Este țuica un medicament? O întrebare la care mulți doresc un răspuns, mai ales că părerile sunt împărțite

Alcoolul consumat în cantități normale, nu dăunează, mai cu seamă dacă vorbim despre țuică. Aceasta poate să fie medicament pentru foarte multe maladii. Secretul constă în cât consumăm zilnic.

Este țuica un medicament? O întrebare la care mulți doresc un răspuns, mai ales că părerile sunt împărțite

   Foto: Aleph News

Țuica, băutura tradițională românească, nu face atât de mult bine pe cât se credea. Mai mult, unii specialiști spun că îndrăgita licoare nu este medicament, precizează stiripesurse.ro

„Fie că ne place sau nu, alcoolul etilic nu face bine organismului, indiferent de cantitatea consumată. Acele povești cu un pahar de vin roșu pe zi sunt doar povești. Nu militez eu acum pentru dispariția țuicii sau abstinență alcoolică, însă lucrurile trebuie prezentate corect”, spune dr. Cristian Paparău, medic legist.

Țuica se prepară în niște cazane făcute din diverse aliaje metalice, metale care se eliberează progresiv din pereții cazanului în distilat pe măsura creșterii temperaturii în timpul fierberii.

Cea mai apreciată țuică este cea obținută din prune

La fiecare distilare se obțin trei tipuri de țuică: fruntea, mijlocul și coada.

„Acea frecție cu țuică se face cu fruntea țuicii, care nu e nimic altceva decât alcool metilic, extrem de toxic pentru organism, în concentrații mici producând orbire, iar în concentrații ceva mai mari producând direct decesul. Treaba e simplă, alcoolul metilic are temperatura de fierbere 65 grade celsius, așadar în momentul în care distilatul începe să se evapore, alcoolul metilic este primul care curge pe țeavă, având chiar o tentă albăstruie. Alcoolul etilic fierbe la o temperatura ceva peste 78 grade celsius, iar celor care produc alcool în instalații artizanale le este extrem de greu, chiar imposibil să separe alcoolul etilic de alcoolul metilic, ceea ce înseamnă că orice țuică de casă conține și alcool metilic”, mai spune dr. Paparău pentru Adevărul, citat de stiripe surse.

Presupusele beneficii ale consumului unui pahar de țuică sau pălincă

Țuica românească poate fi considerată un adevărat medicament. Cercetătorii americani au fost uimiți să constate că băutura alcoolică face minuni pentru organism, cu o singură condiție: să fie consumată moderat, susține stiripesurse.ro.

Biochimiștii străini au realizat un studiu de cercetare, conform căruia o enzimă conținută în țuică este de mare ajutor în tratarea problemelor digestive și a celor cardiace. De altfel, consumul de țuică este recomandat, cu moderație, înainte de masă, pentru a ajuta digestia.

Specialiștii spun că această băutură alcoolică, dacă este consumată în doze mici, are efecte uimitoare pentru sănătate. Consumul de țuică poate proteja inima și poate trata anumite probleme ale stomacului și ale bilei, se mai arată în stiripesurse.

Afectează nivelul de glucoză din sânge

Consumul de ţuică poate afecta nivelul de glucoză din sânge, atrag atenția specialiștii. Astfel, pacienții care au niveluri scăzute de glucoză în sânge ar trebui să evite băuturile alcoolice, mai ales țuica. De asemenea, nu este recomandat să bei alcool atunci când iei masa.

Este nerecomandat consumul de ţuică celor care suferă de ulcer, hepatită, persoanelor sedentare, anemice, care muncesc în frig şi femeilor gravide. Ţuica fiartă se bea în cantităţi mici (20–150 ml).

Pălinca fiartă regenerează ficatul

Și pălinca este de folos în cazul multor afecțiuni, dacă este consumată cu precauție.

Pălinca fiartă ajuta la prevenirea arterosclerozei și a infarctului miocardic, fiind recomandată și în cazul anemiilor, în cantități de maximum 30ml/zi. Pe lângă faptul că ajută la tratarea răcelilor, băutura ajută ficatul și bila, datorită conținutului bogat în vitaminele A, B, C, D1 și D2, care nu se degradează prin încălzire și care are o acțiune de regenerare asupra ficatului.

De asemenea, pălinca crește viteza de producere a hemoglobinei și a hematiilor și are un conținut bogat de fier.

Pe de altă parte, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, recent, că atunci „când vine vorba de consumul de alcool, nu există o cantitate sigură care să nu afecteze sănătatea”, se arată în stiripesurse.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Violeta a plecat de acasă, sunați la 112 dacă ați văzut-o!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
775

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei de 46 de ani, din comuna Vlădeni, sat Brehuiești, care astăzi a părăsit domiciliul fără a anunța familia și nic...

Reacția lui Bogdan Andone, după remiza din play-out cu FC Voluntari: „Am jucat cu sabia deasupra capului”

Sâmbătă, 4 Mai 2024
364

FC Botoșani a remizat cu FC Voluntari, scor 0-0, în etapa a 8-a a play-out-ului SuperLigii.Ce a spus Bogdan Andone, după meciul cu FC VoluntariLa finalul meciului cu FC Voluntari, Bogd...

Amenzi de 12.000 de lei aplicate de jandarmi în minivacanța de 1 Mai, botoșăneni prinși cu droguri de risc!

Sâmbătă, 4 Mai 2024
102

În minivacanța de 1 Mai, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) din Botoșani au acționat preponderent în vederea prevenirii faptelor de tulburare a ordinii și liniștii...