Dezastru în spitalele din Botoșani. „Se moare pe capete, scapă cine poate” (video)

Unitățile sanitare din județul Botoșani sunt supraaglomerate, pe fondul creșterii exponențiale a numărului de infectări cu virusul COVID-19. Unii bolnavi sunt tratați în spații improvizate, în timp ce zeci de pacienți așteaptă, chiar și trei zile, în containerele și cortul montate în curtea Spitalului Județean, pentru a fi consultați. Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) funcționează la capacitate maximă, iar managerii spitalelor găsesc cu greu soluții pentru degrevarea personalului, aflat în deficit. „Se moare pe capete”, „este medicina dezastrului”, atrag atenția medicii.

„Scapă cine poate”

În ciuda suplimentării repetate a numărului de locuri destinate pacienților infectați cu COVID-19, până la relocarea a mai bine de 50% dintre paturile Spitalului Județean de Urgență (SJU), numărul bolnavilor depășește capacitatea. Pacienții sunt redirecționați între unități și, de multe ori, refuzați. Ilustrativ este cazul unei femei de 49 de ani, din Dorohoi, care a fost stabilizată și trimisă în izolare la domiciliu, cu toate că simptomele impun, în mod normal, internarea. După două zile, ea s-a întors la spital în stare gravă, murind pe secție la câteva ore de la prezentare. Pacienta nu avea istoric medical.

„Acum este o filozofie simplă: se moare pe capete, scapă cine poate. Și este filosofia primul plecat, ultimul venit. Se eliberează un loc ca să ocupe celălalt. Acesta este marele adevăr despre medicina românească și mai ales medicina din Botoșani. Am spus anul trecut, nu ca tratament, am solicitat după tot ce am trăit eu personal, vaccinare obligatorie. Toată lumea a făcut mișto de povestea asta. Eu n-am spus că vaccinarea este un tratament, dar este o soluție în războiul cu această boală blestemată. Concluzia este că dacă nu vom colabora drept și loial între noi o să se ducă dracu’ tot sistemul și o să se moară pe capete”, a explicat medicul Iulian Preda, coordonatorul Secției de Chirurgie Generală a SJU.

„Limita noastră este maximă”

În lipsa unor paturi libere, pacienții sunt rugați să aștepte pe holuri, în containere sau chiar în mașină, alături de aparținători. Cadrele medicale recurg la improvizarea unor locuri pe secții, însă modificările nu sunt suficiente pentru rularea optimă a pacienților, întrucât personalul este insuficient.

Lumea vorbește foarte mult de paturi. Paturile sunt o mizerie. Ideea este că dacă n-ai personal care să se ocupe de aceste paturi, degeaba le ai. E o aberație, nu avem oameni”, tranșează Iulian Preda.

Cele mai grave situații sunt raportate în Unitatea de Primiri Urgențe și la Infecțioase, ambele compartimente funcționând la capacitate maximă. În cazul din urmă, toți cei 108 pacienți internați în prezent pe secție sunt îngrijiți de cinci medici.

Volumul de muncă este enorm, cazurile sunt mult mai grave, avem mult mai mulți pacienți pe oxigen și necesarul este foarte mare. În condițiile acestea, noi am solicitat dublarea gărzilor, dar noi, tot ăștia cinci, nu putem să ne dublăm. Avem nevoie de ajutor din exterior, prin detașare, cum se face în alte județe. (...) În unele părți se poate. Numai să se vrea. Imaginați-vă în ce condiții lucrează medicul sâmbăta și duminica. 24 de ore în care trebuie să consulți 108 bolnavi, de care nici nu ai timp, trebuie să stai până la 21:00 seara, și să te ocupi și de cele 60-70 de prezentări, vine SMURD-ul cu microbuzul, vine salvarea cu trei. Știu că pacienților le trebuie internare, dar nu avem unde să-i punem”, explică medicul Valentina Morcov, managerul Secție de Boli Infecțioase.

Conducerea SJU „Mavromati” atrage atenția că o nouă suplimentare a locurilor pentru pacienții infectați nu poate avea loc, în contextul în care există adresabilitate crescută pe fiecare linie de specialitate.  

„Foarte clar, limita noastră este maximă, suntem spital de fază I. (...) Vreau să vă anunț că dimineață erau trei locuri libere, probabil din decesele care au fost în timpul nopții. 17 bolnavi în zona de tampon. Acolo ar trebui să stea pacienții în așteptarea testului, adică 7 – 8 ore. Ăștia 17 erau deja confirmați și nu aveam unde să îi trimitem. Și mai erau 17 în containere, în UPU. Un alt spital care să ia în primire pacienții ăștia, să le acorde o asistență medicală de calitate, nu există în județul ăsta. Noi nu suntem ca la Suceava, care au patru, cinci spitale. Noi avem anestezie pe secție funcțională într-un singur spital din județ”, a spus medicul Radu Laurian, directorul medical al Spitalului Județean.

„Este medicina dezastrului”

Conducerea UPU a relevat că timpii de așteptare a pacienților s-au triplat, iar presiunea asupra cadrelor medicale este cu atât mai accentuată. Rulajul persoanelor este îngreunat, iar lipsa unor circuite de evaluare a urgențelor antrenează riscul răspândirii COVID-19. Persoanele care necesită internare, îndură frigul și condițiile improprii până la eliberarea unor locuri. Este nevoie de angajări masive, arată managerul, pe lângă crearea unor noi spații de îngrijire.

„Ideea este că, dacă nu avem fix același sens, și ne dăm peste cap, nu avem nicio șansă. Raportat la numărul de cazuri, este același, ba chiar mai mare. Dacă data trecută am venit și am zis că pacienții au stat 24 de ore, acum vin și spun că stau de trei zile în Urgențe. Nu știu și nu sunt în măsură să spun care sunt circuitele interne ale spitalelor, când ar trebui externați pacienții, ce decizii ar trebui să luăm și vizavi de acest aspect. (...) La un moment dat, vom fi depășiți, fie că deschidem o secție, fie că deschidem două, fie că deschidem încă șapte spitale de acum încolo. Aș vrea toți colegii care scriu pe foile de consult redirijat în UPU, să nu se gândească că iese curat pe mâini și că pacientul a fost trimis în siguranță. A fost trimis într-un container, nu într-o secție a spitalului, în niște condiții în care nici dumneavoastră nu vi le-ați dori. Presiunea care există, este extraordinar de mare. (...) Suntem unitatea cea mai expusă, este medicina dezastrului”, a declarat medicul Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD.

Managerul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, care profesează și în cadrul UPU, a subliniat că, atunci când situația impune, sunt mutate paturi din compartiment pe secții de specialitate, pentru ca pacienții cu forme severe să poată fi evaluați și monitorizați în timp util. După caz, alți bolnavi sunt transferați către Spitalul din Dorohoi.

Situația nu este deloc roz la Botoșani. Aseară, în Unitatea de Primiri Urgențe, erau bolnavi care așteptau de mai bine de 24 de ore un loc într-o secție. Sunt secții care sunt arhipline. (...) Nu este normal să rămână în Unitatea de Primiri Urgențe 35-40 de bolnavi pozitivi, care stau în cort, stau în containere, într-o secție UPU care este în reabilitare, nu are circuite, nu are spații. Spitalul Dorohoi a primit bolnavi pentru a mai degreva Unitatea de Primiri Urgențe. Am ajuns să mă rog personal, ca medic de gardă, să îmi primească bolnavul, cu pat din UPU, dar să îl primească într-un salon. Pentru că este mai bine să stea într-un salon cu un pacient COVID pozitiv, decât să stea în Unitatea de Primiri Urgențe lângă alți 2-3-5 care sunt cu politraumă, infarct, embolită, pentru că nu sunt spații. (...) Secțiile de suspecți sunt pline de pacienți pozitivi, motiv pentru care testarea nici nu se mai face pe o zonă tampon, pentru că nu mai există, avem doar pacienți pozitivi, care nu au încăput în zona COVID”, a declarat Monica Adăscăliței.

„Suntem disperați”

Oficialitățile sanitare se declară disperate și fac apel către autoritățile centrale pentru identificarea unor soluții de degrevare a spitalelor din Botoșani. Directorul SJU „Mavromati”, Doina Caba, a solicitat Departamentului pentru Situații de Urgență containere de terapie intensivă, răspunzându-i-se că nu există astfel de construcții în România. Totodată, managerul invită medicii de familie să sprijine, în baza unor contracte de muncă, activitatea UPU, iar personalul din centrele de permanență unde adresabilitatea este scăzută, să preia și pacienți infectați cu COVID-19. De asemenea, se cere ajutor pentru suplimentarea de personal.

Sunt foarte mulți pacienți cu simptome respiratorii, dar sunt și urgențe majore, în care un pacient vine și stă în UPU zece ore, timp în care medicul este într-un stop cardio-respirator, care poate să dureze cât poate să dureze. Iar el nu are de unde să știe, spune că medicul nu vine să-l evalueze. Și medicul este în camera de resuscitare. Aici vreau eu să vă rog pe dumneavoastră: Direcția de Sănătate Publică, DSU, domnul Arafat, domnul ministru, care și cum are posibilitate și competență: suplimentarea personalului în UPU, pentru că poarta de intrare este în UPU”, a afirmat Doina Caba.

O altă problemă semnalată de medici este insuficiența oamenilor competenți să trateze bolnavi.

Botoșaniul este celebru pentru trei, patru școli de postliceale. Unde dracu sunt creațiile acestor școli? Și când vin aici se uită ca mâța n calendar, nu știu ce e aia o seringă, să tragă o pereche de mănuși pe mână. Suntem disperați, acesta este marele adevăr”, a spus chirurgul Iulian Preda.

În ultima săptămână, 1.410 persoane din județul Botoșani au fost diagnosticate cu COVID-19, rata medie de infectare fiind, marți, de 4,69 cazuri la mia de locuitori.

 

Spune-ne opinia ta