Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca vor fi reduse cerintele pentru acordarea concediilor medicale pentru parintii care isi ingrijesc copiii in strainatate, precizand ca a propus cresterea varstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde varsta depaseste 16 ani, copiii vor intra pe zona de asistenta speciala de tip handicap.
"Impreuna cu presedintele CNAS, cu consultarea tuturor actorilor implicati, am depus la cabinetul Secretarului General al Guvernului propunerile, cu calendare si cu termene foarte clare in ceea ce priveste debirocratizarea actului medical. Practic, in ceea ce priveste recunoasterea concediilor medicale acordate in strainatate pentru parintii care isi ingrijesc copiii, am propus cresterea varstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde varsta depaseste 16 ani ei vor intra pe zona de asistenta speciala de tip handicap, cu precizarea ca diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor doua entitati - Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, in asa fel incat daca exista probleme de preluare a unor diagnostice, acestea sa poata fi corectate foarte usor", a declarat ministrul Sanatatii.
De asemenea, Florian Bodog a precizat ca urmareste si debirocratizarea activitatii medicilor de familie.
"Desfiintam o serie de acte, pe care le consideram inutile si studiem posibilitatea ca, in ceea ce priveste eliberarea concediilor medicale, aceasta sa se faca electronic, pentru a scadea birocratia si in acest domeniu. Toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenta decizionala si de consultare cu toti cei implicati", a mai spus ministrul Sanatatii.
Deciziile ministrului Sanatatii au fost luate dupa ce prezentatoarea TV Magda Vasiliu a reclamat, pe 26 iulie, intr-o postare pe Facebook, ca pentru a beneficia de concediul medical necesar ingrijirii fiului sau, bolnav de cancer si aflat la tratament in Italia, legislatia romaneasca o obliga sa se prezinte personal la medicul de familie, lucru imposibil in situatia sa, ca are nevoie si de un aviz al directiei sanitare, unde din nou este necesar sa se prezinte, precum si de un aviz al unui oncolog din Romania, copilul avand documente medicale emise de medicii din strainatate, relateaza Ziare.com.
Toate acestea in conditiile in care la spitalul din Italia in care este internat fiul sau i s-a inceput tratamentul in absenta cardului european de sanatate, replica functionarilor fiind ca acesta nu este conditionat de chestiuni birocratice.
Ea povesteste insa ce dificultati a avut cand a venit momentul in care a solicitat un concediu medical pentru ca altfel nu are cum sa isi insoteasca fiul la analize, nu se poate interna cu el din trei in trei saptamani, nu il poate ingriji dupa chimioterapie, cand "suferinta lui este cumplita".