Ministerul Sănătății: „Dacă beți 1-3 unități de alcool, nu amânați și mergeți să vă vaccinați”

Ministerul Sănătății: „Dacă beți 1-3 unități de alcool, nu amânați și mergeți să vă vaccinați”

Ministerul Sănătății (MS) a făcut noi precizări referitoare la conduita premergătoare și cea ulterioară vaccinării anti-COVID, din perspectiva consumului de alcool.

Deși nu există studii care să arate cum alcoolul interacționează cu vaccinul anti-COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă evitarea consumului de băuturi alcoolice, în special cu 24 de ore înainte de vaccinare. Motivul este acela că alcoolul slăbește sistemul imunitar, mai ales când e consumat excesiv.

Cu toate acestea, „dacă se întâmplă să beți 1-3 unități de alcool, este bine să nu amânați și să mergeți să vă vaccinați conform programării”, se arată într-o campanie de informare susținută de minister.

Totodată, Ministerul Sănătății a făcut mai multe precizări menite să informeze populația în legătură cu ce este de făcut înainte de vaccinare dar și după.

Redăm, în continuare, comunicatul MS:

___________________

Ce trebuie să fac înainte de vaccinare?

Dormiți bine în noaptea dinaintea vaccinării. Un somn odihnitor și liniștit ajută sistemul imunitar;

Nu este recomandat să luați paracetamol sau ibuprofen înainte de vaccinare pentru prevenirea eventualelor efecte adverse ale vaccinului;

Pacienții care iau paracetamol sau ibuprofen pentru boli pre-existente nu trebuie să întrerupă tratamentul înainte de vaccinare.

Ce trebuie să fac după vaccinare?

Puteți să mâncați și să beți apă după ce v-ați vaccinat;

Deși nu este contraindicat, pentru o eficiență cât mai mare a vaccinului, se recomandă să evitați consumul de băuturi alcoolice, mai ales în cantități excesive, timp de două săptămâni de la vaccinare.

În cazul în care vă doare brațul în care vi s-a administrat vaccinul, aplicați un prosop curat, umezit în apă rece pe zona injectării. De asemenea, efectuarea de exerciții cu brațul ajută la ameliorarea durerii.

Dacă aveți stare febrilă, beți multe lichide.

Puteți lua paracetamol sau ibuprofen pentru ameliorarea disconfortului cauzat de eventuala apariție a unei stări febrile și / sau dureri de cap.

Contactați doctorul dacă efectele adverse nu dispar în câteva zile.

Pot să mă întorc la lucru după ce m-am vaccinat?

Da, după vaccinare vă puteți întoarce la lucru atâta timp cât vă simțiți bine. Dacă vă doare tare brațul în care vi s-a făcut injecția, puteți întâmpina dificultăți în ridicarea obiectelor grele. Dacă vă simțiți foarte obosit, este recomandat să evitați să conduceți. În general, efectele adverse dispar în câteva zile de la administrarea vaccinului.

 

Spune-ne opinia ta