Mare atenție atunci când ne lăsăm de băut, spun specialiștii. Oprirea bruscă a consumului cronic de alcool poate ucide. Studiile, dar și experiența din practică a medicilor, arată efectele devastatorare ale sevrajului, fără asistență de specialitate.
Mulți consumatori cronici de alcool au probleme serioase de natură socială dar mai ales de sănătate. Alcoolul pune stăpânire pe viața acestora. Tocmai de aceea o parte a celor care beau zilnic decid să renunțe la alcool. Din păcate o bună parte fac acest lucru brusc, de obicei în urma unor jurăminte în fața familiei sau chiar în Biserică, din dorința de a nu-și pierde partenera și copiii sau pentru a-și recupera viața distrusă. Medicii avertizează și spun că această metodă „tradițională” de oprire a consumului este în unele cazuri mortală. Niciodată, spun specialiștii, consumul de alcool nu se oprește brusc, la un individ obișnuit să bea mult zilnic. În plus, este nevoie de terapie și chiar medicamentație.
Întreruperea bruscă a consumului de alcool poate ucide
La jumătate lunii octombrie a acestui an, un echipaj de ambulanță era chemat la locuința unui tânăr de 34 de ani din Botoșani. Intrase în stop cardio-respirator. Din păcate nu a răspuns manevrelor de resuscitare și a decedat. Mama acestuia a mărturisit că tânărul era consumator cronic de alcool și a dorit să se lase. A încercat singur și efectiv de a doua zi nu a mai băut. După patru zile, tânărul a intrat în stop cardio-respirator și a decedat.
„Din declarațiile mamei acesta era un consumator cronic de alcool și care și a dorit să renunțe. Noi bănuim că pe fondul unui sevraj etanolic, fără să fie monitorizat și ajutat de medicii specialiști, cel mai probabil a intervenit o tulburare de ritm și în urma acestuia s-a instalat stopul cardio-respirator cu asistolă. Nu a mai răspuns la manevre de resuscitare”, a precizat Ramona Guraliuc, medic șef UPU Botoșani.
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că trebuie avut mare grijă la consumatorii cronici de alcool care vor să renunțe. În primul rând familia nu trebuie să pună presiune pe ei, spun specialiștii. Adică să nu le ceară să renunțe imediat la băutură.
„Este foarte periculoasă întreruperea bruscă la un consum cronic de alcool. Nu vorbim de o persoană care bea ocazional, vorbim de consumatorul cronic. Se poate ajunge la delirium tremens, o stare psihotică, fiind nevoie de internarea de urgență a persoanei respective. Este foarte foarte periculos. Consumul de alcool cronic nu se întrerupe brusc și mai ales fără asistență medicală”, a precizat Corneliu Saradan, medic DSP Botoșani. Continuare în Adevărul…