Infertilitatea afectează 15% din cupluri și este definită că lipsa apariției sarcinii după o perioada de încercare de 1 an, timp în care cuplul are contacte sexuale regulate și neprotejate.
Fertilitatea scade odată cu creșterea vârstei mamei. Prin urmare, se recomandă femeilor cu vârste cuprinse între 35-40 ani care doresc să fie mame să discute cu un specialist în infertilitate după o perioada de 6 luni de încercare, iar femeilor cu vârste peste de 40 de ani, după 3 luni de încercări.
Educarea pacienților în înțelegerea cât mai bună a funcționarii aparatului reproductiv, a problemelor ce pot afecta fertilitatea și a opțiunilor de tratament determina cuplurile să se prezinte din timp la medicul specialist în infertilitate.
Factori de risc care pot favoriza apariția infertilității:
- Vârstă maternă avansată
- Fumat
- Consum de alcool și droguri
- Obezitate - s-a constatat lipsa ovulatiei și scăderea fertilității la femeile cu IMC (indice de masă corporală) peste 30. De asemenea obezitatea crește riscul de a avea o spermograma modificată.
- Tulburări alimentare
- Regim alimentar vegetarian sau vegan - persoanele vegetariene sau vegane pot avea carențe de fier, acid folic, zinc și vitamina B12 care pot duce la infertilitate
- Antrenamente fizice intense
- Sedentarism
- Boli cu transmitere sexuală - infecția cu Chlamydia poate duce la blocarea trompelor
- Expunerea la substanțe chimice - anumite pesticide, ierbicide, metale și solvenți pot afecta fertilitatea atât la femei, cât și la bărbați
- Stres psihic - studiile arată că stresul psihic poate afecta atât ovulația la femei, cât și producția de spermă la bărbați
De ce apare infertilitatea?
Cauzele infertilității sunt împărțite în mod egal între bărbați și femei: 30% feminine, 30% masculine, 30% mixte și 10% necunoscute.
Cele mai frecvente cauze ale infertilității sunt:
- Vârstă maternă înaintată. Odată cu creșterea vârstei numărul de ovocite scade rapid, la fel și calitatea lor
- Lipsa ovulatiei
- Obstrucția tubară
- Fibroamele uterine și polipi endometriali
- Endometrioză
- Factori masculini de infertilitate
- Cauze necunoscute
1. Cauze feminine de infertilitate
- Vârstă maternă înaintată. Odată cu creșterea vârstei materne numărul de ovocite scade rapid. La fel și calitatea acestora.
- Disfuncțiile ovulatorii.
- Disfuncțiile ovulatorii sunt cele mai frecvente cauze de infertilitate feminină, afectând 25% din femeile infertile. În mod normal, în fiecare luna se eliberează câte un ovocit – proces numit ovulație.
Disfuncțiile ovulatorii pot fi la rândul lor cauzate de:
- Insuficiență ovariană prematură - ovarele încep să nu mai funcționeze la femeile sub 40 de ani
- Sindromul ovarelor polichistice - afectează 5 – 10% din femeile aflate la vârstă reproductivă - cauzează anovulatie sau oligoovulatie, menstre neregulate sau absența lor, hipertensiune arterială, acnee, pilozitate excesivă, probleme cu greutatea. Scăderea în greutate poate duce la restaurarea ovulației la multe femei.
- Hiperprolactinemia
- Calitate scăzută a ovocitelor
- Afecțiuni tiroidiene
- Anumite boli cronice cum ar fi SIDA sau diferite tipuri de cancer
- Afectarea trompelor uterine.
În momentul ovulatiei, odată eliberat din folicul, ovocitul călătorește în trompa unde este fertilizat. Dacă trompele sunt afectate, fertilizarea nu se produce.
De obicei, trompele pot fi afcetate de:
- Infecții - în special infecția cu Chlamydia
- Intervenții chirurgicale abdominale
- Endometrioză
- Fibroame uterine voluminoase
- Endometrioză. Endometrioză este o boală progresivă, care afectează 10-15% din femeile de vârstă fertilă și a două cea mai frecvența cauza a infertilititatii.
- Probleme la nivelul uterului
- Afecțiuni ale colului sau vaginului:
- Anomalii structurale ale vaginului sau colului
- Mucusul cervical poate fi ostil pentru spermatozoizi
- Disfuncții imunologice.
Consumul de droguri cum ar fi marijuana sau cocaină poate duce la infertilitate. De asemenea, chimioterapia și/sau radioterapia pot duce la insuficientă ovariană prematură. La pacientele tinere cu neoplazii care necesită tratament chimio/radioterapic se recomandă vitrificarea ovocitelor înainte de începerea tratamentului, dacă este posibil.
2. Cauze masculine de infertilitate
- Infecții testiculare
- Cancer testicular
- Intervenții chirurgicale la nivelul testiculelor
- Temperatura crescută în zona genitală
- Disfuncții ejaculatorii
- Varicocel
- Testicule necoborate
- Hipogonadism
- Anomalii genetice
- Oreion - atunci când infecția apare după pubertate
- Hipospadias
- Fibroză chistica
- Chimioterapia și radioterapia
- Anumite afecțiuni cronice: diabet zaharat, boli tiroidiene, Sindromul Cushing
- Anumite medicamente: sulfasalazine, steroizii anabolizanti, etc
- Consumul de alcool
- Consumul de droguri ilegale
Cum se diagnostichează infertilitatea?
Spre deosebire de alte boli în cazul cărora trebuie investigată și tratată o singură persoană, când vine vorba de infertilitate, trebuie investigate și tratate două persoane diferite. Astfel, la prima vizită la specialistul în infertilitate va face o anamneză amănunțită pentru ambii parteneri.
Infertilitatea se poate trata prin diverse metode - de la medicație la tratamente chirurgicale. Trebuie menționat că unele probleme de infertilitate sunt mai ușor de tratat decât altele.
Tratamentul infertilității trebuie individualizat pentru fiecare cuplu în parte și depinde de: vârstă maternă, cauze, durata și starea generală de sănătate.
Dacă femeia are peste 35 de ani, medicul poate recomandă direct o procedura de reproducere umană asistată, sărind etapele de tratament medicamentos și/sau chirurgical.
În cazul în care există disfuncții ovulatorii, se poate începe cu tratament medicamentos, care pot induce ovulația. Tratamentele chirurgicale sunt utilizate pentru a îndepărta chisturi, fibroame și pentru restaurarea anatomiei aparatului genital.
În cazul bărbaților, există de asemenea tratamente care pot îmbunătăți calitatea spermei.
Dacă tratamentele de prima linie nu funcționează sau nu sunt suficiente, atunci se trece la tehnici de reproducere umană asistată, cum sunt inseminarea intrauterină, fertilizarea în vitro sau injecția intracitoplasmatica de spermă.
Sursa: Site-ul rețelei medicale private Regina Maria