Dezvăluirile unui medic din Botoșani despre Spitalul „Mavromati”. „Dacă se întâmplă un caz grav la Botoșani...” (foto, video)

Cadrul medical activează pe o secție a unității sanitare de 10 ani de zile, timp în care atât sistemul medical, cât și medicii au avut de suferit. Fie că vorbim de schimbări în bine sau în rău.

Dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef pe Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani, a dezvăluit în cadrul unei conferințe de presă faptul că anul acesta a împlinit 10 ani de când activează la Botoșani.

Din mai 2014 și până în momentul de față, cadrul medical spune că s-au schimbat foarte multe. De la dotările secției, până la adresabilitatea pacienților și cazurile grave soldate cu final fericit.

Domnul manager mi-a solicitat să particip la acest eveniment și a spus că dorește să prezinte medicii tineri și entuziaști de la Spitalul Județean „Mavromati”, dar eu am încercat să îi spun că nu mai sunt atât de tânără și nici entuziasmul de la început nu îl mai am. Anul acesta s-au împlinit 10 ani de când profesez la Spitalul Județean „Mavromati”. În luna mai 2014 a fost prima gardă și de atunci s-au schimbat foarte multe”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef pe Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani.

„Este mult mai greu să profesezi medicina la Botoșani decât la Iași”

Dr. Carmen Zaboloteanu a relatat faptul că și-a dat seama cât de greu este să își desfășoare un medic la început de drum activitatea la Botoșani în comparație cu centrele universitare sau alte spitale mari din țară.

Un principal factor ar fi faptul că, dacă la Botoșani se întâmplă ceva grav este considerat malpraxis, iar dacă se întâmplă în centrele universitare nu este considerat a fi așa de grav.

Ceea ce pot să spun că am învățat în acești ani este faptul că este mult mai greu să profesezi medicina la Botoșani decât la Iași, mult mai dificil din foarte multe motive. Dacă se întâmplă un caz grav la Botoșani este malpraxis, dacă se întâmplă într-un centru universitar asta a fost să fie, a fost un caz grav. Aici nu ai acces la o echipă multidisciplinară cum ai într-un centru universitar și la început ne-a lipsit foarte mult și aparatura”, a completat dr. Carmen Zaboloteanu.

Lipsa aparaturii și poate a personalului medical în urmă cu 10 ani s-au resimțit puternic. Medicul spune că după primele gărzi la Botoșani și-a sunat mentorii cu rugămintea de a se întoarce înapoi în centrul universitar.

Problema în Secțiile de Neonatologie la nivel național este că depinde foarte mult de aparatură și răspunsul este «nu avem locuri libere, nu avem incubator liber, nu avem ventilator liber, nu sunt locuri». Și atunci ești într-o situație cu un copil foarte grav, cu un părinte care plânge și te întreabă ce are copilul său, ce se poate face și tu ești cel care stă la telefon, stă și se roagă și primește un răspuns negativ”, a adăugat Carmen Zaboloteanu.

„Nu am făcut medicina ca să fie stație între aici și mai departe”

Foarte multe cazuri de nou-născuți, dar care se află într-o stare gravă au reușit să fie transferate de la Botoșani fie în spitale de nivel III din țară sau din străinătate. Unele dintre ele au fost rezolvate chiar și la Botoșani, dar asta abia după o perioadă lungă de timp în care medicii doar visau la acest lucru.

De aceea, medicul Carmen Zaboloteanu spune că nu studiat Medicina ca să fie o stație „între aici și mai departe.” Și de aici au început investițiile și atragerea de fonduri pentru Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani.

Nu am făcut medicina ca să fie stație între aici și mai departe. Mi-am dorit să fac medicina pe care am învățat-o și să fie ceva real. Atunci am început să aducem centrul universitar aici. Cel puțin asta a fost dorința mea acum 10 ani și eram foarte entuziasmată și plină de energie. Am început să atragem fonduri, să cumpărăm acele aparate, să facem cursuri pentru a fi noi acea echipă multidisciplinară și ca orice copil născut la Botoșani să aibă aceleași șanse ca oriunde în lume, să nu fie nedreptățit că s-a născut aici, la o Maternitate de nivel II și nu sunt locuri la o maternitate de nivel trei sau la orice alt spital din țară”, a completat medicul.

Carmen Zaboloteanu spune că s-au atras fonduri și s-au făcut investiții de peste trei milioane de lei. Au fost aparate donate sau chiar bani donați de ONG-uri sau pur și simplu oameni care au dorit să ajute și să contribuie la sistemul sanitar botoșănean.

„De când am venit aici și sunt medic șef de secție al Secției de Neonatologie am atras fonduri și s-au făcut investiții cam de 753.444 de euro, fie prin donații private, ale unor ONG-uri sau prin accesarea planului de investiții ale Ministerului Sănătății sau prin fonduri proprii ale spitalului. Lista este încă deschisă și în fiecare zi ne dorim să atragem lucruri. Dacă este ceva bun apărut oriunde în lume ne dorim să fie și aici”, a mai spus Zaboloteanu.

„Se traduce prin numărul de cazuri grave salvate”

După 10 ani de zile petrecuți mai mult sau mai puțin pe holurile și în saloanele spitalului, cadrul medical poate spune că lucrurile s-au îmbunătățit și că munca a dat roade.

Pot să spun că lucrurile s-au îmbunătățit foarte mult din primele zile în care am început să practic medicina aici față de acum. Ea se traduce prin numărul de cazuri grave salvate. Din fericire, avem și sprijinul conducerii spitalului, care indiferent de cât de scump a fost un medicament și dacă l-am cerut el a fost prezent. Dacă acum 10 ani o ventilație mecanică se făcea manual cu balonul acum beneficiem de cel mai bun ventilator de ventilație mecanică pentru nou-născuți. Nu o spun ca o laudă, ci ca o ușurare, pentru că este foarte greu să privești un caz foarte grav, să știi ce trebuie să faci, ce tratament i-ar trebui acelui copil, să ai tehnica medicală, dar să nu o poți efectua”, a conchis dr. Carmen Zaboloteanu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Valeriu Iftime despre susținerea Elenei Lasconi la președinție: „Săptămâna viitoare doamna Lasconi vine la Botoșani” (Video)

Monday, 25 November 2024

Valeriu Iftime a vorbit despre o posibilă susținere a Elenei Lasconi pentru funcția de președinte al României, motivând că trebuie să fie o alianță de dreapta. Președintele PNL la nivelu...

Reacția liberalilor botoșăneni după ce Nicolae Ciucă a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale! (Foto, Video)

Monday, 25 November 2024

După rezultatele obținute de Nicolae Ciucă, președintele formațiunii politice la nivel central, conducerea Partidului Național Liberal (PNL) – Filiala Botoșani îi cere demisia de ur...

Trafic restricționat în noaptea alegerilor, despre ce zonă este vorba! (Video)

Friday, 22 November 2024

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat, vineri dimineață, că în noaptea alegerilor, adică în intervalul orar 21:00 – 06:00, traficul va fi restricționat pe o a...