De pe Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani auzim cele mai dureroase povești și curg cele mai multe lacrimi adesea. Pe de altă parte, de aici auzim și cele mai impresionante povești de viață, cele mai emoționante bătălii pe care nou-născuții trebuie să le ducă. Deși abia au apărut pe lume, unii dintre ei trebuie să ducă o luptă între viață și moarte. Unele bătălii sunt câștigate, iar altele, din nefericire, sunt pierdute.
„Părinții au fost sfătuiți în centrele universitare să se pregătească ca în momentul nașterii copilul fie să se nască mort, fie să decedeze în primele momente de viață”
Impresionantă este și povestea lui Ianis, un copil născut la Maternitatea din Botoșani și diagnosticat antenatal cu hipoplazie de cord stâng. Medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie a Maternității din Botoșani, spune că hipoplazia de cord stâng este cea mai gravă malformație congenitală cu care un copil se poate naște.
„Practic, o bucățică din partea stângă a inimii nu există sau este atât de puțin dezvoltată încât inima nu își poate efectua funcția de pompă. Dacă nu se intervine în primele zile de viață poate duce la deces. Acest copil, diagnosticat antenatal, cuprinde foarte multe malformații grave. Pe lângă această malformație, mai asocia încă trei malformații grave. Părinții au fost sfătuiți în centrele universitare să se pregătească ca în momentul nașterii copilul fie să se nască mort, fie să decedeze în primele momente de viață. Astfel că operația de cezariană s-a desfășurat cu foarte mare teamă”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef Secția de Neonatologie a Maternității din Botoșani.
Părinții lui Ianis s-au consultat cu specialiștii din centrele universitare din țară și s-au pregătit pentru ceea ce ar putea fi mai rău, ori mai bun.
„Intervenția s-a desfășurat cu preotul pregătit pentru botez în sala alăturată”
Cei doi soți și-au dorit foarte mult ca micuțul lor să fie botezat, astfel că operația de cezariană s-a desfășurat cu preotul pregătit pentru botez într-o cameră alăturată. Lucrurile nu au stat neapărat cum s-au așteptat, adică la rău, medicii aplicându-i manevrele de resuscitare necesare și micuțul a fost stabilizat.
„Părinții au dorit foarte mult ca acest copil să fie botezat și de aceea nu au făcut acea oprire a sarcinii, încât intervenția s-a desfășurat cu preotul pregătit pentru botez în sala alăturată. Implicând minime manevre de reanimare am reușit să stabilizăm copilul și prin faptul că am avut acel diagnostic antenatal am reușit la trei săptămâni de viață să transferăm copilul direct la Milano de la noi din secție. A fost o premieră și ne bucurăm”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu.
Cadrele medicale au reușit să acceseze fonduri europene de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru ca Ianis să beneficieze de operație în Milano.
„Ceea ce ne-a ajutat foarte mult a fost acel diagnostic antenatal din centrele universitare și am accesat fondul european al Casei de Asigurări de Sănătate pentru a putea beneficia de intervenție chirurgicală în străinătate. Pe baza transferului aerian copilul a plecat din Aeroportul din Suceava direct la Milano și s-a câștigat foarte mult timp”, a completat Carmen Zaboloteanu.
Poveste cu final fericit
La scurt timp, medicii din Botoșani au primit mesaj de la părinții lui Ianis, care se aflau în Milano, cu faptul că operația a decurs cu succes, iar copilul este bine.
„Ulterior am primit și mesaj de la mamă că operația a decurs cu succes: «Operația a decurs cu succes. Ianis este bine. Vă mulțumim frumos pentru tot». Este cel mai frumos mesaj pe care poți să îl primești vreodată”, a completat cadrul medical.
Morala acestei povești ar fi că, de cele mai multe ori, prin controalele efectuate la timp și monitorizarea unei sarcini se poate evita o poveste cu final tragic.