Medicii din Botoșani trag un semnal de alarmă pentru mame. „Vine tăticul foarte recalcitrant la ușă...” (video)

Specialiștii spun că alăptarea la nivelul României a scăzut foarte mult, iar un factor care influențează acest aspect este nivelul de educație.

Educația influențează parcursul vieții, dar și nivelul de sănătate și bunăstare al oamenilor. Medicii din Botoșani au expus o problemă foarte gravă influențată de nivelul de educație. Pe lângă lipsa informării care apare în rândul persoanelor cu mai puține clase, cadrele medicale au tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea nivelului de alăptare în România, respectiv Botoșani.

Cursuri pentru mămici și tătici

Medicul Carmen Zaboloteanu spune că aceste probleme ar putea fi rezolvate cu ajutorul acelor cursuri prenatale adresate viitorilor părinți. Persoanele care și-au finalizat totuși studiile au tendința de a se informa, de a citi și a afla cât mai multe lucruri despre anumite subiecte de interes. Mai mult, aceste persoane au și capacitatea de a discerne informația care le este livrată indiferent de sursa de proveniență.

La polul opus există persoanele cu puține clase și despre care medicii spun că nu își monitorizează sănătatea, în speță femeile nu își monitorizează sarcina.

În principiu, când mergem spre studii medii finalizate, studii superioare, mergem și pe sarcini urmărite. Persoanele respective sunt oricum mult mai informate despre naștere și despre tratamentul medical, iar discuția este altfel. Cu cât mergem spre studii zero sau patru, cinci clase terminate, acolo vorbim și de lipsa informării”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani.

În acest sens, cadrul medical spune că ar fi de mare folos cursurile dedicate viitorilor părinți, însă problema cea mai mare cu care se confruntă este lipsa personalului. De aceea în momentul de față aceste cursuri sunt doar la faza de teorie.

Viitorii părinți înțeleg ce înseamnă nașterea, ce vaccinuri se fac, despre alăptare, despre tratament, despre cum va decurge nașterea, dar vorbim despre lucruri care implică foarte mult personal. La nivel de teorie noi spunem în fiecare lună că începem acele cursuri. Deficitul de personal, de la doamne infirmiere și până la medic este foarte mare”, a adăugat Carmen Zaboloteanu.

„Procentul de alăptare scade dramatic”

Medicul Carmen Zaboloteanu trage un semnal de alarmă și în ceea ce privește alăptarea, care în câțiva ani va scădea dramatic. Și aici intervine nivelul de educație al mămicilor.

Potrivit unui studiu realizat de UNICEF și prezentat de medicul botoșănean, alăptarea ar preveni 400.000 de decese materne și 600.000 de decese la nou-născuți.

Un foarte mare of al nostru este scăderea gradului de alăptare. Am observat că persoanele care citesc, care se informează, pot face diferența între a alăpta sau nu. Poate părea ceva banal alăptarea, dar este în natură de mii de ani. Părerea mea este că la nivelul mămicilor va dispărea după cum merg lucrurile. Dacă nu se întâmplă ceva la nivel național procentul de alăptare scade dramatic. Suntem cu cel mai mic procent din Europa, 12,6% în condițiile în care în Europa procentul este de 30 – 40%. Dacă ne uităm peste statisticile de la UNICEF ei spun că la nivel mondial doar alăptarea ar preveni 400.000 de decese materne și 600.000 de decese la nou-născuți în primele șase luni de viață. Un fapt atât de banal”, a precizat dr. Carmen Zaboloteanu.

Cadrul medical se întoarce la acele cursuri prenatale prin care s-ar putea promova mult mai bine informațiile despre procesul de alăptare.

Dacă ar exista acele cursuri prenatale ca să promovăm alăptarea mult mai bine, dacă mama ar citi care sunt riscurile și neajunsurile care se pot întâmpla și ce complicații pot să apară, oricât ne-am strădui noi ca personal medical tot degeaba. Uneori reușim să facem ce ne propunem, alteori nu”, a mai spus Carmen Zaboloteanu.

„În primele zile de viață copilul mănâncă cât o cireașă” / „Dacă noi insistăm și îi spunem că nu îi dăm lapte praf (...) vine tăticul foarte recalcitrant la ușă”

Medicii informează mămicile și îndeamnă să pună copilul la sân din primele clipe de viață pentru a stimula secreția lactată. Mai ales pentru că în primele zile de viață nou-născutul mănâncă doar cât o cireașă.

Principalul lucru ca să stimulezi alăptarea este ca acel copil să fie pus la sân. Motto-ul nostru: «Copilul trebuie pus la sân în primele zile de viață cât mai des, aproape non-stop, pentru a stimula alăptarea. Nimeni nu s-a născut cu secreție lactată» Nu toate mamele au secreție și este perfect normal. Copilul mănâncă în primele zile de viață cât o cireașă, asta este prânzul lui și înseamnă cinci, șase mililitri la trei ore. Câteodată nici nu îți dai seama de această cantitate de lapte”, a completat medicul botoșănean.

Dacă personalul medical refuză să le ofere mămicilor lapte praf pentru ca ele să pună copilul la sân și să stimuleze procesul de lactație, femeile se supără și spun că „personalul medical așteaptă atenție ca să dea lapte praf” și „tăticul vine foarte recalcitrant la ușă”.

Doar că mama este obosită, a fost operată, a primit medicație și ea îi va da copilului lapte praf. Dacă noi insistăm și îi spunem că nu îi dăm lapte praf și să pună copilul la sân ca să stimuleze lactația, ea o să spună că personalul medical așteaptă atenție ca să dea lapte praf, vine tăticul foarte recalcitrant la ușă și ne spune că nu vrem să îi dăm copilului lapte praf, că de ce nu îi dăm, ce așteptăm (...) Foarte mulți copii sunt alăptați în primele zile cu lapte praf și atunci alăptarea începe să fie sistată. Foarte multe gravide vin cu suzetă în spital din primele zile de viață, iar suzeta este principalul factor care inhibă instalarea secreției lactate. Ajungem ca probabil la șase procentul de alăptare să fie sub 10%”, a precizat Carmen Zaboloteanu.

În general, mămicile evită alăptarea din cauza faptului că este un proces dureros și nu este ușor. Cadrele medicale recomandă ca alăptarea să se facă în jur de doi sau chiar trei ani pentru o mai bună dezvoltare a copilului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Angajații din cultura botoșăneană au protestat de Ziua Culturii Naționale: „Nu am primit nicio reacție” / „Deocamdată așteptăm”

Thursday, 16 January 2025

Salariații din instituțiile de cultură din județul Botoșani, implicit cei din cadrul Muzeului Județean, au ales să protesteze de Ziua Culturii Naționale. În timp ce în municipiul r...

Vot în CL: Laureatul Premiului Național de Poezie „Opera Omnia” din acest an, Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani! (Foto, Video)

Wednesday, 15 January 2025

Ședința extraordinară s-a desfășurat în Sala „Mihai Eminescu” din incinta Primăriei Municipiului Botoșani și au participat consilierii locali, dar și câțiva poeți no...

Un traducător, un critic literar și un ministru, laureații Galei Culturii Naționale de la Botoșani! (Foto, Video)

Tuesday, 14 January 2025

Pe 15 ianuarie sărbătorim nu doar cultura, ci îl sărbătorim și pe poetul botoșănean, Mihai Eminescu. Cu această ocazie au loc diverse activități care se întind pe parcursul mai m...