Inflamația este o reacție a sistemului imunitar la posibili agresori, de la infecții la răni, practic este o parte naturală a procesului de vindecare. Însă, sunt cazuri în care inflamația devine cronică și poate avea un impact negativ asupra corpului, dezvoltându-se o serie de boli. Specialiștii susțin că foarte multe dintre bolile grave, inclusiv cancerul, bolile de inimă, diabetul zaharat, artrita, depresia, Alzheimer sunt asociate cu inflamația cronică.
Sunt studii care susțin că anumite alimente pot provoca inflamații. De asemenea, alimentele nesănătoase contribuie și la creșterea în greutate, la apariția obezității care este ea însăși un factor de risc pentru inflamație.
O dietă antiinflamatoare, spun specialiștii, ar trebuie să includă alimente precum sunt: roșiile, uleiul de măsline, spanacul, șofranul, somon, ton, sardine, căpșuni, afine, cireșe, portocale, mere, nuci. De exemplu, cercetătorii susțin că nucile reduc nu numai inflamația din corp, ci pot să diminueze riscul de boli cardiovasculare și de diabet. Inclusiv cafeaua conține polifenoli și compuși antiinflamatori care te pot proteja de inflamația din corp, însă nu trebuie nici să exagerezi cu ea.
Specialiștii susțin că pentru a reduce nivelul de inflamație din corp, trebuie să menții pentru o vreme o dietă cât mai sănătoasă. De exemplu, dieta mediteraneeană care este bogată în fructe, legume, cereale integrale, pește îți poate fi de ajutor.
Iată câteva alimente cu proprietăți antiinflamatoare:
Strugurii, căpșunile, coacăze, zmeură, mure. Boabele acestor fructe conțin antioxidanți numiți antociani care au efecte antiinflamatorii ce pot reduce riscul de îmbolnăvire și mai mult, se pare că pot crește imunitatea organismului.
Peștele gras. Aceste alimente sunt bogate în acizi grași Omega-3 și sunt o sursă bună de proteine. Deși toate tipurile de pește conțin acizi grași Omega-3, cei mai buni sunt: somon, sardine, macrou, hering. Sunt studii care susțin că un consum regulat de pește poate reduce inflamația care altfel va conduce la apariția sindromului metabolic, boli cardiovasculare, diabet zaharat și afecțiuni renale.
Broccoli, conopida, varza de Bruxelles. Sunt studii care au arătat că broccoli este bogate în sulforafan, un antioxidant cu efecte antiinflamatoare foarte puternice.
Avocado. Acesta conține grăsimi bune, potasiu, magneziu, fibre care susțin sănătatea inimii și în plus, pot reduce inflamația.
Ceaiul verde. Nu degeaba se spune că ceaiul verde este cea mai sănătoasă băutură din lume. cercetătorii susțin că acesta reduce inflamația, riscul de boli cardiace, al obezității.
Ardeii. Aceștia sunt o sursă excelentă de vitamina C și antioxidanți care au proprietăți antiinflamatorii puternice.
Ciupercile. Sunt bogate în seleniu, cupru, complexul B de vitamine și în plus, au foarte puține calorii. De asemenea, conțin fenoli dar și alți antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare.
Ciocolata neagră. Aceasta este o sursa extraordinară de antioxidanți care reduc riscul de îmbolnăvire. Mai exact, flavanolii care se regăsesc în ciocolata neagră au puterea de a micșora inflamația.
Roșiile. Faptul ca sunt bogate în vitamina C, potasiu, licopen le face să fie alimente ideale în lupta cu inflamația.
Doctorul zilei