Corneliu Mihai, căruia conducerea Consiliului Județean Botoșani i-a încredințat interimatul pentru o perioadă de 90 de zile, a luat act, imediat ce a ajuns pe scaunul de manager, de situația gravă în care se află secția de Radiologie a Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati”.
Despre plecarea a nu mai puțin de 7 medici în 5 ani de zile din secția de Radiologie, Știri.Botoșani.Ro a scris săptămâna trecută, chiar cu o zi înainte ca Monica Adăscăliței să fie ridicată de procurorii DNA. Monica Adăscăliței recunoștea, la acea dată, situația dificilă a secției de Radiologie, admițând că medicii – ”sufocați” de volumul foarte mare de lucru – își dau demisia și optează pentru mediul privat.
Corneliu Mihai: ”Este o problemă gravă!
În prima conferință din scaunul de manager, economistul Corneliu Mihai a adus în discuție deficitul de personal de la Radiologie.
”Am făcut o analiză, pentru a vedea ce aprobări (pentru posturi vacante, nota red.) avem în momentul de față, unde este deficitul cel mai mare de personal. Iar deficitul cel mai mare, vă spun că este la Radiologie. Chiar astăzi am scos la concurs două posturi și îl voi scoate curând și pe al treilea, care s-a vacantat în anul 2024. Aici este o problemă gravă, nu poate rămâne spitalul fără medici radiologi”, a spus Corneliu Mihai.
Noul manager a recunoscut că o soluție ar fi și încheierea de contracte de prestări servicii cu medici din alte județe.
”Există o legislație care prevede că, în momentul în care ai lipsă de personal și faci dovada că ai organizat concurs și nu s-a prezentat nimeni, legiuitorul îți permite să închei contract de prestări servicii, în condițiile legii. Mai ales la Radiologie, unde există acea soluție tehnică de citire de la distanță, prin Fax, deci este o soluție bună. Dacă era în alte secții, era foarte greu să acoperim deficitul de personal”, a explicat Corneliu Mihai.
Managerul Spitalului Mavromati a făcut referire, la rândul său, la ”presiunea enormă” din această secție a spitalului, precizând că poate reprezenta un factor decisiv în plecarea medicilor. Însă, mai spune Corneliu Mihai, ”dacă există ale motive, este rolul meu să depistez acest lucru”.
”În momentul în care am venit, m-am trezit să mai aveam trei medici la Radiologie, iar unul își depunea demisia. Este o presiune enormă și îi înțeleg. Activitatea pe șapte medici împărțită pe trei! Am luat legătura cu mulți medici din centrul universitar Iași pentru contracte de prestări servicii la linia de gardă. E un spital mare, e expunere mare pe linia de gardă. Este o presiune foarte mare pe acest sector de Radiologie. Poate există o adresabilitate enormă, este un spital mare care deservește populația întregului județ. Dar voi vedea și dacă există alte motive, este rolul meu să depistez acest lucru”, a declarat Corneliu Mihai, manager interimar în cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Mavromati” Botoșani.