Important: Cum știi dacă ai fost iradiat - vezi simptomele

Important: Cum știi dacă ai fost iradiat - vezi simptomele

Iradierile sunt foarte grave si poti fi victima lor chiar si fara sa-ti dai seama, prin simplul fapt ca ai intrat intr-o zona asupra carora actioneaza asemenea campuri si n-ai obsevat panourile de semnalizare care atrag atentia cu privire la pericol.

Totusi, in mod obisnuit, in zonele unde se lucreaza cu radiatii, campul este de mica intensitate, iar efecte palpabile nu se produc. Asemenea locuri sunt, de exemplu, in spatiile cabinetelor medicale care folosesc raze roentgen si care sunt de altfel anuntate.

Personalul medical este prevazut cu protectie atat prin echipament, cat si prin sistemul modern de lucru care permite iesirea din zona in timpul iradierii, informeaza MixStuff.

Tratamentul cu raze se aplica si in cazul unor boli specifice, de obicei cele maligne, dar in acest caz supravegherea medicala asigura protectia bolnavului.

Locurile cu adevarat periculoase sunt cele unde s-au produs uneori accidente nucleare, iar substantele radioactive devin atunci incontrolabile. Sunt notorii cazurile semnalate la Cernobil sau Fukushima, dar nicio zona unde exista substante active nu este scutita de neprevazut.

Acesta este un motiv pentru care lumea trebuie sa cunoasca simptomele iradiatiei necontrolate.

Din pacate, nu putem vorbi la general si despre masurile ce trebuie aplicate, ele fiind diferite de la caz la caz, in functie de nivelul iradierii. Numai specialistii bine instruiti in domeniu pot da solutii.

Greturi si varsaturi

Greturile sunt primele semne ale iradierii, ele fiind insotite de varsaturi repetate si de pierderea orientarii in spatiu. In lipsa unei interventii medicale imediate, in momentul cand a aparut pierderea orientarii, riscul de deces devine ridicat.

Ulcerari epidermice

Iradierea reduce numarul de trombocite, responsabile de coagularea sangelui. Ca urmare, ranile aparute pe epiderma nu se vindeca. Dar apar si rani subcutanate, care continua sa sagereze in interior.

Sangerari din nas si gura

Cauza este aceeasi, respectiv imposibilitatea sangelui de a se coagula. In functie de stadiul afectiunii, numai medicul poate sa prescrie si sa dozeze preparatul necesar pentru coagularea sangelui. Altfel, sangerarea nu poate fi oprita.

Diaree si varsaturi cu sange

Acest simptom este determinat tot de sangerari interne, din cauza carora apar diareea si varsaturile, ambele cu sange. Daca s-a ajuns la aceast faza, este posibil ca interventia medicala sa nu mai poata fi de folos.

Fenomene cutanate

Aceste fenomene pot aparea chiar si in cazul unei iradieri "usoare". Pielea capata un aspect aspru, scortos, iar pcientul este deranjat in permanenta de mancarimi. Pe piele pot sa apar pete rosii, vezicule si chiar rani deschise. Pana la interventia medicului, trebuie suportate ca atare si in niciun caz iritate.

Caderea parului

Este un fenomen specific iradierii. El poate sa apara si in timp, din cauza unei iradieri foarte slabe, dar de durata. Uneori, parul se regenereaza ulterior, daca subiectul nu mai este expus iradierii.

Dureri de cap, anemie si oboseala

De obicei, acestea apar ca o consecinta a pierderilor de sange despre care am vorbit la inceput. Se actioneaza numai asupra cauzei.

Convulsii si tremur

Acestea sunt efecte ale unor radiatii care au actionat pe termen mai lung. Situatia poate duce la piederea controlului asupra sistemului muscular si la crize epileptice. Tratamentul medical tebuie aplicat imediat.

Febra si infectii

Se ajunge la infectii, provocatoare de febra, in situatii cand iradierea a afectat parti din maduva osoasa, distrugand celulele albe din sange, ceea ce duce la risc crescut de infectii bacteriene. Un pacient ajuns la aceasta faza are putine sanse sa supravietuiasca.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

astăzi, 22:04
134

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

astăzi, 20:18
46

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
54

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...