Nu ignora! Iată ce boli pot fi luate de la piscină!

Cei mai expusi bolilor cauzate de apa din piscina sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficient.

Vara inseamna concedii, vacante si voie buna. Este anotimpul in care bazinele si piscinele sunt pline, cei mici fiind mari amatori de balaceala. Insa, pentru a ramane sanatos, atat tu cat si copilul, trebuie sa ai mare grija, fiindca microorganismele aflate in apele dulci de la piscina sau bazin pot provoca o serie de boli infectioase dar si alte probleme de sanatate.

Cele mai raspandite afectiuni pe care le poti lua din astfel de locuri sunt: conjunctivita, otita, infectii respiratorii, dar si digestive care se manifesta prin diaree acuta, afectiuni cutanate care se pot manifesta prin prurit sau acneea de la clor sau anumite infectii genitale.

Cei mai expusi bolilor cauzate de apa din piscina sunt copiii, femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar deficient.

Principala cauza a acestor neplaceri este inghitirea apei contaminate, practic in acest mod, microorganismele existente in apa pot patrunde in urechi, ochi, nas, piele. Aceste lucruri pot fi evitate daca apa bazinelor ar fi schimbata la intervale regulate de timp dar si tratata corect cu o anumita doza de dezinfectant care sa nu permita inmultirea microorganismelor.

Pe de alta parte, si anumiti dezinfectanti utilizati tocmai pentru curatarea apei pot sa duca, mai ales, in cazul persoanelor sensibile la diferite reactii alergice, la prurit sau la dermatite de contact.

De aceea, este esential sa intrebi intotdeauna despre modalitatile de dezinfectare a piscinei unde doresti sa mergi, dar si sa faci dus obligatoriu inainte de a intra in apa si sa porti slapi.


Care sunt cele mai frecvente boli luate de la strand si piscina

Boli de piele:

• Granulomul – o problema medicala destul de rara, care este produsa de anumite bacterii existente in unele piscine. Afectiunea are ca zona de manifestare genunchii. Primele semne ale granulomului de piscina sunt aparitia unor papule violacee care pot evolua spre ulceratie.


• Pitiriazisul este o alta afectiune cutanata care se poate lua din apa bazinelor si se manifesta prin aparitia unor pete cafenii, de dimensiuni mici, situate la nivelul trunchiului.

• O alta neplacere este agravarea acneei cauzata de existenta clorului utilizat la dezinfectarea apei din piscina.

• Pruritul cutanat, de regula, isi face simtita prezenta la persoanele sensibile la clorul folosit pentru dezinfectarea apei din piscine sau bazine.

Afectiuni oculare:

Conjunctivita este o afectiune care apare frecvent la iubitorii de bazine. Afectiunea se manifesta prin inrosirea ochilor, apare si o secretie la ambii ochi si este obligatoriu prezenta la medicul specialist oftalmolog.

Afectiuni din sfera ORL:

Deseori apar infectii situate la nivelul urechii cauzate de germenii din apa. Otita poate sa apara dupa baia in apa marii sau dupa baia in bazin. De exemplu, pot sa apara otite externe cauzate de apa care, odata intrata in conductul auditiv, poate duce la aparitia unei inflamatii.

De asemenea, exista si otita micotica care este determinata de anumite ciuperci existente in apa. In toate formele de otite este necesara efectuarea tratamentului recomandat de medicul specialist ORL.

Infectii digestive:

Contaminarea cu E. Coli duce la aparitia unei infectii care are ca manifestare diareea si durerea abdominala. Este necesar tratament medicamentos pentru refacere.

Dizenteria bacilara este o alta afectiune care poate sa apara in urma ingestiei de apa contaminata cu bacterii. Printre simptomele bolii se regasesc: febra, greata, varsaturile si scaunele diareice.

Giardioza – este o alta boala pe care o poti contacta dupa o baie intr-o piscina, daca inghiti apa infectata cu acest parazit (giardia). Principalele simptome sunt: scaunele diareice, dureri abdominale puternice.

Infectii genitale:

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confrunta femeile dupa cateva zile de mers la pisicina este aparitia unei infectii genitale, de regula, candidoza vaginala.

Aceasta este determinata de o ciuperca numita Candida Albicans. Boala poate sa apara in urma modificarii florei vaginale din cauza clorului, transpiratiei si materialului costumului de baie. Trebuie specificat ca afectiunea apare, de obicei, in cazul femeilor care au o imunitate slaba.

sfatulmedicului.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Meteorologii ANM anunță un miez de iarnă cum n-am mai avut de ani de zile!

astăzi, 09:30

În ultimii ani, lunile ianuarie și februarie ne aduceau episoade de iarnă, cu frig și în multe zone ale țării cu ninsori abundente. Anul acesta, meteorologii ANM anunț...

Ținutul secret al codrilor și al haiducilor. Zonele turistice incredibile din Botoşani dominate de codrii seculari, podgorii și natură sălbatică!

astăzi, 09:00

România încă ascunde locuri de o frumusețe greu de imaginat. Sălbatice și nedescoperite, mărturii ale unui trecut îndepărtat, încărcat de povești și legende fabuloase....

Medicul Alexandra Ciobanu: ”Niciodată nu vă comparați cu alte femei când vine vorba de sănătate!”

astăzi, 08:34

Medicul botoșănean atrage atenția că diagnosticul de sarcină incipientă nu este același lucru cu sarcina în evoluție. În primele 3-4 săptămâni, diagnosticul se stabilește ...