Spitalul de Pneumofiziologie din Botoșani nu face față tratării bolnavilor de Covid-19, iar personalul este suprasolicitat, mai ales în contextul în care o altă viroză face tot mai multe victime în județ, semnalează managerul unității, Cristina Bahrin.
Directorul spitalului a fost prezentă miercuri la ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență pentru a le cere decidenților să evalueze și să ia măsuri cu privire la modul în care se distribuie pacienții infectați cu Sars-CoV-2. Structura aprobată pentru circuitul COVID pe hârtie este depășită de realitate, sugerează ea.
„Spitalul are o capacitate de 120 de paturi. Tratăm în acest moment 42 paturi de Covid-19, deși structura aprobată de DSP este de 36 de paturi Covid-19 și șase paturi Covid-19 - tuberculoză. Vă rog să evaluăm toate spitalele care tratează COVID, pentru că în ultima perioadă la cele 42 de cazuri sunt foarte multe cazuri medii și mai ales severe”, a spus medicul Cristina Bahrin, vizibil afectată de situație.
De asemenea, managerul a atras atenția și asupra faptului că, paradoxal, deși este vorba despre o unitate sanitară dedicată tratării bolilor pulmonare, aceasta nu deține o sursă de oxigen conformă. Mai mult decât atât, personalul este obosit și cedează nervos, în condițiile în care resursele sunt puține, iar adresabiliatatea este una ridicată.
„Avem o altă boală infecto-contagioasă TBC: în acest moment avem 38 de pacienți. Dacă judecăm după faptul că paturile de COVID practic se normează la jumătate din capacitatea de paturi, pentru că presupune o distanțare și o atenție deosebită noi nu putem face față, suntem la capacitate maximă de personal, și de utilizare a personalului, și de stres. Am asistenți care pleacă la ora 2 noaptea, deși ar trebui să plece la ora 9. Am făcut demersuri să transformăm posturile pe care le mai avem de îngrijitoare, am făcut demersuri să angajăm toate posturile care mai sunt. Noi nu avem în structură nici oxigen, nici ATI. Încercăm să transferăm înapoi pacienții care ajung la saturație de 60% și nu sunt primiți. Județeanul are 28 de paturi și eu 42, iar eu nu mă compar cu Județeanul ca locuri și personal”, a mai deplâns Cristina Bahrin.
Ea a rugat autoritățile să găsească soluții, subliniind că este nevoie de o bună colaborare între unitățile spitalicești.
„Vă rog să evaluați întreaga structură de tratare COVID, nu unele spitale să moară, altele să... Spitalul meu este în situație de criză”, a mai punctat coordonatorul
În replică, prefectul județului, Dan Nechifor, a asigurat că se va lua în calcul punctul de vedere al managerului. O problemă, spune el, este că pacienții nu mai fac uz de dreptul de a părăsi spitalul după 48 de ore, în condițiile Ordinului nr. 1137 al Ministerului Sănătății, ci aleg să rămână internați.
„Aș putea inventaria pe loc toate celelalte spitale și nu mai rămâne decât varianta Săveni. Tocmai de aceea am și făcut această adresă (n.r.: către CNI, pentru urgentarea predării Spitalului de Boli Paliative). Sperăm ca, printr-o bună conduită a cetăților, să reușim să reducem numărul de persoane internate. Deși inițial, cei care se internau cereau să plece acasă, acum suntem în situația că pacienții aleg să nu plece după cele 48 de ore, deși legea le permite. Aici este problema. Evident că vom lua în calcul solicitarea dumneavoastră”, a răspuns Nechifor.