Comune fără medic de familie! "Avem cabinet pregătit, gata să-l dăm în primire"

Situaţia de la Manoleasa, în care sătenii au rămas fără medic de familie de o lună, nu este singulară. Medicul de familie de la Avrămeni are în grijă şi sute de pacienţi de la Manoleasa dar şi alte sute de pacienţi dintr-o altă comună.

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a făcută publică lista comunelor în care ar fi nevoie de medic de familie.

Pe lângă Manoleasa, acolo unde medicul de familie a încheiat activitatea în urmă cu câteva săptămâni, o situaţie similară se întâmplă la Adăşeni, acolo unde medicul de familie a plecat în concediu de creştere a copilului şi apoi de tot, după cum spune primarul Constantin Drăsleucă.

"Avem un cabinet pregătit, gata să-l dăm în primire, ar mai fi nevoie de dotări şi tot facem demersuri, am intervenit şi eu. Nu avem acum medic de familie, sătenii se duc la Avrămeni. Am avut până anul trecut în toamnă dar a plecat în concediu paternal şi apoi de tot", spune Constantin Drăsleucă. Tot la Avrămeni se duc şi pacienţii din Manoleasa.

Pe lista CJAS mai apar şi comunele Vorniceni, Broscăuţi şi Dimăcheni. Medicul de familie Alexandru Mihailov de la Vorniceni a părăsit comuna în luna decembrie, după scandalul cu împărţirea sălii de consultaţii cu copiii de grădiniţă şi ulterior, sancţionarea de către CJAS şi Direcţia de Sănătate Publică. Astfel că toţi pacienţii lui au trecut pe lista celuilalt medic de familie din comună.

La Broscăuţi, spune primarul Costel Agheorghiţoaei, este un medic de familie în activitate. "Mulţi dintre oamenii din comună se duc la medici de familie din oraş, aşa că nu simţim neapărat lipsa unui medic. O avem pe doamna doctor Tauberg aici în comună", explică primarul.

Preşedintele- director al Casei de Asigurări, Carmen Nicolau, speră că situaţia medicilor de familie va fi rezolvată curând.

"La Manoleasa, de exemplu, cabinetul e bine dotat, aranjat, primarul vrea să-l facă şi mai performant de atât, să-l reabiliteze. Pentru un medic tânăr, aflat la început de drum ar fi o chestie foarte bună. În general, absolvenţii care vor să aibă acces într-o anumită zonă trebuie să cumpere un praxis, or aici, chiar dacă e departe de oraş, nu trebuie să închirieze, să construiască sau să-l doteze. Sperăm că acum, din toamnă, când se termină rezidenţiatul, să vină pentru că din câte ştiu, avem patru absolvenţi din Botoşani care ar putea să vină acasă", spune Carmen Nicolau.

 

Spune-ne opinia ta