De ce dorm medicii de gardă? „Odihna e permisă, lipsa de reacție - nu!”

​Lipsa de reacție a medicilor în timpul gărzilor nu se rezumă la cazurile recente, de la Urziceni și Botosani, reclamă pacienți si asociații ale acestora. „În gardă nu dormi”, subliniază chiar unii medici, în timp ce alții acuză supraîncărcarea și explică de ce e permisă odihna.

De ce dorm medicii de gardă? „Odihna e permisă, lipsa de reacție - nu!”

 Proteste la Botoșani în fața Maternității  

Chiar și așa, lipsa de reacție nu nu are nicio scuză, fie că medicul doarme, fie că nu intervine la pacientul altui doctor, admit la unison cadrele medicale consultate de Europa Liberă.

Asta în contextul cazului de la Urziceni - unde o femeie a născut pe trotuar, după ce nu a fost văzută de medicul de gardă - și, mai ales, al tragediei de la Botoșani. Aici, timp de șapte ore medicul de gardă nu i-a acordat nicio îngrijire Alexandrei, tânăra de 25 de ani care a murit în spital.

„Nu mai am aer”, ultimele cuvinte ale Alexandrei, tânăra de 25 de ani care a murit la maternitatea din Botoșani au devenit sloganul protestelor organizate zile la rând în fața Maternității din Botoșani.

Medicul poate lua o scurtă pauză după o operație complicată sau după activitate foarte intensă, dar lucrurile devin mai delicate când epuizarea apare după încărcarea (și) cu activitatea privată, reclamă unii pacienți și admit inclusiv manageri de spitale.

Activitatea din cabinetele private ar trebui contorizată în orele de muncă pe care le poate presta un medic, au spus aceștia pentru Europa Liberă Romania.

În spitale se „rostogolesc” însă și cutume nescrise, dar cu consecințe dramatice, uneori, asupra pacienților:

-asistenta nu deranjează medicul de gardă și cheamă ambulanța - cazul Urziceni;

-medicul de gardă amână să intervină la pacienta altui medic - moartea tragică a Alexandrei, cu sarcină oprită în evoluție, la Botoșani.

„Merg și însoțesc paciente în sistemul public și nu sunt primite până nu merg eu cu ele. «.Nu ai medic aici, nu ai ce să cauți»”, a explicat pentru Europa Liberă Irina Mateescu, vicepreședinte a Asociației Moașelor Independente, ale cărei membre asistă numeroase nașteri în spitalele publice și private.

„Și explic personalului că trebuie să le primească. Alte paciente insistă să nască cu un anumit medic, dar sunt spitale care au interzis asta, nu vine medicul de acasă, ci o asistă linia de gardă”, a adăugat ea.

„Medicul de gardă nu are niciun motiv să nu acorde îngrijirile necesare. Unii dintre ei refuză să accepte că, în momentul în care ajunge la spital, pacientul este al spitalului și nu al medicului. Pacientul e tratat într-o unitate publică”, insistă Radu Gănescu, președintele Confederației Asociațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Controlează cineva cu adevărat profesionalismul medicilor în gărzi? Prea putin, reiese din demersul jurnalistic al Europei Libere.

”Nu am aer” au fost ultimele cuvinte ale Alexandrei, înainte de a muri vineri dimineață în maternitatea din Botoșani. Proteste cu sute de participanți au avut loc în fața maternității din Botoșani și pe străzile din oraș.

Președintele Colegiului Medicilor, Daniel Coriu, spune că nu există niciun temei pentru lipsa de implicare și de empatie a medicilor și că în același timp asistenta trebuie să sesizeze medicul de câte ori este cazul.

„Astfel de situații apar mai degrabă la asistente cu mai puțină experiență sau care nu se simt suficient de stăpâne pe meserie”, încearcă să explice președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Mircea Timofte.

„Cumnata mea a ajuns la urgențe, era pe targă îi era foarte rău iar doamnele asistente stăteau la discutii «cine trezește medicul» ...eu nu, mergi tu...”, a relatat Maria, care a relatat situația pe grupul Mămici din Botoșani.

Situațiile în care medicii de gardă dorm și asistentele se jenează să îi deranjeze sunt frecvente, în special în spitale orășenești, uneori și județene, spune președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), Vasile Barbu.

În lipsa unor protocoale clare și pe fondul insistenței autorităților că România „are de toate”, unii dintre pacienții răniți în incendiul din 2015 din clubul bucureștean Colectiv au fost trimiși târziu în străinătate. Numărul morților după acel incendiu a fost 64.

Asociația monitorizează constant relația pacienților cu medicii, inclusiv prin intermediul avertizorilor de integritate - angajați din sistemul sanitar care sesizează nereguli, uneori riscându-și propria carieră.

„Nu este vorba doar de câteva cazuri, deşi şi acele câteva pot genera victime. Sunt pacienți care sună la noi, la 112, că medicii, asistentele dorm, cum s-a întâmplat la Urziceni - acolo personalul dormea.”

„Parafa aparține medicului și nu asistentelor, acestea trebuie să refuze să o preia”, explică președintele Ordinului Asistenților Medicali, Mircea Timofte.

Președintele Confederației Asociației Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, spune și el că pacienții semnalează constant că sunt ținuți în așteptare, în spital, în mod nejustificat, chiar dacă medicii încearcă să explice mereu că este vorba de o prioritizare a cazurilor.

„Faptul că un medic nu își îndeplinește obligațiile pentru care este angajat dă dovadă de lipsă de cod de etică, de deontologie, pentru că nu mai putem vorbi de o lipsă financiară. Paradoxal, odată cu creșterea salariilor a scăzut din ce în ce mai mult calitatea”, spune el.

Pledoarie pentru somnul în gardă

Președintele ANPP Vasile Barbu a reacționat vehement și ironic la o luare de poziție a șefului secției de Chirurgie (chiar) a Spitalului Județean de Urgență din Botoșani, medicul Iulian Preda, care a făcut o pledoarie pentru somnul medicilor în timpul turelor de noapte.

Ca o cruntă ironie, declarația a apărut în spațiul public chiar în ziua când Alexandra urma să ajungă la Maternitatea aceluiași spital, unde a doua zi avea să moară.

„S-a spus de ce doctorii nu au voie să doarmă? Ba să știți, doctorul trebuie să doarmă în gardă, nu putem să stăm 24 de ore în poarta secției cu sare și cu pâine să vă așteptăm”, a declarat medicul.

El își motiva poziția prin faptul că medicii Secției au de acoperit foarte multe gărzi.

„Vă dau definiția gărzii: se cheamă odihna activă a medicului în perioada de gardă. Deci, eu în gardă, și alte specialități, colegi de-ai mei trebuie să se și odihnească.”

Președintele Colegiului Medicilor din România, medicul Daniel Coriu, are o altă definiție: „Medicul de gardă trebuie să fie disponibil să își facă datoria față de pacient, asta înseamnă să fii «de gardă». Faptul că te mai odihnești, că te mai întinzi, e altceva, dar trebuie să fii gata în orice moment să îți faci datoria. Nu se acceptă o altă definiție.”

„Medicii pot să se odihnească şi este normal să se odihnească în timpul gărzilor atunci când nu au probleme sau urgenţe medicale”, a atras atenția inclusiv ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, după tragedia de la Botoșani, menționând că neintervenţia sau măcar vizitarea unei gravide prezentate cu sarcină oprită în evoluție, cum a fost cazul Alexandrei, „mi se pare de neînţeles."

„Din păcate, (la Botoșani – nr.) este o mentalitate că atunci când eşti de gardă trebuie să dormi şi nu trebuie neapărat să tratezi pacienţii”, a adăugat el, într-o altă intervenție.

Material integral pe europalibera.org...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Trilogie autumnală”, expoziție de pictură și grafică pe simezele Colecției de Artă Botoșani!

Thursday, 17 October 2024

Lucrările etalate pe simeze au ca tematică principală peisajul, respectiv ilustrarea toamnei, în maniera în care anotimpul a fost perceput și redat cromatic, în tehnica preferat...

Se schimbă legea pentru șoferii în vârstă: Ce intenționează Uniunea Europeană!

Thursday, 17 October 2024

Un nou proiect de lege îi vizează pe șoferii cu vârsta de peste 70 de ani. Se discută dacă aceștia mai au abilitățile necesare pentru a conduce. Noul regulament aflat în dezba...

Ajutați câinii din Adăpostul Public Botoșani să câștige un tir cu mâncare!

Thursday, 17 October 2024

Momentan aproximativ 650 de patrupede se află la padocul municipiului, iar donațiile sunt singura lor sursă de hrană. Pentru a câștiga, avem nevoie încă o dată de sprijinul comunit...