Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

Farmaciile trebuie să trimită un raport privind numărul de persoane cărora le-au distribuit comprimatele către Direcţia de Sănătate Publică în raza căreia se află.

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul Direcţiilor de sănătate publică şi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potasiu 65 mg, păstrate în farmaciile comunitare”, precizează Ministerul Sănătății.

La nivelul Ministerului Sănătăţii nu au fost realizate proceduri de achiziţie pentru iodura de potasiu, acestea realizându-se de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale în baza unei Hotărâri de Guvern aprobate la secţiunea acte normative cu caracter secret, iar numărul iniţial de comprimate achiziţionate de aceasta instituţie este de 30 milioane de comprimate, relatează digi24.ro.

De asemenea Republicii Moldova i-au fost donate 1 milion de comprimate de către România.

Până la 11 septembrie 2024, 914.899 comprimate de iodură de potasiu 65 mg au fost distribuite populației, conform instituției.

Iodura de potasiu 65 de mg se ia numai în cazul de incidente nucleare sau la recomandarea autorităților. Practic, prin administrarea pastilei, glanda tiroidă acumulează deja suficient iod și nu mai absoarbe pe cel radioactiv.

Potrivit autorităților, în cazul unui incident nuclear, iodura de potasiu trebuie administrată cât mai curând posibil.

Este recomdandat la adulţii şi copiii cu vârsta peste 12 ani administrarea a 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod). Pentru copiii cu vârsta între 3-12 ani, 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod). Pentru copiii cu vârsta între 1 lună - 3 ani, jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod), iar pentru nou-născuţi, cu vârsta până la 1 lună, un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 și 16 octombrie compania pune la dispoziția călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...

Botoșănenii vor plăti mai mult pentru un aliment, începând de luna viitoare!

astăzi, 11:52

Aceștia estimează majorări de prețuri între 10% și 15% până în luna decembrie, din cauza pestei porcine africane, care a afectat grav producția locală. În acest context...