Un val de revoltă s-a stârnit printre cadrele medicale de primă intervenție, ca urmare a modului în care acestea sunt „lăsate în voie sorții”, deși gradul de expunere în fața riscurilor este mai mare chiar decât al medicilor din spitale.
Nu toate cadrele medicale care au intrat în contact cu tânăra de 27 de ani, din Dorohoi, diagnosticată cu coronavirus, au fost testate ca urmare a expunerii la riscul contaminării. Cele rămase pe din afară sunt, în mare parte, din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță și SMURD. La fel de îngrijorător este și că multe dintre echipaje sunt trimise în misiuni doar cu mănuși și măști, fără niciun fel de alt echipament.
Personalul de pe ambulanțele care au efectuat transportările pacientei între unitățile medicale din Dorohoi și Botoșani, nu a fost supus testării, cu toate că medicii, asistenții și paramedicii au solicitat acest lucru, după ce s-a descoperit că femeia era infectată cu Covid-19.
„Noi suntem proștii care trebuie să facem cum vor ei, noi nu avem drepturi, nici echipajul de Ambulanță, care a transportat pacienta la spitalul de contagioase nu a fost testat, deoarece nu e necesar!”, declamă un asistent din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță (SJA).
Aceeași situație este și în cazul paramedicilor SMURD care au adus-o pe tânără la Județeanul din Botoșani.
„Au fost testate doar doamna doctor și asistenta de pe ambulanța SMURD... Paramedicii de la ISU au fost lăsați in voia sorții... Nimeni nu s-a interesat de ei, desi toți patru au avut același contact cu pacienta de 27 de ani”, relatează un cadru medical al SMURD.
Surse din cadrul acelorași subunități susțin că la fel s-a întâmplat și în primul caz de infectare confirmat în Botoșani, cel al bărbatului de 46 de ani.
Totodată, numeroși asistenți și paramedici susțin că, în timpul misiunilor, expunerea în fața riscurilor este ridicată, însă nimeni nu dotează personalul de pe ambulanțe cu echipamente corespunzătoare.
„Niște mănuși și niște măști. Cu asta plecăm noi, să aducem pacientul X, să transferăm pacientul Y, oameni despre care noi nu știm dacă au sau nu Covid-19. Și cum s-a întâmplat să aflăm peste trei zile că X era infectat, timp în care noi am mers acasă, la familii, cred că înfectările astea sunt de ordinul miilor în județ. De fapt și de drept, nu se fac teste. Dacă s-ar face teste în masă, ne-am îngrozi de cifre. Între timp, noi plecăm cu niște strecurători pe noi în misiune, că merge și așa”, explică un asistent din cadrul SJA.