Netratate, simptomele uşoare pot duce la deces. Toxicologii ne avertizează: indiciile după care ştiam care ciupercă e otrăvitoare şi care nu mai sunt valabile.
În ultimele două zile, la camera de gardă din Botoşani, ambulanţele n-au avut pauză. La fiecare o oră şi zece minute, un nou pacient a fost adus la urgenţe cu toxiinfecţie, după ce a mâncat ciuperci. Nouă dintre ei sunt copii.
"Au fost investigaţi în serviciile de urgenţă, echilibraţi din punct de vedere hemodinamic şi electrolitic. În urma examinării, s-a decis internarea pentru o parte dintre pacienţi, iar alţii au primit tratament si au fost redirecţionati către domiciliu", a declarat Ramona Guraliuc - şef UPU Botoşani, pentru Observator.
Simptomele otrăvirii cu ciuperci
Efectele otrăvirii cu ciuperci apar într-o perioadă cuprinsă între 8 şi 12 ore de la consum. Primele simptome sunt unele uşoare, însă treptat starea de sănătate se degradează tot mai mult. În cazurile grave, netratate rapid, pacienţii pot chiar muri. În funcţie de organism, decesul survine în decursul primelor 5 zile de la consum.
Cazurile de toxiinfecţie au crescut odată cu zilele ploioase. Cele mai multe au fost semnalate în regiunea Moldovei. Un bărbat a ajuns la spital împreună cu soţia şi cei doi copii, după ce au mâncat o tocăniţă, fără să ştie că ciupercile pe care le adunase din pădure erau otrăvite.
Sunt aproximativ 50 de specii de ciuperci otrăvitoare în România, iar numărul lor creşte de la an la an din cauza schimbărilor climatice. Astfel că indiciile au devenit înşelătoare.
Toxicitatea ciupercilor otrăvitoare nu poate fi redusă prin fierbere, uscare sau macerare în oţet. Toxicologii ne recomandă să fim prudenţi și să cumpărăm din locuri autorizate, mai scrie sursa citată.