Doar 1% dintre testele antigen distribuite cabinetelor școlare din Botoșani au fost folosite

Doar 1% dintre testele antigen distribuite cabinetelor școlare din Botoșani au fost folosite

Doar 43 dintre cele 3.680 de teste rapide antigen distribuite în cadrul cabinetelor medicale şcolare din judeţul Botoşani au fost utilizate până în prezent, adică 1,16%, arată datele prezentate joi, într-o ședință de lucru, de către managerul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit acesteia, gradul redus de utilizare a testelor se explică prin lipsa unei reţele de cabinete şcolare în teritoriu şi a personalului avizat să le administreze.

„Noi am distribuit aceste teste rapide la cabinetele şcolare, pentru că noi considerăm că aceste teste trebuie făcute de personal specializat”, a afirmat Adăscăliţei.

Potrivit oficialului DSP, în judeţul Botoşani există 19 cabinete şcolare, dintre care doar patru în mediul rural. Din totalul celor 19, opt sunt în municipiul Botoşani, iar celelalte şapte în celelalte şase localităţi urbane.

Prezent la şedinţă, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Kallós Zoltán a arătat că mai puţin de 2,5% din totalul testelor rapide antigen achiziţionate de autorităţile centrale au folosite.

„La nivel naţional, din numărul total al testelor care au fost distribuite, mai puţin de 2,5% s-au folosit şi acest lucru se datorează şi faptului că prea puţine şcoli au cabinete şcolare şi necesită personal de specialitate care să facă aceste teste. Aşa că tocmai de aceea Ministerul Educaţiei propune şi să sperăm că o să şi reuşim... Bineînţeles că Ministerul Sănătăţii ar trebui să achiziţioneze acele teste care nu necesită pentru administrare personal specializat”, a declarat Kallós Zoltán.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Kallós Zoltán s-a aflat joi în Botoşani în vederea lansării Campaniei „Vaccinare şi testare pentru învăţare!”.

 

Spune-ne opinia ta