Gripa este o afectiune respiratorie extrem de contagioasa cauzata de virusuri. Virusurile gripale pot circula pe tot parcursul anului, dar sunt mult mai frecvente in lunile de toamna si de iarna. Din acest motiv, aceasta perioada este numita sezonul gripal.
Perioada de incubatie
In timp ce perioada generala de incubatie pentru gripa este, de obicei, cuprinsa intre una si patru zile, aceasta poate varia extrem de mult de la o persoana la alta.
Cu toate acestea, perioada medie de incubatie pentru gripa este de doua zile. Cu alte cuvinte, oamenii incep sa dezvolte simptomele gripei aproximativ dupa doua zile de la contactul cu virusul gripal.
Exista diferiti factori ce pot influenta perioada de incubatie a virusului gripal. Acestia includ:
Doza infectioasa – se refera la cantiatea de virusuri cu care se intra in contact. Prin urmare, intrarea in contact cu o cantitate mai mare de virusuri poate scurta perioada de incubatie.
Calea de transmitere – se refera la modul in care virusul patrunde in organismul uman. Anumite cai de transmitere sunt mai usor sau mai greu de strabatut, acest lucru ducand la scaderea sau cresterea perioadei de incubatie.
Imunitatea preexistenta – un sistem imunitar compromis poate duce la scurtarea perioadei de incubatie.
Neoplaziile si tratamentul acestora, infectia cu HIV, sarcina sau varstele extreme reprezinta doar cateva exemple de conditii ce pot sa scada imunitatea.
Contagiozitate
Odata ce virusul gripal a patruns in organism, acesta poate fi raspandit la alte persoane chiar si inainte ca simptomele sa fie observabile. Contagiozitatea se refera la eliberarea virusului din propriul corp catre mediul inconjurator.
Aceasta tinde sa atinga maximul in timpul primei zile in care simptomele sunt prezente. Cu toate acestea, odata ce simptomele au aparut, boala poate fi raspandita aproximativ inca 5-7 zile.
Copiii, batranii si toti indivizii cu sisteme imunitare slabite pot fi contagiosi pentru perioade mult mai lungi de timp. De asemenea, aceste grupe de persoane pot prelua mult mai usor infectia.
Trebuie tinut cont ca virusurile gripale pot supravietui pe suprafete chiar si 24 de ore. Cu toate acestea, prefera materiale dure, precum otelul si plasticul si isi pierd din puterea de infectie pe suprafete textile si odata cu trecerea timpului.
Tablou clinic
Adesea, este dificil de stiut cand apare gripa. Spre deosebire de simptomele racelii comune, care se dezvolta relativ treptat, simptomele gripei apar, de obicei, brusc.
Cele mai comune simptome ale gripei includ:
• Febra;
• Dureri de cap;
• Infundarea nasului;
• Dureri de gat;
• Tuse seaca;
• Dureri generalizate;
• Frisoane;
• Senzatie de oboseala si de slabiciune;
• Dispnee;
• Lipsa poftei de mancare.
De asemenea, atunci cand au gripa, copiii pot prezenta simptome suplimentare, precum greata, varsaturi sau dureri la nivelul urechilor.
Simptomatologia gripei dureaza, de obicei, 3-7 zile, dar oboseala si slabiciunea pot persista chiar si pana la doua saptamani. Cu toate acestea, unii oameni prezinta un risc mai crescut de a dezvolta complicatii ulterioare.
Acestea includ pneumonia, bronsita, infectiile sinusale si ale urechii si se pot datora virusului gripal sau din cauza unor infectii secundare bacteriene. Complicatiile cele mai grave produse de gripa pot duce la spitalizare sau chiar la deces.
Grupele de persoane ce au un risc crescut de a dezvolta complicatii includ:
• Persoanele cu varste mai mari de 65 de ani;
• Copiii mai mici de 2 ani;
• Femeile insarcinate sau care au nascut de maxim 2 saptamani;
• Persoanele obeze, mai ales cele cu un indice al masei corporale (IMC) mai mare de 40;
• Persoanele care traiesc in unitati de ingrijire medicala, de exemplu azile;
• Persoanele cu imunitatea slabita.
Mod de raspandire
Gripa se raspandeste mai ales prin particule respiratorii care se elibereaza atunci cand o persoana contaminata vorbeste, tuseste sau stranuta. Astfel, persoanele sanatoase pot inhala particulele infectate cu virusul, mai ales in zonele aglomerate.
Virusul poate fi, de asemenea, transmis prin atingerea unor obiecte sau suprafete contaminate. Exemplele acestor obiecte pot fi reprezentate de barele din mijloacele de transport in comun, manerele usilor, balustradele scarilor sau chiar tastaturile computerelor.
Daca o persoana atinge aceste obiecte si sunt contaminate, iar apoi duce mana la ochi, nas sau gura, poate obtine foarte usor gripa.
Persoanele care sunt deja bolnave pot face cateva lucruri prin care pot reduce riscul de transmitere a infectiei catre alte persoane. Aceste lucruri includ:
Statul acasa – gripa este o afectiune extrem de contagioasa, astfel incat se poate raspandi rapid in locatii aglomerate, precum scoli, birouri sau centre comerciale. Contactul cu alte persoane trebuie limitat pana cand febra nu mai este prezenta de minim 24 de ore.
Spalatul mainilor – spalarea riguroasa a mainilor cu apa si sapun, mai ales dupa tuse si stranut, reprezinta o modalitate eficienta de a nu imprastia agentii infectiosi. De asemenea, pentru igienizare poate fi utilizat si un dezinfectant pe baza de alcool.
Acoperirea gurii si a nasului – atunci cand se stranuta sau se tuseste, gura si nasul trebuie acoperite. Se prefera acoperirea acestora cu servetele de unica folosinta. Astfel, particulele respiratorii ce contin germenii nu mai sunt imprastiate. Servetelele folosite trebuie aruncate dupa fiecare utilizare.
Optiuni de tratament
Persoanele bolnave trebuie sa consume multe lichide si sa se odihneasca in mod eficient. De asemenea, acestea trebuie sa ramana in casa pe durata bolii si cel putin 24 de ore dupa ce febra a trecut. Durerea si febra pot fi combatute cu medicamente precum ibuprofenul si acetaminofenul. In unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente antivirale. Acestea pot reduce durata bolii si pot ajuta la prevenirea complicatiilor, dar nu ucid virusul gripal.
Pentru a fi eficiente, antiviralele trebuie luate in termen de 48 de ore de la debutul simptomelor. De asemenea, trebuie sa se stie ca medicamentele antibiotice nu sunt de ajutor in cazul gripei. Vaccinarea antigripala reprezinta cea mai buna metoda care poate ajuta la prevenirea gripei. De asemenea, igiena riguroasa, evitarea colectivitatilor si purtarea mastilor chirurgicale atat pe gura, cat si pe nas reprezinta metode eficiente de protectie impotriva virusului gripal.
Concluzii
Gripa este o infectie respiratorie extrem de contagioasa, care apare cel mai frecvent in anotimpurile reci ale anului. Odata ce virusul a intrat in contact cu organismul, simptomele apar in maxim 4 zile, iar riscul de a infecta alte persoane este prezent. Pentru a evita infectia altor persoane se poate tine cont de cateva aspecte importante. De asemenea, persoanele sanatoase pot incerca sa se protejeze prin urmarea a catorva pasi simpli. Cu toate acestea, daca o persoana doreste sa evite gripa, cea mai buna varianta ramane vaccinarea antigripala. Medicul de familie poate oferi cele mai multe detalii cu privire la vaccinare.
Sursa: Sfatul medicului