Cum verificăm dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare. Indiciile de până acum s-au schimbat!

Tot mai mulţi oameni ajung la urgenţe cu toxiinfecţie din cauza ciupercilor. La Botoşani, o familie întreagă a fost internată după ce a mâncat preparate din ciupercile pe care le-a adunat din pădure.

Cum verificăm dacă o ciupercă este sau nu otrăvitoare. Indiciile de până acum s-au schimbat!

 Dr. Ramona Guraliuc  

Netratate, simptomele uşoare pot duce la deces. Toxicologii ne avertizează: indiciile după care ştiam care ciupercă e otrăvitoare şi care nu mai sunt valabile.

În ultimele două zile, la camera de gardă din Botoşani, ambulanţele n-au avut pauză. La fiecare o oră şi zece minute, un nou pacient a fost adus la urgenţe cu toxiinfecţie, după ce a mâncat ciuperci. Nouă dintre ei sunt copii.

"Au fost investigaţi în serviciile de urgenţă, echilibraţi din punct de vedere hemodinamic şi electrolitic. În urma examinării, s-a decis internarea pentru o parte dintre pacienţi, iar alţii au primit tratament si au fost redirecţionati către domiciliu", a declarat Ramona Guraliuc - şef UPU Botoşani, pentru Observator.

Simptomele otrăvirii cu ciuperci

Efectele otrăvirii cu ciuperci apar într-o perioadă cuprinsă între 8 şi 12 ore de la consum. Primele simptome sunt unele uşoare, însă treptat starea de sănătate se degradează tot mai mult. În cazurile grave, netratate rapid, pacienţii pot chiar muri. În funcţie de organism, decesul survine în decursul primelor 5 zile de la consum.

Cazurile de toxiinfecţie au crescut odată cu zilele ploioase. Cele mai multe au fost semnalate în regiunea Moldovei. Un bărbat a ajuns la spital împreună cu soţia şi cei doi copii, după ce au mâncat o tocăniţă, fără să ştie că ciupercile pe care le adunase din pădure erau otrăvite.

Sunt aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare în România, iar numărul lor creşte de la an la an din cauza schimbărilor climatice. Astfel că indiciile au devenit înşelătoare.

Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. Toxicologii ne recomandă să fim prudenţi și să cumpărăm din locuri autorizate, mai scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gigi Becali, după eșecul de la Botoșani: ”Mândria nu are scuze” / ”Mi-a dat Dumnezeu o palmă!” (Video)

astăzi, 08:41

FCSB a irosit, astfel, șansa de a avansa în primele 3 din campionat și rămâne pe locul 6 după 16 etape desfășurate în sezonul regulat al SuperLigii României. ”Ch...

La un pas de a rămâne fără case, pompierii au intervenit rapid și le-au salvat locuințele!

astăzi, 08:14

Două case au fost în pericol, noaptea trecută, după ce funinginea din coșul de fum s-a aprins.  S-a întâmplat în localitățile Iacobeni și Oneaga. Pompierii din c...

Calendar ortodox, 23 noiembrie: Sf. Cuv. Antonie de la Iezerul Vâlcii; Sf. Ier. Amfilohie, Episcopul Iconiei, şi Grigorie, Episcopul Acragandelor

astăzi, 08:00

Sfântul Cuvios Antonie era de neam român şi s-a născut în 1628 la Ianina, în Munţii Pindului. A crescut în dreapta credinţă mergând de mic la sfânta bise...