Noi probleme pentru CNAS! O categorie de asigurați a dispărut din sistemul informatic

A apărut o nouă problemă pentru CNAS. O categorie de asigurați nu mai apar în sistemul informatic al Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fiind vorba despre cei cu venit minim pe economie.

Noi probleme pentru CNAS! O categorie de asigurați a dispărut din sistemul informatic

   Foto: Bugetul.ro

În urmă cu câteva zile, Colegiul Medicilor din București făcea un apel către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, datorită faptului că perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, a precizat că asigurații cu venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al CNAS. Se pare că totul ar fi pornit de la schimbarea denumirii categoriei în care sunt aceștia încadrați, modificarea fiind introdusă și în sistem, scrie Bugetul.ro.

„Peste noapte, toți amărâții cu venitul minim asigurat de primării au dispărut cu drepturile lor legale cu tot din SIUI, s-au dat peste cap și s-au transformat în neasigurați. Gurile rele spun că acum se numesc altfel în lege, dar nu și în scriptele (DE) sincronizate ale statului român, asa că până se refac toate bisericuțele, oamenii aceștia, bolnavi sau nu, vor sta frumușel pe margine să facă economii guvernului. Fiindcă nefiind asigurați, adio rețete compensate, trimiteri, internări în oncologie, dializă, paliative sau pe unde or mai fi bieții de ei, plus imputări către fraierii de doctori care i-au consultat, tratat, operat deși nu știau de marea resetare (se aplică de la 31 decembrie…)”, a explicat doctorul de familie Sandra Alexiu.

Care fi eroarea CNAS

Bazele de date ale unor instituții precum școli, primării, instituții pentru persoanele cu handicap nu corespund cu cele ale CNAS, astfel că, medicii nu îi pot găsi toți beneficiarii în sistem. Persoanele care sunt cei mai afectați de această problemă sunt pacienții bolnavi de cancer, care au nevoie constantă de tratament. Serviciile medicale nu vor fi decontate pentru acești oameni, care au trecut în categoria neasigurați, conform medicului de familie, anunță Adevărul.

„Atunci când sistemul este offline, nici medicul, nici farmacistul nu poate verifica starea asiguratului. Dacă medicul de familie a emis o rețetă în sistem offline, sistemul nu funcționează, iar farmacia o eliberează, atunci, la sfârșitul lunii, suma respectivă va fi imputată farmaciei. Problema este că, în afară de aceste cheltuieli care apar neprevăzute, pacientul este într-un risc mare de a nu putea beneficia de medicamente compensate, internări în spital sau analize medicale”, a spus farmacistul Magdalena Vicoceanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
182

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
360

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
148

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...