Medic din Botoșani, semnal de alarmă pentru femeile care se confruntă cu această problemă: ”Tratamentul trebuie să fie ales individual!”

Un medic din Botoșani trage un semnal de alarmă după ce a depistat la o pacientă un chist ovarian funcțional, de mari dimensiuni.

Mai exact, este vorba despre un chist ovarian având dimensiunea de 8 centimetri.

”Chisturile ovariene sunt de mai multe tipuri și aș vrea să rețineți că tratamentul trebuie să fie ales individual, ținând cont de particularitățile cazului. Chisturile ovariene funcționale au legătură, așa cum le spune și denumirea, cu modul în care ovarele dvs. funcționează, și adeseori se remit, chiar dacă au dimensiuni mari, cu tratament medicamentos”, a precizat dr. Alexandra Ciobanu, medic ginecolog.

Potrivit medicului botoșănean, tratamentul trebuie realizat în functie de vârsta pacientei, tipul chistului, simptomele asociate și dimensiunea chistului.

La pacienta tânără, completează medicul ginecolog Alexandra Ciobanu, este preferat tratamentul medicamentos cu monitorizare, în detrimentul tratamentului chirurgical, deoarece pacienta nu are copii, și orice intervenție chirurgicală asupra ovarului i-ar putea afecta rezerva ovariană, conducând ulterior la infertilitate.

”La o pacientă aflată la menopauză însă, chisturile apărute la menopauză, chiar și de dimensiuni reduse, au indicație operatorie, deoarece ovarele acestor paciente nu mai funcționează, deci probabilitatea ca un chist instalat în perioada de menopauză să fie de natură malignă”, transmite medicul ginecolog.

Tratamentul chirurgical, atunci când se impune, se recomandă să fie minim invaziv-interventie laparoscopică (se fac 3 sau 4 incizii mici pe abdomen cam de 1 cm prin care introduce o cameră video și pensele de lucru), excepție făcând suspiciunea de cancer, când se va face intervenția clasică.

”Toate chisturile extrase se vor trimite la examen anatomopatologic care va pune diagnosticul citologic, și va stabili natura chistului. Rețineți că, dacă ați trecut printr-o intervenție chirurgicală de excizie a unui chist ovarian, este necesar să mergeți să vă ridicați rezultatul anatomopatologic”, atenționează medicul ginecolog Alexandra Ciobanu.


 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...