Oferta bogată a comercianţilor, în apropierea Sărbătorilor Pascale, nu trebuie să vă facă să uitaţi regulile importante ce trebuie respectate la cumpărarea unui produs alimentar. Mare atenţie la starea ambalajelor, cantităţile nete declarate de producător, modul în care sunt prezentate informaţiile de pe etichete sau preţ!
Carne de miel. Cumpăraţi numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. Astfel, în cazul cărnii de miel, trebuie verificat la vânzător dacă are un certificat de sănătate veterinară şi dacă pe carne există ştampila care atestă controlul animalului.
În plus, carnea trebuie să fie elastică şi să nu prezinte suprafeţe lipicioase şi urât mirositoare. După ce o cumpăraţi, transportaţi- o în condiţii igienice, cât mai repede şi depozitaţi-o la temperaturi de refrigerare, respectiv 0-4 grade Celsius.
Peşte. La cumpărare, verificaţi dacă peştele proaspăt prezintă următoarele modificări: sol zi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună. În aceste cazuri, peştele este sigur alterat. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de aceasta.
Ouă. Evitaţi să cumpăraţi ouă a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. "Verificaţi data dura bilităţii minimale, care este înscrisă pe ambalaj, în cazul ouălor ambalate, sau pe afiş împreună cu alte informaţii precum categoria de calitate", recomandă Cerbulescu.
Vopsea de ouă. Cumpăraţi acest produs numai din locuri autorizate, însă doar după ce aţi verificat data durabilităţii minimale. Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Acestea sunt toxice şi prezintă un pericol pentru sănătate. Puteţi ajunge chiar să aveţi probleme cu ficatul, atenţionează specialiștii în alimentaţie.
Produse de patiserie. Cele neambalate trebuie consumate în 24 de ore de la data fabricaţiei. Dacă mâncaţi produse de patiserie expirate riscaţi să faceţi o intoxicaţie ce necesită şi spitalizare.
Vin. Nu cumpăraţi din locuri neautorizate. În plus, nu vă lăsaţi "ademeniţi" de vânzătorii din pieţe care vând produsele în recipiente PET refolosite. Este necesar să verificaţi şi etanşeitatea recipientelor. Când aceasta nu există, gustul băuturii se modifică. Vinul care prezintă depuneri nu trebuie consumat.