Nu ignora! Disconfortul la nivelul sistemului digestiv poate fi semnul unei afecțiuni serioase!

Ideal este să vă prezentați anual la medic pentru un control general, iar în cazul unor simptome supărătoare (chiar și între controale) trebuie să cereți o părere avizată.

Nu ignora! Disconfortul la nivelul sistemului digestiv poate fi semnul unei afecțiuni serioase!

Peste 30% dintre români suferă de o boală a sistemului digestiv! Uneori nu este grav, însă disconfortul la nivelul sistemului digestiv poate fi totodată semnul unei afecțiuni serioase.

Vorbim de  refluxul gastro-esofagian; ulcerul ;gastrita; cancerul (gastic, esofagian etc.); intoleranța la anumiți compuși alimentari (gluten, lactoză etc); probleme ale tranzitului intestinal.

Ideal este să vă prezentați anual la medic pentru un control general, iar în cazul unor simptome supărătoare (chiar și între controale) trebuie să cereți o părere avizată.

Nu ignorați nici faptul că problemele de greutate sunt în parte cauzate de alimentele consumate și parțial de microbiom (totalitatea microbilor care există în corpul uman), că acest microbiom afectează psihicul și stările de spirit și că unele dintre probleme dermatologice au legătură cu stilul alimentar.

Respirația urât mirositoare poate avea, de asemenea, cauze legate de sistemul digestiv.

Dintre cazurile de halenă (afecțiune caracterizată de respirație urât mirositoare), 85% sunt determinate de probleme ale cavității bucale, iar 15% sunt în realitate simptome ale unor afecțiuni gastrice.

Pielea uscată și petele apărute pe față pot fi cauzate de afecțiuni ale intestinelor sau de slăbirea sistemului imunitar, iar balonarea este adesea cauzată de intoleranță la carbohidrați.

În organismul nostru există de 10 ori mai multe celule microbiene, celule funcționale, fără de care organismul nostru nu ar putea funcționa corect,  decât celelalte celule care compun organismul uman.

Cercetătorii au descoperi că există 3 tipuri de microbi: Bacteroides (responsabili de descompunerea carbohidraților);Prevotella (sintetizează vitamina B1 și acidul folic, având tendința să descompună mucusul din intestin);Ruminococcus (facilitează absorbția zahărului).

În funcție de grupul microbian dominant și de stilul alimentar al fiecărei persoane, microbiomul are efecte asupra:  stării de spirit; depunerii grăsimilor/predispoziției pentru obezitate; elasticității și strălucirii pielii;  tranzitului intestinal; funcționarea hormonilor; sistemului imunitar.

Organismul uman nu poate funcționa corect dacă unul dintre sistemele componente nu se comportă corespunzător.

Sistemul digestiv, de exemplu, este la fel de important că sistemul circulator sau că sistemul nervos.

De aceea, este foarte important să va îngrijiți de fiecare parte a corpului dvs. și să aveți un stil de viață sănătos și un stil alimentar personalizat.

Curiozități… 

Sistemul digestiv este format din  tubul digestiv (cu o lungime de 9-12 metri): cavitate bucală, faringe, esofag, stomac, intestin subțire, intestin gros și organe anexe – glandele salivare, ficatul și pancreasul.  De-a lungul vieții, sistemul nostru digestiv procesează până la 50 de tone de alimente și lichide, iar pentru că transformarea acestora în nutrienți, este nevoie de întregul sistem digestiv.

Microbiomul ajută la digerarea alimentelor și transformarea lor în substanțe nutritive, dar pentru a funcționa corect sistemul imunitar trebuie să tolereze mii de specii de bacterii (acestea sunt inofensive pentru corpul uman).

Alergiile, eczemele, astmul și obezitatea sunt doar câteva afecțiuni ce apar din cauza dereglării microbiomului.

Doctorul Zilei

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în Educația botoșăneană: ”Cuvintele sunt de prisos acum, în fața unei astfel de vești…” (Foto)

astăzi, 10:35
572

Cu profundă tristețe, colectivul Grădiniţei cu Program Prelungit ”Şotron” din Botoşani anunță dispariția unei colege. Educatoarea Gica Stanciu s-a stins din viață după o carier...

Lecția de viață a afaceriștilor cu magazin în Botoșani: ”Frații noștri mai mici s-au sacrificat pentru ca noi să putem face o facultate!”

astăzi, 10:11
137

Firma Dedeman a fost ridicată de doi frați, Dragoș și Adrian Pavăl, născuți într-un sătuc din județul Suceava. Dragoș, cel mai mare dintre frați, a fost îndemnat să meargă la ...

Elev din Botoșani, Medalie de Aur la Olimpiada Națională de Limbi Clasice!

astăzi, 09:09
130

S-au calificat 302 elevi din 36 de județe ale țării.Printre participanți au fost și elevi din Botoșani care au reușit performanțe remarcabile.Astfel, Yanis-Andrei Cazaciuc, elev în c...