Cei ce au grijă de bolnavii de cancer pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile. Noul tip de concediu, accesibil deja pentru salariați

Cei ce au grijă de bolnavii de cancer pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile. Noul tip de concediu, accesibil deja pentru salariați

Printre concediile medicale plătite pe care le pot cere salariații a apărut și unul pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, potrivit unei legi recente care a fost pusă efectiv în aplicare din 16 aprilie 2022. Concediul este de maximum 45 de zile calendaristice pe an și este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni, scrie avocatnet.ro.

Legea 24/2022, ce prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, a apărut în februarie 2022 în Monitorul Oficial. Aceasta a intrat în vigoare după două luni de la apariție, adică din 16 aprilie 2022.

În același timp, este important de precizat că autoritățile au făcut și modificările necesare la legislația secundară a concediilor medicale și au modificat inclusiv modelul certificatului de concediu medical. Ambele ajustări au fost oficializate pe 15 aprilie 2022, astfel că noul tip de concediu poate fi luat efectiv de salariați de acum încolo, potrivit sursei menționate.

Mai precis, concediul medical plătit pentru îngrijirea pacienților adulți cu afecțiuni oncologice a fost inserat în Ordonanța de urgență a Guvernului 158/2005, alături de alte concedii medicale la care au dreptul salariații. Pentru a fi acordat, concediul necesită un stagiu de cotizare de șase luni în ultimele 12 luni anterioare.

„Beneficiază de concediu și indemnizație pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoțește pe acesta la intervenții chirurgicale și tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecțiuni oncologice își poate exprima acordul (...) numai pentru o singură persoană la fiecare intervenție chirurgicală, respectiv tratament”, este explicat în actul normativ.

Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer poate avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient.

Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta este suportată de stat.

Pe deasupra, atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, tot pe banii statului. Această facilitate cu serviciile psihologice, însă, se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial, adică din 16 februarie 2023.

În expunerea de motive ce a însoțit Legea 24/2022 în forma sa de proiect, inițiatorii scriau că un sfert din numărul de cazuri de cancer din lume sunt în Europa și se estimează că acesta vor deveni în viitor principala cauză de deces din UE. În acest context, era nevoie de acordarea unor facilități pentru îngrijitori.

„Activitățile de îngrijire implică adesea sacrificii, inclusiv dificultăți în reconcilierea activităților profesionale cu cele de îngrijire, pierderea venitului actual ca urmare a reducerii programului de lucru și impactul pe termen lung asupra veniturilor îngrijitorilor la bătrânețe. Acest lucru perpetuează și inegalitățile dintre sexe. În plus, responsabilitățile îngrijitorilor le pot afecta, de asemenea, bunăstarea fizică și, în special, sănătatea mintală. (...) În acest sens, în acord cu planul european, în scopul asigurării unei vieți mai bune pentru pacienții bolnavi de cancer, propunerea legislativă extinde riscurile asigurate, astfel încât orice asigurat în condițiile ordonanței de urgență să obțină drepturi inclusiv în cazul în care îngrijește un pacient bolnav de cancer, în mod similar cazului în care îngrijește un copil bolnav”, scria în expunerea de motive.

În altă ordine de idei, trebuie amintit că există o directivă din 2019 ce obligă statele membre UE să reglementeze, până în august 2022, concediul de îngrijitor de minimum cinci zile lucrătoare. Acesta ar urma să fie cerut de salariații care au grijă de o persoană grav bolnavă (indiferent că e vorba de cancer sau de alte boli grave). Până la acest moment, autoritățile n-au inclus un asemenea drept în legislație, iar Legea 24/2022 nu pare să transpună această obligație decât parțial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

38 de ani de la dezastrul de la Cernobâl. La Botoșani ”bate-un vânt ciudat…” (Foto)

astăzi, 14:26
139

Pe 26 aprilie 1986, la ora 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. O explozile care a degajat emisii puternic radioactive, nori întregi începând c...

Centrul Vechi s-a umplut de oameni și mașini! Care au fost „vedetele” la Retroparada Primăverii (Foto, Video)

astăzi, 12:50
360

Retroparada Primăverii, eveniment organizat de Retromobil România, a fost și anul acesta un prilej pentru botoșăneni de a adimira mașini construite în ultima jumătate de secol, unele...

Apă sistată într-un oraș și mai multe localități din Botoșani!

astăzi, 12:09
273

Urmare a avariei produse în zona localității Leorda pe conducta din oțel Ø 400 mm, remediată operativ de echipele Nova Apaserv Botoșani, și având în vedere că umplerea ...