Cele mai grave malformații cu care se pot naște copiii. Medic din Botoșani: „Începe o luptă contracronometru” (video)

Din nefericire, la naștere pot apărea mai multe afecțiuni medicale severe care pun în pericol viața copilului.

Medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie din cadrul Maternității din Botoșani, spune că cele mai grave malformații cu care s-au născut copiii în Botoșani în primele opt luni din anul 2024 sunt reprezentate de malformațiile congenitale de cord, transpozițiile de vase mari și stenoza de aortă severă.

„Începe o luptă contracronometru”

Despre malformațiile congenitale cardiace, medicul Carmen Zaboloteanu spune că, întâi trebuie pus diagnosticul și după să fie stabilită conduită terapeutică.

„Când un copil se naște cu o malformație congenitală cardiacă începe din momentul nașterii o luptă contracronometru pentru a ajunge într-un centru care practică intervenție chirurgicală pe cord la nou născut”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef pe Secția de Neonatologie din cadrul Maternității din Botoșani.

Partea cea mai dificilă este reprezentată de faptul că în România sunt foarte puține centre în care se operează pe cord la copii, iar cele existente sunt supraaglomerate. Pe de altă parte, există și un aspect parțial pozitiv: faptul că la Botoșani se poate pune diagnostic la nivelul Secției de Neonatologie, deoarece există personal care se specializează pe ecografii cardiace.

În România sunt foarte puține centre, sunt foarte aglomerate, iar copilul dacă se naște fără diagnostic durează vreo trei zile până i se pune diagnosticul. Din fericire, putem pune acel diagnostic aici pentru că există colegi la nivelul Secției de Neonatologie care se specializează pe ecografii cardiace, dar dorința ar fi să existe un medic cardiolog pediatru care să pună acel diagnostic și să stabilească conduita terapeutică”, a completat dr. Carmen Zaboloteanu.

„Începem să sunăm, dar peste tot primim «nu este niciun loc liber»”

La nivelul Moldovei există în jur de patru medici cardiologi pediatri care au competența să pună acest diagnostic și care deservesc întreaga zonă.

Problema nu este doar aici. La nivelul Moldovei sunt doar doi, trei, patru medici cardiologi pediatri care pun acest diagnostic și deservesc toată zona Moldovei. Cu aceeași problemă se confruntă fiecare spital, singurul care ar fi mai avansat ar fi un centru universitar. De aceea există această luptă contracronometru deoarece copilul trebuie să ajungă într-un centru unde să fie realizată intervenția. Și începem să sunăm, dar peste tot primim «nu este niciun loc liber, nu sunt locuri, reveniți peste o lună»”, a mai spus medicul Carmen Zaboloteanu.

Apelul pe care cadrele medicale îl fac este ca mamele să își monitorizeze constant sarcina. În acest fel s-ar putea împiedica situațiile neprevăzute.

„Dacă acel copil ar fi știut din start de acel diagnostic lupta ar fi mult mai ușoară pentru copil. De aceea facem acest lobby ca mama să își urmăreasca sarcina, să o facă informat pentru copilul ei”, a conchis medicul botoșănean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Primăria Botoșani lăsată fără căldură, probleme și la BEJ în prag de alegeri! (Foto)

Wednesday, 13 November 2024

Primăria Municipiului Botoșani a rămas fără căldură, iar probleme cauzate de rețeaua electrică suprasolicitată au apărut și la Biroul Electoral Județean (BEJ) din Botoșani, care se află...

Dana Bețenchi, viceprimar de Botoșani, după preluarea mandatului: „Nimeni nu s-a născut nici primar, nici viceprimar” (Foto)

Wednesday, 13 November 2024

În urma propunerilor și votului exercitat în mod secret, cei doi viceprimari ai municipiului reședință de județ au ieșit Dana Bețenchi, medic stomatolog de profesie, și Bogdan Buh...

Pregătiri intense pentru cel mai așteptat festival al anului! Manager: „Din păcate, și ediția curentă este...”

Wednesday, 13 November 2024

Se fac pregătiri intense pentru cel mai așteptat festival al anului. Este vorba despre Festivalul de Datini și Obiceiuri de Iarnă „Din străbuni, din oameni buni...”, aflat la ediția ...