Numărul botoșănenilor mușcați de căpușe crește alarmant. Când este indicat să vă prezentați la medic!

Numărul botoșănenilor mușcați de căpușe crește alarmant. Când este indicat să vă prezentați la medic!

Zeci de botoșăneni ajung la ușa medicilor acuzând mușcături de căpușă, cei mai mulți în urma ieșirilor la iarbă verde sau a muncilor la câmp. Unii dintre cei care se aleg cu mușcături sunt informați cu privire la pericole, mulți reușind să își scoată singuri căpușele, medicii efectuând doar toaletarea rănilor. Sunt însă numeroși pacienți care ajung la UPU speriați, cu căpușele încă atașate de corp, aceștia beneficiind de intervențiile medicale care se impun, după care sunt direcționați către secția de Boli Infecțioase a Spitalului Mavromati. 

Numai în weekendul care a trecut, au ajuns într-o singură zi la UPU șase persoane mușcate de căpușe, iar medicii se așteaptă ca numărul să crească de la o zi la alta. De altfel, în numai câteva săptămâni, 30 de persoane au avut nevoie de ajutor medical din cauza căpușelor.

Foarte puțini dintre cei care se prezintă la medic în urma înțepăturilor de căpușe au nevoie de tratament de specialitate cu antibiotic. Și asta pentru că, spun specialiștii, incidența căpușelor infestate cu spirochetul care dă boala Lyme este destul de scăzută în judeţul Botoșani. Cu toate acestea, medicii atrag atenția că prezentarea la cabinet este necesară atunci când, în urma unei mușcături, apare eritemul migrator. Acesta este, de altfel, primul stadiu al infecției bolii Lyme. De asemenea, este indicat ca pacientul să se prezinte la medic și atunci când, ca urmare a unei mușcături, căpușa rămâne atașată de piele, situație în care se va interveni cu instrumete și personal specializat. 

Cea mai periculoasă formă a căpuşei este nimfa, atunci când insecta are în jur de 2 milimetri şi se observă greu pe piele. De aceea, în cazul în care ieşim într-o zonă de pădure, la picnic sau mergem într-o drumeţie, trebuie să folosim haine de culoare albă pentru a repera rapid capușele cățărate şi trebuie să acoperim zonele de piele expuse, de exemplu cu şosete.

La întoarcere, trebuie să dezbrăcăm hainele folosite şi să verificăm întreg tegumentul, dar mai ales tegumentele de sub brațe, în și în jurul urechilor, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, în jurul taliei și mai ales în păr. Este de preferat să facem duș imediat ce ajungem acasă.

În cel mai bun caz zona unde se află căpușa se înroșește, apar mâncărimi, arsuri și, rareori, durere intensă. De obicei, însă, simptomele grave apar după ce căpușa a căzut. Acestea pot fi: febră, simptome foarte asemănătoare cu cele ale gripei, erupții cutanate, slăbiciune inexplicabilă, amorțeală, durere și chiar inflamația articulațiilor, palpitații, respirație scurtă (sacadată), greață sau vărsături.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Astăzi este (și) ziua salvatorilor din întreaga lume: La mulți ani, bravi pompieri!

astăzi, 08:54
19

Pe 4 mai se sărbătorește Ziua Internațională a Pompierilor. Ei sunt cei care aduc speranță atunci când totul pare pierdut Indiferent de limba pe care o vorbesc, de naționalitate sau de c...

Calendar Ortodox: Sfânta şi Marea Sâmbătă; Sf. Mc. Pelaghia; Sf. Monica, mama Fericitului Augustin

astăzi, 08:17
18

Pelaghia era o fecioară foarte frumoasă, înţeleaptă şi plină de frica lui Dumnezeu, şi însuşi fiul împăratului se logodise cu ea. Auzind sfânta de la creştini de M&ac...

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
524

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...