Cele mai grave malformații cu care se pot naște copiii. Medic din Botoșani: „Începe o luptă contracronometru” (video)

Din nefericire, la naștere pot apărea mai multe afecțiuni medicale severe care pun în pericol viața copilului.

Medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie din cadrul Maternității din Botoșani, spune că cele mai grave malformații cu care s-au născut copiii în Botoșani în primele opt luni din anul 2024 sunt reprezentate de malformațiile congenitale de cord, transpozițiile de vase mari și stenoza de aortă severă.

„Începe o luptă contracronometru”

Despre malformațiile congenitale cardiace, medicul Carmen Zaboloteanu spune că, întâi trebuie pus diagnosticul și după să fie stabilită conduită terapeutică.

„Când un copil se naște cu o malformație congenitală cardiacă începe din momentul nașterii o luptă contracronometru pentru a ajunge într-un centru care practică intervenție chirurgicală pe cord la nou născut”, a declarat dr. Carmen Zaboloteanu, medic șef pe Secția de Neonatologie din cadrul Maternității din Botoșani.

Partea cea mai dificilă este reprezentată de faptul că în România sunt foarte puține centre în care se operează pe cord la copii, iar cele existente sunt supraaglomerate. Pe de altă parte, există și un aspect parțial pozitiv: faptul că la Botoșani se poate pune diagnostic la nivelul Secției de Neonatologie, deoarece există personal care se specializează pe ecografii cardiace.

În România sunt foarte puține centre, sunt foarte aglomerate, iar copilul dacă se naște fără diagnostic durează vreo trei zile până i se pune diagnosticul. Din fericire, putem pune acel diagnostic aici pentru că există colegi la nivelul Secției de Neonatologie care se specializează pe ecografii cardiace, dar dorința ar fi să existe un medic cardiolog pediatru care să pună acel diagnostic și să stabilească conduita terapeutică”, a completat dr. Carmen Zaboloteanu.

„Începem să sunăm, dar peste tot primim «nu este niciun loc liber»”

La nivelul Moldovei există în jur de patru medici cardiologi pediatri care au competența să pună acest diagnostic și care deservesc întreaga zonă.

Problema nu este doar aici. La nivelul Moldovei sunt doar doi, trei, patru medici cardiologi pediatri care pun acest diagnostic și deservesc toată zona Moldovei. Cu aceeași problemă se confruntă fiecare spital, singurul care ar fi mai avansat ar fi un centru universitar. De aceea există această luptă contracronometru deoarece copilul trebuie să ajungă într-un centru unde să fie realizată intervenția. Și începem să sunăm, dar peste tot primim «nu este niciun loc liber, nu sunt locuri, reveniți peste o lună»”, a mai spus medicul Carmen Zaboloteanu.

Apelul pe care cadrele medicale îl fac este ca mamele să își monitorizeze constant sarcina. În acest fel s-ar putea împiedica situațiile neprevăzute.

„Dacă acel copil ar fi știut din start de acel diagnostic lupta ar fi mult mai ușoară pentru copil. De aceea facem acest lobby ca mama să își urmăreasca sarcina, să o facă informat pentru copilul ei”, a conchis medicul botoșănean.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Alertă în cimitirul Pacea din Botoșani: Un bărbat a amenințat că se aruncă din copac! (foto, video)

astăzi, 14:57

Forțele de ordine au fost puse în alertă, joi după-amiază, după ce un bărbat amenința că se aruncă dintr-un copac în cimitirul Pacea. La fața locului au ajuns mai multe echipa...

Părinții din Botoșani se tem pentru siguranța copiilor, petiții adresate prefectului! (video)

astăzi, 14:15

Comitetul de Părinți de la Liceul de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoșani a adresat către Instituția Prefectului a județului Botoșani o petiție prin care solicită monit...

Prefectul Dan Nechifor solicită patrule ale oamenilor legii non-stop în zona Centrului Vechi! (video)

astăzi, 12:20

Joi dimineață a avut loc prima conferință de presă organizată de Dan Nechifor în calitate de prefect al județului Botoșani. Printre subiectele aflate pe ordinea de zi se numără și ...