Le dăm copiilor bomboane cu 7 E-uri, dintre care unele interzise în alte țări!

E suficient sa citim eticheta bomboanelor ca sa descoperim ca pana si unele dintre cele mai cunoscute contin o multime de E-uri a caror ingerare poate fi periculoasa, in timp, pentru toti consumatorii, dar mai ales pentru cei mici.

Firesc ar fi ca parintele sa poata afla tot ce contin bomboanele de la raft, ca sa le poata alege pe cele mai bune pentru copilul lui. Din pacate, fabricantii de bomboane de la noi evita sa treaca pe etichete infomatiile relevante despre produsele lor, lansandu-l pe parinte sa cumpere inclusiv dulciuri care, in timp, l-ar putea imbolnavi pe cel mic.

E clar ca niciun parinte nu i-ar cumpara intentionat copilului bomboane pline de chimicale, care sa-i faca rau. Ar putea-o face, insa, din neatentie sau nestiinta, daca, sa spunem, n-ar intelege bine, de pe eticheta, ce substante contin bomboanele. Sau daca n-ar sti cum ii afecteaza aceste substante sanatatea celui mic.

E-uri pe care un adult le tolereaza l-ar putea imbolnavi grav pe copil

Ca sa fie sigur ca alege cele mai bune dulciuri pentru copil, parintele ar trebui sa nu uite, nicio clipa, ca organismul celui mic este mult mai vulnerabil decat al sau. Iar asta inseamna, printre altele, ca parte dintre aditivii alimentari bine tolerati de organismul parintelui pe copil il pot imbolnavi.

Spre exemplu - cel putin in teorie - un adult sanatos poate consuma, fara sa pateasca nimic, oricat acid citric (E330) doreste. In schimb, aceasta substanta n-ar trebui sa abunde in alimentatia copilului, din cauza ca i-ar putea provoca acestuia dureri de burta sau i-ar putea macina smaltul dintilor, dupa cum informeaza Asociatia Pro Consumatori. Cu alte cuvinte, daca tine neaparat, parintele isi poate cumpara pentru sine un desert cu acid citric, dar pentru copil ar trebui sa caute niste bomboane care nu contin aceasta substanta.

Din pacate, acidul citric este doar unul dintre aditivii folositi la fabricarea bomboanelor, in ciuda faptului ca n-ar trebui sa se regaseasca deloc in alimentatia copiilor.

E suficient sa citim eticheta bomboanelor ca sa descoperim ca pana si unele dintre cele mai cunoscute contin o multime de E-uri a caror ingerare poate fi periculoasa, in timp, pentru toti consumatorii, dar mai ales pentru cei mici.

O singura punga cu bomboane contine nu mai putin de 7 E-uri

Sa luam exemplul unei pungi de bomboane alese la intamplare de la raft si care contine nu mai putin de 7 E-uri.

Primul dintre ele, E 100 (curcumina), e un colorant care poate provoca stari de greata. Al doilea, E 133 (albastru briliant), e tot un colorant care risca sa declanseze crize de astm. In plus, folosirea E 171 (dioxidul de titan) a fost interzis in Germania, din cauza ca acesta ar putea favoriza aparitia cancerului, informeaza Asociatia Pro Consumatori.

Produsul mai contine si E160a si E160e - betacaroten si apocarotenal. De regula, descoperind aceste denumiri pe eticheta, parintele se gandeste automat ca sunt colorantii care se regasesc in morcov, in spanac sau in varza kale. In unele cazuri, chiar asa si este. Alteori, insa, producatorii folosesc, fara sa mentioneze pe eticheta, variante chimice, sintetizate in laborator, ale acestor aditivi. Iar colorantii chimici nu au asupra sanatatii efecte benefice, precum cei naturali. Dimpotriva, betacarotenul de sinteza chimica poate chiar favoriza aparitia cancerului, mai informeaza Asociatia Pro Consumatori.

Un alt asemenea aditiv care risca sa le afecteze sanatatea copiilor este sorbatul de potasiu (E200) . Acesta este, de fapt, un conservant care risca sa provoace alergii. Potrivit informatiilor Infocons, copiii mici n-ar trebui sa-l consume deloc. Pana si copiii mai mari ar trebui, insa, sa ocoleasca bomboanele cu E200, de vreme ce oricum ingereaza acest aditiv, in cantitati destul de mari, consumand paine, cu branza topita, cu masline, cartofi prajiti din comert si ketchup.

Din pacate, fabricantii de bomboane se multumesc sa enumere pe eticheta - asa cum ii obliga prevederile Regulamentului UE 1169/2011 - ingredientele din compozitia produsului. Nu-i spun, insa, nicio un cuvant consumatorului despre efectele pe care unele dintre aceste ingrediente le-ar putea avea asupra copiilor, cei mai mari amatori de bomboane. Citeste mai departe pe ziare.com....

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Proiecție unică la Cinema „Unirea” Botoșani: „Contele de Monte Cristo”, recomandarea săptămânii!

astăzi, 18:45

Bugetul impresionant de peste 40 de milioane de euro al filmului Contele de Monte Cristo a transformat povestea clasică a lui Edmond Dantès într-o experiență vizuală captivantă și p...

Unde te poți angaja la Botoșani: Vezi oferta de locuri de muncă a AJOFM!

astăzi, 17:45

Astfel, pe nível de studii, 21 sunt pentru absolvenții de studii superioare, iar 336 se adresează celor cu studii medii. Pe nível de calificare, 287 de locuri de muncă sunt la disp...

Spectacolul „Tigrișorul Pietrek” se joacă două zile la Teatrul „Vasilache” din Botoșani! (foto)

astăzi, 17:15

Spectacolul se va juca în zilele de joi, 23 ianuarie 2025, de la ora 18:00, și duminică, 26 ianuarie 2025, de la orele 11:00 și 12:30. Regia artistică îi aparține lui Valentin Dobr...