnal de alarmă asupra faptului că numărul cazurilor de miocardite și de tromboze venoase la copil a crescut exponențial după pandemia de COVID-19.

Aproximativ 3.000 de copii proveniți din Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Galați, Vrancea, dar și din Republica Moldova și Ucraina aunt tratați anual aici.

„Simptomele care ar putea să ne ducă cu gândul la o patologie cardiacă la copil sunt: dureri în piept, palpitații, dificultăți de respirație, oboseală inexplicabilă, sincopă (leșin), dificultăți alimentare, cianoză (învinețirea buzelor și a extremităților), refuzul copilului de a participa la jocuri și activităţi fizice, retard în creșterea în greutate. Există posibilitatea ca unii părinți să nu observe anumite simptome, motiv pentru care acești pacienți se adresează tardiv Serviciului de Cardiologie Pediatrică când deja malformația cardiacă este complicată”, explică medicul.

Malformațiile congenitale cardiace reprezintă cele mai frecvente boli de inimă care apar la copii. Medicii spun că incidența lor în populația generală este de 8-10 cazuri la 1000 de nou născuți vii. 1,5 % dintre ei prezintă malformații cardiace complexe și necesită intervenție chirurgicală încă din prima săptămână de viață, relatează ziaruldeiasi.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...