Aproximativ 3.000 de copii proveniți din Iași, Suceava, Botoșani, Vaslui, Neamț, Bacău, Galați, Vrancea, dar și din Republica Moldova și Ucraina aunt tratați anual aici.
„Simptomele care ar putea să ne ducă cu gândul la o patologie cardiacă la copil sunt: dureri în piept, palpitații, dificultăți de respirație, oboseală inexplicabilă, sincopă (leșin), dificultăți alimentare, cianoză (învinețirea buzelor și a extremităților), refuzul copilului de a participa la jocuri și activităţi fizice, retard în creșterea în greutate. Există posibilitatea ca unii părinți să nu observe anumite simptome, motiv pentru care acești pacienți se adresează tardiv Serviciului de Cardiologie Pediatrică când deja malformația cardiacă este complicată”, explică medicul.
Malformațiile congenitale cardiace reprezintă cele mai frecvente boli de inimă care apar la copii. Medicii spun că incidența lor în populația generală este de 8-10 cazuri la 1000 de nou născuți vii. 1,5 % dintre ei prezintă malformații cardiace complexe și necesită intervenție chirurgicală încă din prima săptămână de viață, relatează ziaruldeiasi.ro.