Noul manager al Spitalului „Mavromati” cere reorganizarea „din temelii” a Maternității: „Trebuie să umblăm un pic la mentalitate” (video)

În urma celor petrecute la Maternitatea din Botoșani, noul manager al Spitalului Județean „Mavromati”, dr. Monica Adăscăliței cere „reorganizarea din temelii” a acestei secții.

Noul manager al unității spitalicești a declarat într-o conferință de presă că, în cele câteva zile de la numirea sa pe această funcție, a demarat verificări în întreg spitalul, nu doar la Maternitate. Un prim pas pe care aceasta îl are în vedere este trimiterea către Ministerul Sănătății a unei noi organigrame cu reorganizarea Spitalului Județean, dar și restructurarea numărului de paturi.

Noi pe 31 august vom trimite către Minister o nouă organigrană și o nouă structură a Spitalului Județean Mavromati, o reorganizare pe mai multe paliere, dar primordială este situația de la Maternitate, unde vom reorganiza din temelii, adică organizatoric și structural. Noi avem la nivelul județului Botoșani 1538 de paturi, iar noi le avem distribuite pe toate secțiile Spitalului Mavromati. În momentul în care avem secții cu adresabilitate foarte mare înseamnă că numărul de paturi nu este suficient și în colaborare cu medicii șefi, cu directorul medical, am hotărât reorganizarea numărului de paturi pe anumite secții pe care adresabilitatea este foarte mare pentru a nu fi probleme la internare”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, managerul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani.

De asemenea, pe foaie a fost pusă și problema subsolului Maternității, acolo unde ar trebui să se afle vestiarele personalului medical. Această parte a secției se va închide și va intra în reabilitare.

Nu putem lua vestiare și să le punem pe secții, pentru că legea sănătății și actualele reguli nu permit ca personalul medical să se schimbe pe secții. Am început igienizarea subsolului în măsura în care am reușit. Am fost și ieri să igienizăm spațiul respectiv, am comandat 110 vestiare care sunt vestiare noi, metalice, conform standardelor. Acum căutăm un spațiu în care să realocăm acestea, pentru că subsolul oricum intră în reabilitare și se închide”, a adăugat dr. Monica Adăscăliței.  

Tot cu privire la situația de la Maternitate, Monica Adăscăliței a spus că trebuie schimbată modalitatea de adresare a cadrelor medicale către pacienți.

Nu am reușit să vorbesc cu întreg personalul din cadrul Maternității, dar trebuie schimbată modalitatea de adresare către pacienți. Atât personalul medical are drepturi și obligații, cât și pacientul are drepturi și obligații. Acel dialog între pacient și personalul medical trebuie să fie decent de ambele părți”, a adăugat dr. Monica Adăscăliței.

În plus, aceasta își dorește ca întreg personalul spitalului să își desfășoare activitatea doar după proceduri și protocoale, iar relația dintre pacient și cadru medical să fie una bazată pe respect.

Din punctul de vedere al actului medical și al părții organizatorice sunt niște probleme vechi, împintenite în sistemul medical, despre care vă asigur că se vor stopa. Mare parte dintre ele cel puțin, nu știu dacă 100%. Noi trebuie să ne schimbăm mentalitatea. V-am spus, de ambele părți trebuie să fie înțelegere. Atât personalul medical, cât și pacienții trebuie să aibă o colaborare bazată pe respect reciproc. O să facem tot ce ține din punct de vedere managerial. Mereu am militat că personalul medical să aibă o conduită demnă de profesia pe care o îndeplinește. Dar, trebuie să umblăm un pic la mentalitate și respectul trebuie să fie reciproc atât din partea personalului medical, cât și din partea pacientului care se adresează pacientului. Nu vrem să generalizăm și nu putem spune că tot personalul este agresiv, vorbește urât, nu respectă pacientul. Într-adevăr, sunt și aceste probleme și trebuie să lucrăm cu anumiți angajați”, a completat Adăscăliței.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Traseul roșu: Ștafeta veteranilor Invictus a ajuns la Botoșani! (Foto, Video)

Thursday, 17 October 2024

Ștafeta Veteranilor este un eveniment marca Invictus România și a ajuns la ediția cu numărul XI, fiind desfășurat în perioada 04 – 25 octombrie 2024. Scopul acestui proiect est...

Mandatele a zeci de primari și consilieri locali, validate de judecătorii din Botoșani! (Video)

Thursday, 17 October 2024

În cadrul conferinței de presă săptămânale, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat faptul că a primit hotărârile de validare a mandatelor pentru consilierii l...

Un veteran al asistenților la Zilele Medicale Botoșănene: „Oare o să ajungem să vorbim și despre inteligența artificială?” (Foto, Video)

Thursday, 17 October 2024

Cu această ocazie, la Hotel Rapsodia a fost organizat Simpozionul Județean al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) –...