Noi probleme pentru CNAS! O categorie de asigurați a dispărut din sistemul informatic

A apărut o nouă problemă pentru CNAS. O categorie de asigurați nu mai apar în sistemul informatic al Casa Națională de Asigurări de Sănătate, fiind vorba despre cei cu venit minim pe economie.

Noi probleme pentru CNAS! O categorie de asigurați a dispărut din sistemul informatic

   Foto: Bugetul.ro

În urmă cu câteva zile, Colegiul Medicilor din București făcea un apel către Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru rezolvarea cu rapiditate a disfuncționalităților din sistemul SIUI, datorită faptului că perturbă activitatea în toate sectoarele medicale.

Președintele Asociației Medicilor de Familie București, Sandra Alexiu, a precizat că asigurații cu venit minim garantat nu mai apar în sistemul informatic al CNAS. Se pare că totul ar fi pornit de la schimbarea denumirii categoriei în care sunt aceștia încadrați, modificarea fiind introdusă și în sistem, scrie Bugetul.ro.

„Peste noapte, toți amărâții cu venitul minim asigurat de primării au dispărut cu drepturile lor legale cu tot din SIUI, s-au dat peste cap și s-au transformat în neasigurați. Gurile rele spun că acum se numesc altfel în lege, dar nu și în scriptele (DE) sincronizate ale statului român, asa că până se refac toate bisericuțele, oamenii aceștia, bolnavi sau nu, vor sta frumușel pe margine să facă economii guvernului. Fiindcă nefiind asigurați, adio rețete compensate, trimiteri, internări în oncologie, dializă, paliative sau pe unde or mai fi bieții de ei, plus imputări către fraierii de doctori care i-au consultat, tratat, operat deși nu știau de marea resetare (se aplică de la 31 decembrie…)”, a explicat doctorul de familie Sandra Alexiu.

Care fi eroarea CNAS

Bazele de date ale unor instituții precum școli, primării, instituții pentru persoanele cu handicap nu corespund cu cele ale CNAS, astfel că, medicii nu îi pot găsi toți beneficiarii în sistem. Persoanele care sunt cei mai afectați de această problemă sunt pacienții bolnavi de cancer, care au nevoie constantă de tratament. Serviciile medicale nu vor fi decontate pentru acești oameni, care au trecut în categoria neasigurați, conform medicului de familie, anunță Adevărul.

„Atunci când sistemul este offline, nici medicul, nici farmacistul nu poate verifica starea asiguratului. Dacă medicul de familie a emis o rețetă în sistem offline, sistemul nu funcționează, iar farmacia o eliberează, atunci, la sfârșitul lunii, suma respectivă va fi imputată farmaciei. Problema este că, în afară de aceste cheltuieli care apar neprevăzute, pacientul este într-un risc mare de a nu putea beneficia de medicamente compensate, internări în spital sau analize medicale”, a spus farmacistul Magdalena Vicoceanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul” și-a desemnat câștigătorii! (foto)

astăzi, 19:15

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Botoşani, și în parteneriat cu Primăria Orașului Săveni, a organizat...

Nicolae Ciucă cere demisia premierului Marcel Ciolacu după dezvăluirile privind zborurile private plătite de Nordis!

astăzi, 18:30

„Statul român nu poate fi condus de un om fără onoare și fără responsabilitatea necesară la cel mai înalt nivel. Marcel Ciolacu a mințit de mai multe ori cu bună știință. ...

Se caută medici care să profeseze într-o unitate sanitară din Botoșani: Oferta de locuri de muncă transmisă de AJOFM!

astăzi, 17:45

3 posturi de medic rezident și 5 de medic specialist sunt scoase la concurs de către Spitalul de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Candidații trebuie să fie absolvenți de studii un...