Medic din Botoșani, despre pericolele neștiute din spatele vaping-ului. ”Este important să conștientizăm aceste probleme!”

Medicul botoșănean trage un semnal de alarmă cu privire la complicațiile ce pot apărea în urma unui obicei nesănătos, dar foarte popular mai ales în rândul adolescenților.

Medic din Botoșani, despre pericolele neștiute din spatele vaping-ului. ”Este important să conștientizăm aceste probleme!”

  Dr. Diana Anca Sauciuc.  

Diana Anca Sauciuc, medic specialist O.R.L. și chirurgie cervico-facială, cu competență în endoscopie, spune că există numeroase probleme ORL asociate cu acest obicei aparent inofensiv.

Vaping-ul, adică folosirea dispozitivelor electronice de fumat (Electronic Nicotine Delivery Systems - ENDS), a devenit o tendință populară în rândul tinerilor în ultimii ani.

Potrivit celor menționate de dr. Diana Anca Sauciuc, unul dintre efectele adverse majore este rinita chimică, o afecțiune în care membranele nazale se inflamează ca răspuns la substanțele chimice găsite în lichidele de vaping. ”Acest lucru poate duce la congestie nazală, secreții abundente, strănut și dificultăți de respirație”, a precizat medicul Sauciuc.


(Foto: doc.ro)

De asemenea, un alt efect negativ este laringita chimică, care apare atunci când substanțele chimice inhalate în timpul vaping-ului irită și inflamează mucoasa laringelui. ”Această afecțiune poate determina o senzație de arsură în gât, răgușeală și dificultăți în vorbire”, atrage atenția dr. Diana Anca Sauciuc.

În plus, mai spune medicul botoșănean, ”vaping-ul poate agrava simptomele astmului, cauzând dificultăți respiratorii, tuse și senzație de sufocare. Aceste efecte pot fi deosebit de problematice pentru persoanele cu astm preexistent”.

Însă asta nu e tot. Vaping-ul poate avea consecințe negative și asupra sănătății generale. Substanțele chimice prezente în lichidele de vapare pot afecta negativ funcționarea sistemului imunitar și pot crește riscul de infecții în organism. De asemenea, există unele dovezi care sugerează că vaping-ul poate contribui la deteriorarea celulelor țesutului pulmonar și la apariția bolilor pulmonare cronice.

”Este important să conștientizăm aceste probleme și să evităm, pe cât posibil, utilizarea dispozitivelor de vaping pentru a proteja sănătatea sistemului respirator și nu numai”, a concluzionat dr. Diana Anca Sauciuc.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
259

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
318

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
717

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...