Jurnalul unui medic bolnav de cancer: "Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi"

După un control de rutină, dr. Elena Cardaş a fost descoperită cu un cancer la sân într-o fază avansată. A trecut prin patru operaţii în ultimul an. „A fost o experinţă cumplită să fiu eu în pielea unui pacient... Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi“. Pe 1 martie, doctorul-pacient a revenit în spital, la serviciu de această dată.

Cancerul nu se fereşte să-i lovească inclusiv pe medici. Dr. Elena Cardaş, doctor de medicină internă la Spitalul Judeţean Botoşani, a povestit pentru „Ziarul de Iaşi“ cum a trăit ultimul an cu diagnosticul de cancer şi ce a simţit în cele 12 luni de la confirmarea diagnosticului până la reluarea serviciului în secţia unde este încadrată. Medicul în vârstă de 59 de ani a trecut prin patru intervenţii chirurgicale, trei dintre ele realizate la Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO).

„Eu fac şi gărzi pe oncologie în spital, iar în timpul lor am intrat în contact de foarte multe ori cu astfel de bolnavi. A fost însă o experinţă cumplită să fiu eu în pielea unui pacient, şi mi-am dat seama că lucrurile nu sunt aşa cum credeam înainte să fiu bolnavă. Te cuprinde o panică teribilă. Parcă te aruncă cineva în ocean, iar tu nu ştii să înoţi“, a descris, pe scurt, dr. Cardaş lupta cu boala.

La capătul acestei încercări, medicul s-a schimbat complet. Şi-a reevaluat modul de viaţă şi a început să investească timp în lucrurile mici care îi aduc linişte şi bucurie.

„Mintea mea s-a schimbat foarte mult. Înainte mă supăram uşor, acum nu mă mai supără orice vorbă spusă. Sunt mult mai calmă, mai liniştită şi încerc să iert. Starea de bine psihic mă ajută să-mi ţin boala sub control. Încerc să mă odihnesc, să mă relaxez, să merg la teatru, la un film bun, la concerte. Mă bucur de o floare, de o candelă aromată şi de orice e plăcut în jur“, ne-a povestit medicul.

Dr. Elena Cardaş a fost diagnosticată cu cancer mamar, stadiul III, pe 6 februarie 2017, în plină „sănătate“. Niciun simptom nu anunţa că are o tumoră localizată la sân, şi doar o serie de analize de rutină au dus la identificarea bolii. În ultimul an, doctoriţa a suferit o dublă mastectomie şi a stat internată în clinici din Iaşi, Bucureşti şi Suceava.

Prima mastectomie i s-a realizat la IRO Iaşi, ope­raţie în timpul căreia, după discuţii cu medicii plasticieni, doctoriţa a optat şi pentru refa­cerea sânului afectat de tumoră. Ulterior, din cauză că organismul nu i-a acceptat implantul, pacienta a fost operată din nou, pentru extragerea acestuia. Mai apoi, medicul a optat şi pentru înlăturarea sânului neafectat de cancer într-o clinică privată din Suceava. Pentru intervenţiile realizate la IRO, dr. Cardaş nu a plătit niciun leu întrucât serviciile au fost decontate de Casa de Asigurări de Sănătate. Operaţia efectuată în sistem privat s-a realizat pe cheltuiala medicului deoarece CNAS nu decontează mastectomia la cerere, în scop profilactic sau estetic.

Doctoriţa Cardaş s-a declarat mulţumită de condiţiile de la IRO şi a subliniat că singurul disconfort pe care l-a resimţit are legătură cu timpul limitat pe care medicii îl au la dispoziţie pentru fiecare bolnav în parte.

„IRO Iaşi mi-a lăsat o părere foarte bună din punct de vedere administrativ pentru că nu-i lipseşte nimic pacientului în cursul internării şi tratamentului. În schimb, afluxul de pacienţi este atât de mare, încât medicii nu au timp să stea de vorbă cu bolnavul. Pacientul nou diagnosticat cu cancer este foarte sensibil. El are nevoie de dialog cu medicul, are nevoie de încurajare, de explicaţii, or realitatea este că medicii sunt atât de asaltaţi de pacienţi, încât îşi fac treaba cum pot. Uman, poţi să înţelegi că nu au timp. Necazul este că nici bolnavul cu cancer nu are timp. Pentru el, timpul este foarte important“, a subliniat medicul.

„Jurnalul m-a ajutat foarte mult“

Odată ce a aflat că suferă de cancer, dr. Elena Cardaş a deschis un grup privat pe Fa­cebook în care a adăugat rude, prieteni şi diferite cunoştinţe. Aici, medicul a ţinut un jurnal în care, în timpul tratamentului, a mutat în online trăirile din spital sau de acasă.

„M-a ajutat foarte mult să scriu acolo. Mai primeam o încurajare, mai primeam o reacţie, care mă motivau. În plus, îmi ocupam mintea cu altceva decât cu boala. La două noaptea, când nu dormeam pentru că efectiv nu puteam, le spuneam cum a mai trecut o zi“, a precizat pacienta.

Momentele grele trăite de dr. Cardaş au apărut după şedinţele de chimioterapie când, din cauza durerilor, a stat la pat timp de trei luni. La fel de greu a fost să-i vadă pe cei apropiaţi descumpăniţi de diagnosticul pe care l-a primit.

„Propria mea mamă nu a vorbit cu mine timp de trei luni de la diagnosticare. M-am dus la ea, dar mama era mută, era şocată, incapabilă emoţional să înţeleagă ce mi se întâmplă. Se uita la mine de parcă eram în sicriu şi mă vedea moartă. În schimb, am primit ajutor de la colegii de muncă, de la comunitatea din jurul bisericii, de la cunoştinţe din alte oraşe, şi chiar din străinătate“.

„Este din ce în ce mai frecventă prezenţa cancerului, iar vârsta tânără nu te scuteşte de boală“

Din cauza reacţiei celor apropiaţi, dr. Cardaş îi îndeamnă pe cei care cunosc bolnavi cu cancer să-i accepte fără să-i învinuiască pentru boala lor şi fără să-i privească diferit. Un bolnav cu cancer este acelaşi om cu trăiri şi sentimente de până în momentul diagnosticării, după cum spune medicul botoşănean.

„Sunt multe obstacole psihologice. Prima dată, nu-ţi vine să crezi. Apoi, te gândeşti că poate e vina ta. Lumea te mai şi învinuieşte că ai făcut tu ceva de ai cancer. Ai băut, ai fumat, iar dacă nu, mie chiar mi-au spus că sigur ai acasă cuptor cu microunde şi vorbeşti la telefon, iar lucrurile astea au unde cancerigene. La un moment dat, chiar colectivul medical mi-a spus că sunt grasă, şi că de asta am făcut cancer. Ei, nu a fost prea grozav, ba m-am simţit chiar prost pentru că, până la urmă, cine vrea să fie gras?!“, ne-a detaliat pacienta. 

Dr. Elena Cardaş a revenit de pe 1 martie 2018 la serviciu, după un concediu medical de aproape un an. În ultimele 12 luni, cu ajutorul unei diete adaptate bolnavului cu cancer mamar, pacienta a ajuns la 75 de kilograme. După propria experienţă cu boala, doctoriţa le recomandă tuturor femeilor, indiferent de vârstă, să se îngrijească de sănătatea personală, să-şi facă analize şi investigaţii chiar dacă nu simt nicio durere.

„În jurul meu, de când am primit eu diagnosticul, s-au mai diagnosticat încă cinci cunoştinţe. Este din ce în ce mai frecventă prezenţa cancerului, iar vârsta tânără nu te scuteşte de boală. Am văzut cancer mamar şi la 20 de ani, şi la 30 de ani, contrar la ceea ce am învăţat în facultate, că riscul de cancer creşte odată cu vârsta. De aceea, investigaţiile de specialitate sunt absolut utile“, a conchis medicul.

Ziarul de Iasi

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI