Femeile din satele Botoșaniului, între sărăcie și lipsa educației sanitare: ”Uneori este o jenă indusă, ne impunem nişte bariere”

Lipsa controalelor de specialitate poate avea consecințe grave: de la nașteri premature, la pierderi de sarcină sau îmbolnăvire.

Femeile din satele Botoșaniului, între sărăcie și lipsa educației sanitare: ”Uneori este o jenă indusă, ne impunem nişte bariere”

   Foto: csid.ro

În județul Botoșani, mai ales în mediul rural, multe femei neglijează controalele ginecologice, fie în timpul sarcinii, fie pentru depistarea anumitor boli.

În județul Botoșani se nasc, anual, între 1.500 și 2.000 de copii. Dintre aceștia, aproximativ 10% sunt copii născuți prematur, adică micuți care necesită o atenție specială, iar în unele cazuri este nevoie de transferul acestora în unități medicale specializate.

Cauzele care duc la apariția acestor nașteri premature, dar și la creșterea numărului acestora sunt, printre altele, sărăcia și lipsa de educație pentru sănătate. Majoritatea femeilor care ajung la un medic specialist doar atunci când nasc, fără controale prealabile, sunt mai ales din mediul rural. Tot la țară, multe femei refuză să se controleze ginecologic, din aceleași motive, potrivit Adevărul.

Tocmai de aceea România este pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de femei care pierd lupta cu cancerul de col uterin.


„Le este greu să ajungă să ajungă la un consult medical”

Județul Botoșani este cunoscut pentru incidența destul de crescută de nașteri premature dar și pentru numărul de mame minore. Iar una dintre cauze este un de fapt un fenomen sesizat de specialiști, în practica curentă.

Este vorba despre tot mai multe femei care nu se duc la controale medicale în timpul sarcinii. Pe scurt, așa cum spun specialiștii, nu monitorizează sarcina. Pur și simplu, ele ajung la Maternitate doar atunci când simt că trebuie să nască. În unele cazuri, nici nu mai ajung la Maternitate ajungând să nască fie în Ambulanță, fie acasă.

Iar principala cauză, spun medicii pentru această situație, este factorul cumulat de sărăcie și lipsa unei infrastructuri sanitare în multe zone rurale. Astfel, majoritatea femeilor care nu merg la controale în timpul sarcinii, sunt din mediul rural. În comune precum Adășeni sau Avrămeni nici măcar nu există medic de familie. În aceste condiții, multe tinere sau femei care au deja mai mulți copii, cu venituri reduse, în mare parte, nu se îndură să vină la oraș și să cheltuie bani pe controale.

„Femeilor din aceste medii defavorizate, sărace, le este greu să ajungă la un consult medical, din cauza situației economice. Se duc eventual la medicul de familie, care le trimite mai departe, la un specialist aflat la câţiva zeci de kilometri şi apar costurile pe care nu şi le permit”, precizează medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu.

Lipsa de monitorizare a sarcinii poate duce la probleme serioase, care pun în pericol chiar viața copilului sau a mamei. Sunt probleme care pot fi depistate la timp și care pot fi rezolvate dacă mama merge la un simplu control.

„Sunt cazuri, de exemplu, cu femei care au o infecţie intrauterină. Dacă vin la medic poate fi tratată. Dacă nu este monitorizată, problema rămâne și atunci lucrurile se complică“, spune medicul Carmen Zaboloteanu.

Nu doar sarcinile care nu sunt monitorizate pun probleme, ci și lipsa controalelor preventive, tot în mare parte la femeile din mediul rural. În România, anual, peste 3000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Iar un simplu control ginecologic le-ar putea salva viața, mai ales prin depistarea precoce a bolii și intervenția imediată.

Ei bine, în județul Botoșani, de exemplu, mai ales la țară, multe femei refuză să-și facă aceste controale preventive, sau în unele cazuri, nici măcar nu știu că ar trebui să le facă.

Una dintre principalele cauze este tot sărăcia. Multe femei de la țară nu-și permit să ajungă la oraș pentru un control ginecologic. La acest motiv se adaugă și prejudecățile, dar și lipsa de cultură sanitară.

„Cred că şi din lipsă de informaţie nu accesează şi pur şi simplu că este o teamă. Vorbim despre acea cultură sanitară care, din păcate, la noi nu prea este. Informaţia ajunge mai greu în mediul rural. Uneori este o jenă indusă, cred că ne impunem nişte bariere“, precizează Corina Iancu, expert al Fundației Enable, implicată în caravane de depistare a precoce a cancerului de col uterin prin satele din nordul Moldovei.

Tot din cauza lipsei de educație sanitară, Botoșaniul a ajuns să fie cunoscut și pentru numărul mare de mame minore.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început încrierile la Concursul Regional de creație literară și plastică „Dumnezeu, Biserica și eu"

Wednesday, 22 January 2025

„Acest concurs este o parte din sufletul meu! Vă invit pe toți să vă alăturați sufletului meu! Să adunăm copiii în numele credinței, să-i învățăm să se roage, să re...

Lansare de carte: Constantin Iftime, „Eseul carnivor”, la Galeriile de Artă din Botoșani!

Wednesday, 22 January 2025

Poet, prozator și publicist, Constantin Iftime prezintă în noua sa carte, apărută în 2025 la Editura Gri din București, o serie de 45 de eseuri care se deschid ca un evantai de lumin...

Sfârșit de săptămână cu două spectacole la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani! (foto)

Wednesday, 22 January 2025

Sâmbătă, 25 ianuarie de la ora 19:00, la Teatrul „Mihai Eminescu” din str. Teatrului nr. 5, va avea loc spectacolul „Ivan Turbincă” după Ion Creangă, în regia ...