Cancer de col uterin la 22 ani, depistat cu ocazia unui control ginecologic de rutină - cât de dur sună?, este întrebarea pe care o adresează medicul botoșănean Alexandra Ciobanu.
”Nu de puține ori, în cadrul consultațiilor, când întreb pacienta dacă dorește să facă și testul Papanicolau mi se răspunde cu “nu cred ca e nevoie, nu mă supără nimic” sau “doar dacă este necesar”, mărturisește medicul din experiența acumulată în propriul cabinet.
Nu doare, dar ucide!
Cancerul de col in Romania încă ucide. Un cancer care nu doare si nu dă simptome decât atunci când deja este târziu, și mai ales nu ține seama de vârstă.
”Mi-aș dori mult să nu mai existe astfel de situații, însă din păcate, încă există un număr extrem de mare de femei care nu au mai fost la un medic ginecolog de peste 10 ani, iar de testul Papanicolau nici nu au auzit”, spune medicul.
Dr. Alexandra Ciobanu a exemplificat prin cazul unei paciente de doar 22 de ani care, în urma unui control pentru o problemă aparent minoră, a primit o veste dureroasă: cancer!
”Pacienta de care vă povestesc a venit la medic pentru niște dereglări hormonale; a făcut testul deoarece i-am spus că este indicat, iar rezultatul acestuia a sosit și a ridicat primul semnal de alarma-ASC H. Să vă mai spun că la examenul clinic colul era impecabil? Am continuat investigațiile și am testat și virusul HPV care a ieșit pozitivă pentru o tulpină cu risc crescut, iar ulterior pacienta a efectuat colposcopie și biopsie. Rezultatul biopsiei a stabilit diagnosticul de carcinom invaziv”, spune medicul gincolog Alexandra Ciobanu.
”Lăsați deoparte rușinea, teama și orice altceva vă reține!”
Mesajul de ținut minte, accentuează medicul botoșănean, este ca un test Papanicolau făcut periodic vă poate scuti de probleme grave, și în multe situații vă poate salva viața, deoarece diagnosticul stabilit din timp are șanse extrem de mari de vindecare completă.
”Lăsați deoparte rușinea, teama și orice altceva vă reține, și faceți o vizită la medicul ginecolog. Dacă nu ați făcut în ultimul an, solicitați medicului să vă recolteze și testul Papanicolau și întrebați despre vaccinarea anti HPV. Vă asigur ca veți primi informații foarte utile”, a încheiat medicul.